Witam wszystkich,
od razu zaznaczam, że jestem absolutnym laikiem w temacie, nie jeżdżę ciągnikami ani żadnymi innymi kolosami, jednak nurtuje mnie jedno pytanie, które spędza mi sen z powiek
Szukam od pewnego czasu odpowiedzi, ale najwidoczniej nikt nie ma takich problemów
Mianowicie: w jakim zakresie obrotów kręci się silnik ciągnika siodłowego?
Pytanie może jest kretyńskie, ale na moje spostrzeżenia (przeglądając setki ofert na allegro i gapiąc się na zegary) wywnioskowałem, że obrotomierze wyskalowane są w przedziale 0-3000 obr/min, jednak słyszałem już kilka opinii, że prędkość obrotowa silnika w ciągniku liczona jest w "nastu" tysiącach co mnie trochę dziwi biorąc pod uwagę specyfikę diesli...
Czytałem o tym m.in. tu:
http://www.truck.pl/pl/article/362/ile- ... a,362zm049 - podpis obrazka z zegarami mówi wyraźnie:
"Żeby pojazd nie palił dużo, trzeba delikatnie operować pedałem przyspieszenia. Najlepiej (w przypadku Scanii) jeśli obroty silnika mieszczą się w zakresie 10.000 - 17.000 na minutę; właśnie ten zakres zaznaczono na obrotomierzu zielonym kolorem."
Niby czasopismo branżowe więc powinni się znać, tylko czemu na obrotomierzu jest skala x100, a nie x1000? Dla mnie 15 x 100 = 1500, nie wiem jak dla Was?
Kolejną opinię słyszałem oglądając program Top Gear (odcinek w którym Clarkson ścigał się ze swoimi ziomkami właśnie ciągnikami), on też mówił tam, że zakres obrotów to kilkanaście tysięcy.
Więc pytam ludzi po fachu jak to w końcu jest