Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 24 paź 2010, 11:04

Ja kiedyś w firmie zostałem oddelegowany do jazdy autem dostawczym (dorywczo, nie byłem zatrudniony na stanowisku kierowcy). Musiałem zrobić w związku z tym badania psychotechniczne dlatego opieram się na tym. Nie znam przepisu, który stanowi o obowiązku zrobienia takich badań w tym przypadku, ale może ktoś zna przepis, który mówi, że takowego obowiązku nie ma.

Post Wysłano: 24 paź 2010, 11:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5115038
Samochód: ładny

A widziałeś przepis o nieobowiązkowym posiadaniu dwóch gaśnic?
Skoro nie ma nic na ten temat w ustawie to oczywista rzecz jest że nie potrzeba mieć psychotestów i nie ma sensu zapisywać tego na papierze.

Post Wysłano: 24 paź 2010, 11:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MERCEDES ACTROS MPIII 1844

Cytuj:
Ja kiedyś w firmie zostałem oddelegowany do jazdy autem dostawczym (dorywczo, nie byłem zatrudniony na stanowisku kierowcy). Musiałem zrobić w związku z tym badania psychotechniczne dlatego opieram się na tym. Nie znam przepisu, który stanowi o obowiązku zrobienia takich badań w tym przypadku, ale może ktoś zna przepis, który mówi, że takowego obowiązku nie ma.
Byłem zatrudniany miesiąc temu. I dostalem skierowanie na badania dla kierowcy kat. B. A, że kolega wcześniej był na takich badaniach (jeździł w cukierni) to dowiedziałem się, że te badania nie różnią się niczym od badań dla kierowców którzy chcą przystąpić do kursu na prawko C, CE, D. Wobec tego poszedłem do lekrza i zapytałem czy muszę jeszcze raz robić te badania (rok temu robiłem C/CE). Odpowiedź NIE. Dałem tylko 50zł za ponowne wydania zaświadczenia i koniec.

Ponieważ pierwszy raz poszedłem do pracy to dostałem je tylko na 3 lata. Później już dostaje się na 5.

O ile mi wiadomo, lekarz medycyny pracy zna się najlepiej na tym jakie badania powinien wykonać kierowca dla kat.B. Dlatego jestem pewny na 99,9%, że tych psychotestów nie potrzeba.

Post Wysłano: 24 paź 2010, 14:21

Użytkownik

Użytkownik

Znalazłem coś takiego, myślę, że pomoże:

cytat z http://www.zgora.wordy.pl/index.php?id=259&lng=pl

Według Art.124.1: Badaniu psychologicznemu przeprowadzonemu w celu orzeczenia istnienia lub braku przeciwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem podlega:
Kandydat na instruktora lub egzaminatora osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami oraz osoba ubiegająca się o pozwolenie do kierowania tramwajem;
Kierujący pojazdem silnikowym skierowany, w drodze decyzji, przez organ kontroli ruchu drogowego jeżeli:
kierował pojazdem silnikowym w stanie nietrzeźwości lub po użyciu środka działającego podobnie do alkoholu,
przekroczył liczbę 24 punktów otrzymanych na podstawie art.30 ust.1;
Kierujący będący sprawcą wypadku drogowego, w którym jest zabity lub ranny;
Osoba skierowana przez kierownika właściwej jednostki organizacyjnej Sił Zbrojnych Rzeczpospolitej Polskiej, jeżeli jest ona przewidziana do szkolenia na kierowcę na potrzeby wojska;
Osoba ubiegająca się o przywrócenie uprawnienia do kierowania pojazdem silnikowym, cofniętego ze względu na istnienie przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdami.

Instruktor, egzaminator, kierowca pojazdu uprzywilejowanego oraz kierujący tramwajem podlegają kontrolnym badaniom psychologicznym co 5 lat do ukończenia 65 roku życia i następnie corocznie.

Przeprowadzamy również badania psychologiczne na stanowiska wymagające szczególnej sprawności psychofizycznej zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie zawodów wymagających szczególnej sprawności psychofizycznej, m.in.

Badania operatorów:

• wózków widłowych

• wózków akumulatorowych

• suwnic

• maszyn budowlanych i maszyn drogowych

• żurawi wieżowych i samojezdnych

• podnośników i platform hydraulicznych

Badania osób pracujących na wysokości, przy montażu i remoncie sieci trakcyjnych, przy liniach napowietrznych

Post Wysłano: 24 paź 2010, 15:01

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: DAF XF 106.460

Mój ojciec był w piątek na badaniach okresowych i okazało się, że psychotesty też musi robić.

Post Wysłano: 24 paź 2010, 16:12

Użytkownik

Użytkownik

Poszperałem trochę po sieci. Ustawa nie nakazuje przy kat. B robić psychotesty. Ale, jest tak, że pracodawca może wymagać takich badań i ma prawo na nie skierować. Tak samo lekarz medycyny pracy jeśli uzna że charakter pracy wymaga sprawdzenia zdolności psychofizycznych to też ma prawo skierować na takie badanie. Wyczytałem też, że rada krajowa lekarzy (czy jak to się zwie) zaleca a wręcz nakazuje robic te badania jeśli rodzaj pracy jest związany ze służbowym prowadzeniem samochodu.
Tak czy siak, znaleźli sobie sposób by wyrwać kolejne pare złoty. Na szczęście, to pracodawca płaci za badania.
Mnie pracodawca skierował na psychotesty, zrobiłem je na jego koszt ale i tak nie pracowałem u niego a badania na 5 lat mam :) Dodam jeszcze, że żeby zrobić badanie podstawowe, musiałem najpierw zrobić psychotesty.

Post Wysłano: 24 paź 2010, 16:29

Użytkownik

Użytkownik

GG: 35199727
Samochód: Vito / 306 / aveo

Cytuj:
Poszperałem trochę po sieci. Ustawa nie nakazuje przy kat. B robić psychotesty. Ale, jest tak, że pracodawca może wymagać takich badań i ma prawo na nie skierować. Tak samo lekarz medycyny pracy jeśli uzna że charakter pracy wymaga sprawdzenia zdolności psychofizycznych to też ma prawo skierować na takie badanie. Wyczytałem też, że rada krajowa lekarzy (czy jak to się zwie) zaleca a wręcz nakazuje robic te badania jeśli rodzaj pracy jest związany ze służbowym prowadzeniem samochodu.
Tak czy siak, znaleźli sobie sposób by wyrwać kolejne pare złoty. Na szczęście, to pracodawca płaci za badania.
Mnie pracodawca skierował na psychotesty, zrobiłem je na jego koszt ale i tak nie pracowałem u niego a badania na 5 lat mam :) Dodam jeszcze, że żeby zrobić badanie podstawowe, musiałem najpierw zrobić psychotesty.
Czyli krótko mówiąc badania badania te są zalecane, ale według prawa nie obowiązkowe :D Ale jeżeli ta krajowa rada lekarzy uważa to za konieczność, to pewnie w najbliższym czasie ustawa się zmieni...

Post Wysłano: 24 paź 2010, 20:47

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: DAF XF 106.460

Wszystko zależy chyba od lekarza medycyny pracy, bo jeden tatę na psychotesty skierował, a drugi poprzestał tylko na podstawowych badaniach i wypisał kwitek.