Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

Zastanawiam się na wykupieniem indywidualnego/osobistego ubezpieczenia na życie, od wypadków, leczenia za granicą itp. Nigdy nie wiadomo co się może zdarzyć więc może warto byłoby się ubezpieczyć, żeby nie narażać się na utratę majątku czy źródła utrzymania dla rodziny. Raz może to być głupi bolący ząb a innym razem ciężki wypadek we Włoszech u francuskiego pracodawcy który w żaden sposób nie będzie się poczuwał do partycypacji w kosztach leczenia czy rehabilitacji (przypadek znajomego).
Gdzie się ubezpieczacie, co takie ubezpieczenie obejmuje i jakie są za nie stawki. Proszę o konkrety.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Oto co udało mi się ustalić. Na początek dwie firmy które odwiedziłem osobiście.

PZU
Zaproponowano mi trzy rodzaje ubezpieczeń.
1. Osobiste ubezpieczenie NNW czyli następstw nieszczęśliwych wypadków z tym, że z zastrzeżeniem tylko i wyłącznie wypadków komunikacyjnych na terenie całej europy (wybaczcie ale o resztę świata nie pytałem). Ubezpieczenie to nie obejmuje więc wypadków których do kategorii komunikacyjnych zaliczyć nie można czyli załadunki, rozładunki, kradzieże, napady, złamania, zwichnięcia, ukąszenia jadowitych magazynierów czy bolące zęby. Suma łączna ogólna odszkodowania z tytułu takiego ubezpieczenia to 20000 Euro przy rocznej składce około 200zł.
2. Ubezpieczenie zwane "Wojażer" czyli typowe ubezpieczenie podróżne obejmujące koszty leczenia w związku z nagłym zachorowaniem lub nieszczęśliwym wypadkiem z wszelkimi jego konsekwencjami (śmierć, kalectwo, transport zwłok czy rannego i masę innych rzeczy). Ma ono także aż trzy pakiety tzw. Assistance (Standard, Lux i Business). Nie będę się wdawał w szczegóły gdyż na stronie PZU jest dosyć dokładnie wszystko opisane, a zakres jest dość spory . Koszta wynoszą około 5zł dziennie co przy pakiecie na cały roku stanowi niezłą sumkę jednak w związku z zawarciem jej na cały rok mamy zniżkę i przy sumie ubezpieczenia 15000Euro składka roczna wynosi 1124zł z możliwością rozłożenia na 4 raty po 281zł a przy 10000Euro 1033zł z czterema ratami po 260zł. Czyli ta dzienna zależy wtedy od sumy ogólnej ubezpieczenia bo jest możliwość dobierania do umowy konkretnych świadczeń pojedynczo.
Szczegóły: http://www.wojazer.pzu.pl/?gclid=CKDckb ... ZwodpU18dg
3. Ubezpieczenie kosztów leczenia w Polsce - mało atrakcyjne bo wymaga sporo zachodu (konsultacje tylko w gabinetach mających umowę z PZU) i obejmujw tylko i wyłącznie leczenie w kraju.
Podsumowując, szału nie ma bo najlepsze byłoby połączenie wspólne ubezpieczeń od wypadków komunikacyjnych z wojażerem.

HDI Asekuracja:
Jeden rodzaj ubezpieczenia podróżnego obejmującego spory pakiet świadczeń, w zasadzie podobny do oferowanego w PZU, jednak z związku z tym, że ma on dotyczyć pracy a nie wyjazdów turystycznych HDI stosuje specjalną zwyżkę i nie daje absolutnie żadnego rabatu w przypadku zawarcia umowy na cały rok. Suma takiego ubezpieczenia wynosi przez to aż 3367zł. Trochę za dużo, delikatnie rzecz ujmując, więc odpada.
Szczegóły: http://www.bezpiecznepodroze.pl/

Wirtualnie:

Allianz Direct oferuje na swojej stronie specjalny kalkulator ubezpieczenia podróżnego zwanego "Globtroter" w którym jest opcja zaznaczenia wykonywania pracy za granicą - praca w transporcie jest zaliczana do tych o podwyższonym ryzyku. Wpisałem to co mnie interesuje i kalkulator wyliczył że cztery pakiety będą wymagały takich oto składek:
1. Podstawowy - 234zł
2. Optimum - 468zł
3. Rozszerzony - 967zł
4. Komfort - 1561zł
Nie jest, źle ale trzeba byłoby się dokładnie z regulaminem zapoznać albo spotkać z kimś by pogadać w 4 oczy co jest zapewne niemożliwe bo wykupić można przez internet lub przez infolinię - jak zadzwonię to dam znać co i jak.
Szczegóły: https://www.allianzdirect.pl/ubezpiecze ... yjazd.html

Generali

Również strona www i kalkulator który zawiera w pakiecie 5 rodzaje usług:
1.Leczenie (w czterech pakietach assistance)
2. Inwalidztwo lub Uszczerbek na zdrowiu,
3. OC za szkody na osobie
4. Bagaż podróżny
5. Zbędne nam całkowicie ubezpieczenie sprzętu sportowego (chyba że ktoś wozi ze sobą hantelki czy deskę surfingową (do prasowania)
Przy najniższych stawkach czyli odpowiednio 50000zł, 10000zł, 20000, 500zł i bez sprzętu sportowego składka z kalkulatora wyszła w kwocie 1344zł.
Szczegóły: https://www.generalidirect.pl/ubezpiecz ... -w-podrozy

