Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 04 lis 2011, 20:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 35025070
Samochód: S-U-P-E-R

Witam.
W związku z tym że remontujemy blacharsko naszego MANA, to zostały wymienione drzwi od kierowcy. Zauważyłem że w tych drzwiach jest fabryczny oryginalny kabel od głośnika plus taki plastik z wytłoczeniem na głośnik, który wkleja się w wycięcie w drzwiach. U mnie z drugiej strony nie ma tego plastiku ale jest kabel, tez wygląda na fabryczny. W boczkach drzwi mam również wycięcie zaślepione materiałem na głośnik 13cm, więc raczej na pewno jest to fabrycznie przygotowana instalacja pod dodatkowe głośniki w drzwiach. I moje pytanie takie. Gdzie wychodzą te kable od głośników? bo w kostce ISO od radia mam tylko 4 kable na głośniki w podszybiu. Gdzie mam ich szukać?
pytam bo nie chce rozbierać całej deski rozdzielczej, żeby znaleźć 4 kabelki.
Pozdrawiam.

Post Wysłano: 04 lis 2011, 20:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH12 420 Globetrotter

Pociągnij kabelki od tych z drzwi, i zapodaj nową kostke z wyjściem na tył (lewa, prawa) :P Bo teraz masz tylko na przód (lewa, prawa)

Post Wysłano: 04 lis 2011, 21:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Pociągnij kabelki od tych z drzwi, i zapodaj nową kostke z wyjściem na tył (lewa, prawa) :P Bo teraz masz tylko na przód (lewa, prawa)

Taaa... Chce wykorzystać fabryczną instalacje. Skoro dali kable od głośników to gdzieś musi być drugi koniec, jeśli jeden jest w drzwiach.

Post Wysłano: 04 lis 2011, 21:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH12 420 Globetrotter

Ale skoro nie ma wyjścia na kostce, to jak ty chcesz to zrobić? Wszystkie do kupy? Nie będziesz miał możliwości rozmieszczenia dźwięku

Raczej bez rozkręcenia jakiejś osłony czy też deski, nie dowiesz się gdzie te kable z drzwi, wszystkie są pospinane...

Post Wysłano: 04 lis 2011, 22:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie chce drutować...
Mam nową kostkę ISO i chcę ją przerobić tak jak być powinno czyli radio będzie się włączało po przekręceniu kluczyka, a głośniki będą podpięte tak jak ma być.

Muszę tylko wiedzieć w którym miejscu mam szukać tych przewodów. Kabel po kablu raczej będzie ciężko bo wszystko idzie w fabrycznym peszlu w głównej wiązce od drzwi i jest łączone na kostki.

Myślę, że kolega MAN lub sebotrucker będą o tym coś wiedzieć... :>

Post Wysłano: 04 lis 2011, 22:53

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: f2000

Kolego kable od głośników w drzwiach są dwu kolorowe (zielono żółty itp.) U mnie idą one normalnie po wiązce kabli i widać je na całej długości deski. Wystarczy że zdejmiesz radio razem z kieszenią i wystarczy się schylić gdzieś tam powinny być, latarka i do przodu(chyba że obcięte krótko). Przy głośniku zobacz jaki kolor i takiego samego szukaj przy radiu. Satelity w podszybiu łączą się z głośnikiem przy szybie i dalej z wiązką z drzwi idą do radia. Skoro rozkręciłeś drzwi to zdjąć panel zegarów i zajrzeć nie będzie problemem. Te głośniki fabryczne no troszkę słabe. Ja w boczki drzwi wsadziłem sobie elipsy, które brzmią przyzwoicie, gdyż drzwi robią za pudło i fajnie się niesie dźwięk, ale trzeba ciąć tapicerkę.

Jeszcze jedno gdybyś chciał wymieniać te głośniki to pamiętaj że będą tam pasowały tylko te płaskie bo inaczej nie otworzysz szyby.

