1. Nazwa tematu musi zawierać nazwę pojazdu (np: Scania 124L Topline), dla dwóch samochodów identycznie (np: Scania 124L Topline, MAN TGA XLX). 2. Prezentujemy jedynie pojazdy z homologacją ciężarową i autobusy. 3. Opisujemy pojazd według wzoru: Marka: - Model: - Rok produkcji: - Przebieg: - Wyposażenie: - Zabudowa/Naczepa/Przyczepa: - Obsługiwane kierunki: - 4. Opis samochodu może zawierać inne informacje, jednak podane w punkcie 3 są obowiązkowe. 5. Prezentacja samochodu musi posiadać minimum 3 zdjęcia opisywanego pojazdu. 6. Zdjęcia muszą być zamieszczone w formie miniaturki, która jednocześnie jest odnośnikiem do pełnowymiarowej fotografii.
Jak wygląda sprawa z tacho na takiej lawecie. Z jednej strony jest to samochód specjalny i nie wymaga rejestracji przez tacho, z drugiej strony wykonujesz też transport rzeczy, w tym wypadku przyczepy. Jak to ma się do przepisów?
Pozwolę sobie odpowiedzieć za kolegę. Jeżeli wykonujesz przewóz auta z wypadku lub innej przygody na zlecenie np. policji starostwa czy innych organów to do 100km od "bazy" nie obowiązuje cię tacho czas pracy itp. a jesli wykonujesz przewóz zarobkowy rzeczy tak jak np. na załączonym zdjęciu przewoz przyczepy rolniczej i innych rzeczy na zlecenie klienta który chce coś przewieść obowiązuje cię tacho i odpowiadasz normalnie jak przewoźnik drogowy.
Zamiast wbity samochód ciężarowy, to jest wbity specjalny, w tym wypadku jako pomoc drogowa. Tata gdy jeździł na holowniku nie musiał tacha używać, nawet gdy jechał do Austrii, bo samochód był zarejestrowany jako specjalny. Jak to sie ma do tego atego?
Ma się tak jak wyżej napisałem do w promieniu do 100km tacho nie obowiązuje co do tego że twój tata nie "musiał" używać tacha to pozostawię raczej bez komentarza chyba że faktycznie oświecisz mnie jakimś przepisem który na to pozwala. Jeśli masz pytania tego typu to zadzwoń lepiej np. na infolinię do Inspekcji Transportu Drogowego i tam popytaj bo na forum wiadomo ilu ekspertów tyle opinii. Lub napisz do programu Na Osi i na pewno odpowiedzą Ci na to pytanie w programie. POZDRAWIAM
GG: 13195351
Samochód: Opel Omega Ford Transit 2.4TD Jumbo
No to jakąś foteczke poproszę, Sprinterki najazdy to bardzo miło wspominam, kiedy to w latach 2000/02 różnymi 312D i 313CDI jako prawofotelowiec śmigałem z sąsiadem po fury, niestety mi się na razie nie udało takiej robótki dorwac
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 15 gości