Elvia praca
Dwa pakiety Standard i Prestige. Maksymalny czas objęty ubezpieczeniem to tylko 180dni i składka wynosi odpowiednio: 480zł i 1340zł. Nic specjalnego
Szczegóły: http://www.elvia.pl/

Na razie tyle. Żadne jak na razie nie odpowiada moim wymaganiom tak jakościowym jak i finansowym.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1125142
Samochód: klekot

Osobiscie.. dal bym sobie spokoj..
w NFZcie wyrob sobie za darmo europejska karte ubezpieczeniowa.. i bedziesz mial opieke lekarska zapewniona gratis w razie ew. niefortunnych zdarzen.
Wiekszosc ofert ubezpieczeniowych, to zbedne wydawanie pieniedzy na rzecz 'rzekomego' spokoju, ktore pomimo ze kosztowne, nie daje 100% gwarancji.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Osobiscie.. dal bym sobie spokoj..
w NFZcie wyrob sobie za darmo europejska karte ubezpieczeniowa.. i bedziesz mial opieke lekarska zapewniona gratis w razie ew. niefortunnych zdarzen.
Wiekszosc ofert ubezpieczeniowych, to zbedne wydawanie pieniedzy na rzecz 'rzekomego' spokoju, ktore pomimo ze kosztowne, nie daje 100% gwarancji.
Wybacz kolego ale Twój post mogę potraktować jedynie w kategorii żartu.
Piszesz że ubezpieczenie nie daje 100% gwarancji a jako alternatywę podajesz EKU z NFZ'tu - to tak jakbyś zamiast kupna parasola na padający deszcz proponował mi kartę papieru z zeszytu formatu A5.
Europejska Karta Ubezpieczenia daje tak niską "opiekę", że w ogóle nie była brana przeze mnie pod uwagę. Jeśli mi ją proponujesz chyba nie masz absolutnie pojęcia czym ona jest.
Kilka faktów które ją skreślają:
- wydawana jest na nie więcej niż 2 miesiące (nie wyobrażam sobie wizyt w NFZ co dwa miesiące - kto był po cokolwiek chociaż raz w NFZ'cie wie o czym mówię)
- nie zapewnia ono absolutnie żadnych odszkodowań z jakiegokolwiek tytułu (śmierć, kalectwo, uszczerbek na zdrowiu, transport, odwiedziny rodziny itp, itd)
- umożliwia ona jedynie korzystanie z leczenia w państwach europejskich (nie wiedzieć czemu z wyłączeniem Chorwacji) na tych samych zasadach co obywatele danego kraju i tylko i wyłącznie z publicznej/powszechnej służby zdrowia w zakresie określonym dla danego kraju -
- jeśli jesteś zatrudniony poza Polską, karty nie dostaniesz - mnie to wprawdzie nie dotyczy ale wielu z nas owszem tak
- Cytat I "W większości państw europejskich publiczne placówki medyczne pobierają za leczenie pewne opłaty. Dotyczy to cudzoziemców posiadających EKUZ w takim samym stopniu, jak obywateli danego państwa" Koniec cytatu I - komentarz zbędny
- Cytat II "Trzeba pamiętać, iż posiadanie EKUZ, nie gwarantuje osobom poszkodowanym zwrotu takich kosztów jak np. koszty transportu medycznego zarówno w kraju zdarzenia, jak również transportu medycznego albo transportu zwłok do Polski. Dlatego przed zagranicznym wyjazdem warto dodatkowo ubezpieczyć się i wykupić komercyjne ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków." - koniec cytatu II - komentarz również zbędny

W ogóle jakoś bez porównania z tym co proponują ubezpieczalnie. Owszem wiem, że szybkie i chętne to one są do tego żeby płacić składkę a przy wypłacie odszkodowań kombinują jak mogą. Wszystko jest dobrze póki jest dobrze ale jak coś się stanie to każdy sobie pluje w brodę (vide tegoroczne powodzie).

PS: Za czasów studiów nie zapłaciłem składki za IIIrok i złamałem dość poważnie rękę (3 kości lewego śródręcza), na IV już się ubezpieczyłem i za zwichniętą kostkę dostałem 1200zł odszkodowania - przydało się bo nie mogłem przez to pracować.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MERCEDES ACTROS MPIII 1844

I jak ubezpieczyłeś się gdzieś :?:

Mnie też temat zaczął dotyczyć, tylko że z EKU jest problem, bo jestem na stażu :/ Więc, muszę iść do urzędu, żeby wypełnił papierki z ZUSu, później trzeba iść do NFZ i dopiero wydadzą kartę. Teraz UWAGA! Od maja zmieniły się przepisy i dla kierowców wykonujących międzynarodowy transport drogowy karta wydawana jest na ROK czasu!

Tylko właśnie, obawiam się, żebym w razie wypadku nie musiał później dokładać z własnej kieszeni.

Wobec tego byłem w ubezpieczalniach.

Warta 492zł za pół roku i ubezpieczenie na 20 000 Euro. Pani twierdziła, że pokrywają wszystkie koszty (transport do szpital karetką/śmigłowcem, transport do kraju itd. Również leczenie zębów, ale to już tylko do 100euro.)

Uniqa - pakiet podstawowy 1000zł. Taki jak w Warcie pani stwierdziła że wyjdzie coś koło 5000zł :shock:

PZU - na rok czasu około 1100zł.

Nie bardzo wiem co robić. Bo EKU jest wydawana na 3 miesiące, tylko że obejmuje wyjazdy turystyczne :!:
A żeby mieć na rok to właśnie trzeba łazić po tych .... urzędach :/

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]