Ja mogę Ci polecić Scanię . Napisałeś , że moc około 420km . Czy samochód będzie jeździł tylko na krajówce ?
Jeżeli tak na najlepiej bierz Scanie z silnikami 360 lub 400 . Są najprostsze , jeszcze na zwykłej pompie . Spalanie jest na poziomie (choć my użytkujemy ciągniki siodłowe z tymi silnikami , a jak ja dobrze zrozumiałem to ty chcesz solówkę). Jeśli tak bardzo chcesz 420 to patrz z układem HPI . Jest żwawsza , mocniejsza i mniej spala od zwykłej 420 . Polecam jednak silniki 12-litrowe o mocy 360 lub 400 ze względu na ich prostą budowę , małą awaryjność i niskie spalanie . Jak kolega wyżej wspomniał dużą wadą są ramy które szybko korodują .
Przy dzisiejszej sytuacji na rynku samochodów użytkowych na pewno znajdziesz coś w odpowiedniej cenie i zadbanego . Scanie 4 z silnikami 400 i 360 były produkowane do ok.2000 roku . Potem weszły silniki 11-litrowe , dwunastki 420 konne i 16-litrowe . HPI weszło w 2001 roku . Wybór oczywiście należy do Ciebie jednak zachęcam do kupna Scanii . Wielu przewoźników zachwala silniki 360 i 400 konne .
Co do Mana nie miałem z nim styczności więc się nie wypowiem .
Przy okazji życzę udanego sylwestra