Kiedyś już o tym gdzieś pisałem, ale tak czy inaczej: mieszkanie, prowadzenie i zawieszenie kabiny - Scania czyści felgi MegaSpace. Obie kabiny są mocno sztywne, ale jednak Mercedes tak bardzo nie dobija. Fakt, oba Mietki są dużo nowsze, ale mimo praktycznie całego zawieszenia w Scanii "robionego" na ori częściach, tzw. skanioskich, eRka, hm.. no właśnie! jakoś buja ją na boki, Mercedesy dzięki tej sztywności są przyjemniejsze i wygodniejsze.
Kwestia kierownicy jednak przychyla mnie i tatę do Scanii. Złożenie jej na płasko w Scanii, postawienie niemal w pion, bije na głowę niepraktyczną, jakby wyciągniętą chociażby z klasy C kierownicę w MB.
Mieszkanie, tak... Ta kwestia niech pozostanie tematem tabu. Dzisiaj wróciłem z 4-dniowej wyprawy po Polsce i jednak po długiej nocy, fajnie jest wejść w wygodne łóżko, pod koc. W Scanii tego nie zaznasz. Zanim zrzucisz wszystkie graty z górnego łóżka, zdążysz zapomnieć, po co je w ogóle rozkładasz. Dolne szuflady w MegaSpace robią robotę. Jedynie nie podoba mi się pukająca szuflada z lodówką w Mercedesie.
Porównując zewnętrzne schowki już nie naszej Scanii, a załóżmy, że z tego rocznika, co MS (2011), to jednak Scania ma to wszystko lepiej rozwiązane.
I oczywiście brak tunelu.. Mega ułatwienie w utrzymaniu czystości, ale przede wszystkim wygoda. Robisz, co chcesz - i jak chcesz. Zero ograniczeń.
Jednak następnym powodem, dla którego lepiej tacie jeździ się Scanią, to może kwestia sentymentu i przyzwyczajenia (poza kierownicą
). Nasza eRka, to samochód do wszystkiego. Krótki zderzak, wjedzie niemal wszędzie, bo liche mercedesowskie plastiki już nieraz zostały naderwane. Scania dużo lepiej się zbiera z ładunkiem. Skrzynia może słabiej przebija biegi, ale przynajmniej nie wariuje tak, jak w nowym, ulepszonym Power Shifcie II. Jak to stwierdził tata, OptiCruise robi robotę spokojnie, ale przeważnie bezbłędnie, za to PowerShift najpierw robi robotę, a później koryguje błędy. I traci się na normie, a przecież norma- rzecz święta.
Trasy na razie są przypisane na bardzo długo do Mercedesów, ale nad międzynarodówką się nawet nie zastanawiamy, tu jest dobrze.
Myślę, że Ci jakoś to wszystko rozwiałem.