Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 16 lip 2009, 11:05

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: DAF XF 106.460

Mój ojciec często jeździ do Anglii, bądź Irlandii. Jakiś czas temu dowiedziałem się, że aby móc z nim wyjechać, muszę kupić drugi bilet.
Stąd moje pytanie:
  • Czy muszę ponieść jakieś koszty, jako pasażer samochodu?
Proszę o w miarę szybką i rzetelną odpowiedź, pozdrawiam!

Post Wysłano: 16 lip 2009, 15:09

Użytkownik

Użytkownik

Do Anglii nie spotkałem się z takimi opłatami.Także gdy dawniej sie pływało z Zeebrugge i dostawalo sie kabinę.
Do Irlandii zależy z ktorego portu i którymi liniami bo mozliwości jest ze sześć.Na niektórych może się to zdarzyć.Najlepiej byłoby sie upewnić u sprzedających bilety na prom (w Polsce jest co najmniej kilka firm pośredniczących) czy na tej linii obowiązuje dopłata za drugą osobę.
Dopłacało sie też na Finlandię.

Post Wysłano: 16 lip 2009, 15:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Na promy pływające na liniach Calais-Dover lub Oostende-Ramsgate nie płaciło się za drugą osobę, wykupywało się jedynie bilet na ciężarówkę (no, firma wykupywała).

Pływaliśmy zarówno promami typowo dla ciężarówek, ale zdarzyło się też pływać zwykłymi promami, z wieloma osobówkami i autobusami na pokładzie.

Post Wysłano: 16 lip 2009, 15:20

Użytkownik

Użytkownik

Igor, czy w firmie nie był czasem kupowany bilet CARGO, który dotyczy stricte ciężarówek?

Tata dzwonił dziś do biura firmy PETPOLONIA (http://promy.pl), gdzie dowiedział się, że opłat za pasażera wypływając do Anglii nie ma, jednak gorzej sprawa wygląda, gdy chcemy dostać się do Irlandii - tutaj cena biletu w jedną stronę wynosi 50 euro.

Obecnie wiemy tyle, więc będziemy starać się dowiedzieć jeszcze czegoś nowego.

Dziękuję Wam za informacje, Koledzy. :)

Post Wysłano: 16 lip 2009, 18:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Z Dunkierque do Dover też takowego biletu nie potrzebujesz ;)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 16 lip 2009, 21:12

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki za informację, Daniel. :wink:

Na temat przeprawy z Francji do Anglii wiem już wszystko, jednak nadal niewiele wiem, jakie są opłaty za przepłynięcie z Anglii do Irlandii.

Czekam na kolejne informacje, pozdrawiam! :)

Post Wysłano: 16 lip 2009, 21:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Zapytaj RRRomana on z tego co pamiętam to płynął do Irlandii tylko ze zestawem ale moze cos sie bedzie orientował na ten temat

Post Wysłano: 17 lip 2009, 13:49

Użytkownik

Użytkownik

No to RRRoman odpisuje...istotnie, płynąłem do Irlandii liniami "Stena Line" na trasie Holyhead--Dublin--Holyhead. U mnie było to tak że kolega ma kartę kierowcy,a drugi driver zachorował więc to on musiał dosiąść DAFA XF 105 na kartę...ale pod warunkiem że ja jadę i że szefo płaci za prom, i tak też się stało szef się zgodził..bilet jeśli się nie mylę kosztował rok temu około 300zł w obie strony+kajuta+jedzenie

Co do promów do Wielkiej Brytanii, tak jak Igor napisał: na trasie Calaise-> Dover, Dunkerque->Dover i Oostende->Ramsgate wystarczy pokazać paszport i wpisują Cie do biletu...jedynie co to dowiedz się czy spedycja(bądź firma z która rozliczacie się za bilety) nie obciąży Was za drugie pasażera...byłem w WB kilkakrotnie i z 3 razy było tak że koleś wziął syna w trasę a tu się okazało że spedycja doliczyła rachuneczek za pasażera, choć nie powinna...

Jadąc osobówka przy bookingu na prom podajesz po prostu taty i swoje dane nie powinno być żadnych dodatkowych opłat...przynajmniej nie ma ich na liniach NORFOLK LINE z Dunkerque do Dover (sam z bratem korzystam tylko z tych linii kiedy jadę do WB osobówką)

Pozdrawiam i życze powodzenia na "Wyspach"

RomekH

p.s. jeśli masz jakieś pytanka to smiało pisz na gg: 3751436

"WSZĘDZIE DOBRZE ALE W TRASIE NAJLEPIEJ"

Post Wysłano: 18 lip 2009, 13:44

Użytkownik

Użytkownik

W przyszłym tygodniu jednak nie pojedziemy do Irlandii, ale informacje i tak są mi przydatne, bo nie wykluczam możliwości, że kurs na "wyspy" jeszcze się w najbliższym czasie trafi. :D

Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc, pozdrawiam! :)

Post Wysłano: 18 lip 2009, 14:00

W zeszłym roku płynąłem z Calais do Dover i z powrotem, przez TransAlliance ZETka wykupowała bilety. Miałem pasażera "na pokładzie". Zgłosiłem tylko w swojej spedycji, że jedzie ze mną taka to a taka osoba i nie było żadnego problemu, żadnych dodatkowych opłat.

Post Wysłano: 18 lip 2009, 23:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Long - proponuję Ci zadzwonić do SKATa :) Organizują bilety do m.in. Irlandii. Tata za każdym razem jak jechał na wyspy, w tym właśnie Irlandia - SKAT organizował mu bilety. Tak więc myślę, że są w tym obeznani i udzielą Ci niezbędnych informacji.

Post Wysłano: 19 lip 2009, 10:54

Użytkownik

Użytkownik

Gdy tylko nadarzy się możliwość kolejego wyjazdu do Irlandii, to niezwłocznie tam zadzwonię. :wink:

Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]