Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1787955
Samochód: Scania 124 420 Topline

Witam,

Mam taką przypadłość w mojej Scanii ze skrzynią opticruise, podczas jazdy lub na postoju nie mogę wrzucić biegów, tz. gdy jadę i chcę przerzucić na wyższy to próbuje ale nie może. Na postoju również są takie objawy, włączam A (automat) skrzynia chce wrzucić 4 i nie może dalej. Po sprawdzeniu błędów za pomocą Scania diagnos wyświetla mi błąd E094 który wystąpił 76 razy (od początku awarii).

Sprawdziłem to w "kodach usterek" i :

94 - niewiarygodne potwierdzenie (nieprawdopodobne położenie biegu) - jednoczesne potwierdzenie z kilku biegów. Sygnał jest nieprawdopodobny gdyż czujnik hallonotronowy i przełącznik potwierdzenia powinny być w stanie potwierdzić tylko jedną zmianę biegów jednocześnie. Żadne z następujących potwierdzeń nie nastąpiło jednocześnie. Potwierdzenie zakres wysoki lub niski (styki 41 i 5). Sprawdzić wyłącznik potwierdzenia łącza i przewody (tył skrzyni u góry). Są to informacje z SD2.

Mechanik wymienił czujnik u góry z tyłu bo stwierdził że jest zepsuty. Pojechałem w trasę i w połowie drogi znów się zepsuło.

Ma ktoś jakieś pomysły jak to naprawić, od czego zacząć? Wszelka pomoc się przyda.

Pozdrawiam.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

sprawa prosta jak barszcz sam to przerabiałem, na skrzyni są 4 czujniki potwierdzeń, łatwo je znaleźć bo 2 są z tyłu skrzyni po lewej a 2 z przodu. Jak je wykręcisz to wyglądają jak czujniki od wstecznego i któryś z nich leci z tobą w kulki, ale to już wiesz. U mnie było tak samo sprawdzałem czujniki miernikiem i były ok, więc zrobiłem sobie tester tj. włączałem A i bieg nie wchodził więc po kolei zwierałem i rozwierałem piny na kablach do tych czujników i tak doszedłem który jest uszkodzony, ale u ciebie skoro jeden zmieniony i to samo to zmień drugi.

Użytkownik

Użytkownik

wielkie dzięki kolego za pomoc! wymieniłem dwa czujniki z tyłu po lewej,sprawdziłem wszystkie kostki i przeczyściłem czujnik halla bo jakiś lekki syf był. Jak na razie wszystko jest ok, zobaczymy czy z ładunkiem też będzie ok. Tylko nie wiem dlaczego było kilka kropelek wody, skąd mogła tam się wziąć.

Pozdrawiam.

Użytkownik

Użytkownik

niestety wymiana czujników nie pomogła. dalej te same objawy.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]