Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 04 sie 2009, 13:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Przewoźnik cie oleje po miesiącu i nie potrzebuje kogoś takiego ja pośrednik pan Kowalski który załtwił mu robotę bo nie ma do niego prawnie żadnych zobowiązań no chyba że pan Kowalski będzie chciał :"przeczyścić" lufe przy przewoźniku :mrgreen:
przewoźnik zawsze będzie potrzebował kogoś kto potrafi zrobić coś czego on sam nie jest w stanie zrobić.
gdyby każdy przewoźnik potrafił sobie załatwić porządną robotę jak sam napisałeś, to żaden z nich nie padłby.

Post Wysłano: 04 sie 2009, 13:54

Użytkownik

Użytkownik

żyjemy w kraju który zwie się Polska.
Pan Kowalski załatwia Panu Przewoźnikowi XYZ pracę na 2 zestawy w pobliskiej betoniarni. Jak on ma to wg ciebie zrobić bez żadnego inwestowania? Musi posiadać tylko 50tyś Euro zabezpieczenia? Chce to zrobić"na lewo" więc jak? Tak czy siak muszą te auta jeździć pod banderą XYZ bo pan Kowalski nie ma firmy spedycyjnej. Tak więc XYZ płaci Kowalskiemu haracz za miesiąc, dwa za to że załatwił mu pracę a dalej sobie sam jeździ w betoniarni bez pomocy Kowlaskiego.
Sprawa się zmienia gdy pan Kowalski jest np ;kierownikiem transportu w tejże betoniarni, więc może sobie coś skrobnąć od XYZ,

Przewoźnicy by dobrze egzystowali do dziś, tylko ich głównym problemem jest chęć szybkiego "nachapania się"
Znam wielu Polaków, jak to co niektórzy zwią właścicieli-kierowców(firmy jedno osobowe) które bardzo dobrze egzystują, znam firmy małe które bardzo dobrze egzystują(do 10zestawów) ale te wszystkie firmy które znam nie mają kredytów, leasingów. A jeśli mają to jest to zazwyczaj np jeden pojazd wśród 10 lub bardzo mała wartość, która "wrazie czego" zostanie pokryta sprzedażą innego środka transportu etc, ale jest na tyle mała że nie ma takiej potrzeby.
Znam też firmy które bardzo szybko chciał się rozwijać, podwajały floty w ciągu kilku lat, co tydzień były nowe dostawy ciągników, jaki tego jest finał? Możemy obserwować na rynku dziś. Część z nich w porę zahamowała zakupy i "jakoś" trwają na rynku, a inne pchały się ile tylko mogą i skończyły jak skończyły(nie mówię tylko o Polskich firmach)
Znam też firmy małe posiadające do 10zestawów które nie mają pracy na połowę aut. Dlaczego? Kupywali auto bo była kasa, a roboty na nie nie mieli załatwionej.
Można brać leasing, można jeździć pod spedcją i dobrze zarobić, jak się umie dobrze liczyć. Ja wiem że w spedycji ZXY nie będzie mnie stać na leasing nowego volva i nowej naczepy więc się nie pcham tam gdzie mnie niechcą.
Uważam że nieodzownym problemem są leasingi i brak przemyślanych zakupów oraz zatracona umiejętność polowania(tak się np dzieje z drapieznikiem który jest w zoo dziennie karmiony bez wysiłku) tak i przewoźnik nie zaradny który ma ładunki tylko od spedycji może sobie nie poradzić w innych sposobach łatwienia pracy na zestawy.
Dlaczego w innych krajach jakoś mali przewoźnicy egzystują? Bardziej przemyślanie podejmują decyzje...

Prosze sobie nie myśleć że myślę tak o każdym przewoźniku i innych ludziach.

Post Wysłano: 13 sie 2009, 20:14

Użytkownik

Użytkownik

GG: 10186815

Panowie. Unia również dofinansowuję zakup środków transportu. Gdy wychodzą rozporządzenia to należy je czytać a tam jest napisane do czego może być użyty wspomniany środek transportu, od razu podam przykład. Program nazywa się " Tworzenie i rozwój ..." i jest tam wyszczególnione (zakładam, że interesuje Was ciągnik siodłowy), że można go kupić i zwracają do 50% procent wartości samochodu a jeśli dojdzie do tego jakaś inwestycja np: wybudowanie warsztatu dla w/w samochodu lub ogrodzenie placu dla niego to nawet do 70 % wartości inwestycji lub nawet 100. Ale zaznaczone jest także, że musi być on nowy. Jeśli interesuje Was chęć pozyskania takiego samochodu to odsyłam do infolinii Agencji 0800380084 (numer bezpłatny). Bym zapomniał im niższe PKB miejscowości w której mieszkasz tym lepiej.

Post Wysłano: 13 sie 2009, 20:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To facet który wtedy koło mnie stał pod rampą tak chyba pozyskał samochód z naczepą, i był on właśnie nowy, i to jest dla przedsiębiorców(rolników, producentów) do 40 czy 45 roku życia. Im młodszy tym więcej może pozyskać.

Post Wysłano: 13 sie 2009, 21:15

Użytkownik

Użytkownik

Czytałem właśnie artykuł w POLSKIM TRAKERZE o firmie Lachowski i Syn. Pisze że pozyskali dofinansowanie na zakup od:
Unii Europejskiej
program Phare
program" Tworzenie miejsc pracy na terenach wiejśkich"

Post Wysłano: 13 sie 2009, 21:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Czytałem właśnie artykuł w POLSKIM TRAKERZE o firmie Lachowski i Syn. Pisze że pozyskali dofinansowanie na zakup od:
Unii Europejskiej
program Phare
program" Tworzenie miejsc pracy na terenach wiejśkich"
Phare skończył się w 2007 roku ;)

Post Wysłano: 14 sie 2009, 20:18

Użytkownik

Użytkownik

Całkiem możliwe :wink: Podałem to co pisali:)

Post Wysłano: 24 mar 2011, 21:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 9124715

Mam takie pytanko co do licencji :) jak ma sie ertyfikat to można wyrobić licencje nie mając samochodu a wypis odstać dopiero po jego uzyskaniu ? ;> jak to działa ? :>