Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 01 kwie 2010, 20:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6263155
Samochód: Citroen Berlingo 2.0 HDI

Obrazek
By kornfanhead, shot with DMC-LZ6 at 2010-04-01
Coś takiego, czyli zabudowa sypialna w busach przedstawia na swojej stronie firma spojkar. Nie powiem ciekawe, ale jest tylko jedno zdjęcie, po za tym nie ma więcej szczegółów na ten temat. Może ktoś z forumowiczów spotkał się już z takim rozwiązaniem. Albo chociaż posiada więcej zdjęć jak to wygląda i w ogóle jak się w czymś takim śpi. Wygląda to trochę, jak w normalnej ciężarówce, tylko wydaje mi się, że można się umęczyć bo szerokość ok 1,75 to trochę za mało by dobrze wypocząć. Całą noc trzeba być skulonym i zapomnieć można o wyciągnięciu się. Jednak lepsze to niż nic. Swoja drogą, ciekawe czy ktoś się na to zdecyduje, wszakże zabiera to przestrzeń ładunkową.
Swoją drogą takie coś można wykorzystać w kabinie załogowej. Wtedy taki wozik przypominałby trochę amerykańskiego trucka. między łóżkami a siedzeniami jakieś szafeczki, półki itp i można kołować po kraju. Ale to na razie tylko domniemania.
I jeszcze jedna sprawa. Ostatnio jadąc z Kutna na Sochaczew przy jednej z dużych firm po lewej stronie, widziałem Renault Master bądź Mascot. To co mnie uderzyło, to fakt, że ma od lekko przedłużoną kabinę która rzeczywiście wyglądała jakby za siedzeniami miało być miejsce na łóżku. Jeśli owy model będzie tam jeszcze stał jak będę przejeżdżał przy okazji to cyknę zdjęcie i pokażę.

B - 24 VIII 2004
C - 29 VIII 2009
Kurs Na Przewóz Rzeczy

Post Wysłano: 01 kwie 2010, 20:53

Użytkownik

Użytkownik

wiem ze na tym forum kolega wojtas92 pokazywał takie leżanki w swoim sprinterze
tyle ze oni zrobili sobie taką wnękę sami
odezwij się do niego to na pwno coś powie na ten temat
chyba w dziale garaż też pokazywał tego sprinterka

Post Wysłano: 01 kwie 2010, 21:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Premium / Range T

No to odezwę się sam :)
Sprintera już nie ma w dziale garaż, ale nadal nim jeździmy.
My mamy zrobione coś podobnego, tak jak byś po prostu samą tą górną leżankę zostawił. Nie mamy 2 tylko jedną nad siedzeniami. Pod nią na pace można zmieścić trochę kartonów, lub niską paletę.
Tutaj widzę jest zrobione na 2 łóżka, ale czy to się kalkuluje to nie wiem - w starszym sprinterze (takim jak nasz) górna leżanka ma tylko coś koło 175cm więc dla kogoś kto ma więcej wzrostu, w tym dla mnie, po prostu się to nie przydaje, ja śpię na siedzeniach. Ale raz że u dołu jest szerzej, więc dolna może być te 2-3cm dłuższa, a dwa że nowa generacja Sprinterów, Craffterów jest szersza, więc i łóżko może być dłuższe, przy takiej zabudowie.
Ma to swoje + i - jak wszystko.
+: jest gdzie trzymać rzeczy, torby, lodówkę itd., na upartego można się tam kimnąć, ktoś niski nawet się wyśpi.
-: ogranicza to przestrzeń ładunkową, więc nieprzychylny takiemu rozwiązaniu szef nie pozwoli Ci tego zainstalować w samochodzie.

W naszej 316stce wujek robił leżankę sam. Na tych zdjęciach wygląda na takie zrobione "młotem i palnikiem", u nas jest trochę lepiej wykończone, mamy grubszy materac i audio nad łóżkiem.
Jak by ktoś był zainteresowany to mogę dodać zdjęcia, jeśli nie wdział ich w garażu 1,5roku temu.

Pozdrawiam.

Tiry na tory, pociągi na drogi, tory na traktory, traktory do obory.

Post Wysłano: 05 kwie 2010, 17:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: VOLVO

Widziałem parę fotek z takimi patentemi na stronach internetowych firm, które specjalizują się w zabudowach busów. Także nie jest to absolutna nowość. Dobrze, że wprowadzają takie udogodnienia, z czasem zrobią się na tyle popularne, że będzie można jakoś przeżyć w blaszaku parę dni i w niarępo ludzku się wyspać.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]