Post Wysłano: 04 lis 2011, 23:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzięki za konkretną odpowiedź :wink:
Powiedz mi jeszcze kolego jak zdemontować głośniki w podszybiu?
Ja raczej włożę same niskotonowe głośniki w drzwi a w podszybiu będą wysokie tony lub średnie. I najwyżej dołożę jakieś tweetery ;)

Post Wysłano: 06 lis 2011, 9:16

Użytkownik

Użytkownik

Głośniki w podszybiu się po prostu wykręca i podnosi zaślepkę. Trzeba dociskać mocno dłonią nie powinno iść ciężko. Tylko nie zdziw się jeżeli nie znajdziesz tego głośnika w zaślepce bo u mnie lubi wypadać z niej na dołach. Jeszcze mała informacja aby wymienić głośniki w podszybiu to wyjmuje je się z tej zaślepki którą wykręcisz a potem wciska. Ja chciałem je wymienić ale w porządnym sklepie gość kazał się po tego typu głośnik zwrócić do serwisu mana (wciskany), ale możesz gdzieś dostaniesz.

Post Wysłano: 06 lis 2011, 9:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4819725
Samochód: MAN

Cytuj:
Myślę, że kolega MAN lub sebotrucker będą o tym coś wiedzieć... :>
No ja niestety nie pomogę bo nie mam takiego ustrojstwa co do kabli od głośników to idą one luzem i u mnie są koloru czarnego plusowy ma czerwony pasek na izolacji :wink:
Przednie głośniki w podszybiu lubią urywać się przy nich te ząbki i głośnik wtedy wylatuje W f 2000 poodklejała mi się membrana i tak trzeszczało kleiłem ją i jest ok pewnie od gorąca odlazła :wink:
Widziałem na allegro kiedyś f 2000 i miał głośniki w miejscu tej szufladki w drzwiach wyglądało to na oryginalne :wink:
Mam małe pytanko w f 90 mam radyjko JVC na 12V jest podłączone pod przetwornicę czy jest taka możliwość żeby włączało się po przekręceniu kluczyka :?: :wink:

Post Wysłano: 06 lis 2011, 17:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Musisz mieć 2 plus, stały na podtrzymanie pamięci i drugi po przekręceniu kluczyka... Nie wiem jak to jest w F90...

A może ktoś wie jaki mogę najgłębszy głośnik założyć w drzwi? Żeby mi się szyby dobrze otwierały?

Post Wysłano: 06 lis 2011, 20:27

Użytkownik

Użytkownik

Zdejmij głośnik i opuść szybę mierz tak aby nie dotknęło szyby. Nawet zostaw trochę luzu.

Post Wysłano: 06 lis 2011, 20:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No tak ale po kluczyku mam 24V a radio 12 i tu jest zonk :wink:
Oj musi być cieniutki i to nawet bardzo nie ma tam za dużo miejsca :wink:

Post Wysłano: 06 lis 2011, 23:00

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
No tak ale po kluczyku mam 24V a radio 12 i tu jest zonk :wink:
Oj musi być cieniutki i to nawet bardzo nie ma tam za dużo miejsca :wink:
Kolega wsadził tam panasonica bodajże coś typu flat widziałem je kiedyś i naprawdę cienkie.
Oryginalne radio manowskie blaupunkta jest na 24v. Jeżeli masz na 12v to jest przetwornica czy bezpośrednio pod akumulator radio podpięte.
Zresztą można zrobić tak aby w obu przypadkach podłączyć cewkę pod zapłon która załączy wtedy radio.

Post Wysłano: 09 lis 2011, 12:34

Użytkownik

Użytkownik

"Mam małe pytanko w f 90 mam radyjko JVC na 12V jest podłączone pod przetwornicę czy jest taka możliwość żeby włączało się po przekręceniu kluczyka"
Jak powyzej...
Nic prostszego..... wstawic przekaznik z cewka 24v zeby zapinal napiecie 12 v z przetwornicy do radia :)

Post Wysłano: 09 lis 2011, 18:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No tak nie pomyślałem, że przekaźnik 24V może załączać instalacje 12voltową a przecież jedno z drugim się nie gryzie.
Mam jeszcze jedno pytanie kompletnie nie mam zielonego pojęcia pod które kable mam się wpiąć przy stacyjce chodzi mi o kable wzbudzające przekaźnik :wink:
Ostanie już pytanie trochę głupie ale tak potrzebuje osobnego plusa do podtrzymania pamięci i wezmę go z jednego aku. I drugiego plusa który u mnie będzie szedł przez przetowrnicę z 24 zrobi się z niego 12 V następnie będzie przekaźnik a co z masą wziąć masę z przetwornicy :?: :wink:
Na szybko zrobiłem schemat wydaje mi się że jest dobrze :wink:
Obrazek

Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]