Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Antena do USB
Post Wysłano: 16 maja 2009, 12:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4815936

koledzy proszę o pomoc, muszę kupić dobrą antenę na USB (albo karta+antena), znalazłem coś takiego http://allegro.pl/item628183973_wysyl_f ... b_7km.html wydaje mi się bardzo mocna, nie wiem czy 5m kabla mi starczy? Lece we wtorek w trasę i muszę coś kupić/zamówić do jutra wieczorem... Może ktoś już używa takiej/podobnej anteny?

vydźelono / dógi

Post Wysłano: 16 maja 2009, 18:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
koledzy proszę o pomoc, muszę kupić dobrą antenę na USB (albo karta+antena), znalazłem coś takiego http://allegro.pl/item628183973_wysyl_f ... b_7km.html wydaje mi się bardzo mocna, nie wiem czy 5m kabla mi starczy? Lece we wtorek w trasę i muszę coś kupić/zamówić do jutra wieczorem... Może ktoś już używa takiej/podobnej anteny?

podpowiem ci z własnego doświadczenia że 5 m wystarczy spokojnie(zakładam że chcesz na sztyce na lusterko to nakładać) a im dłuższy kabel tym większe straty,tylko akurat to co sobie upatrzyłeś raczej nie spełni twoich oczekiwań(no chyba że masz lapka bez karty wogóle to zawsze jakiś krok do przodu) i nie sugeruj sie podawanymi parametrami bo te np 14dbi ma sie tak jak porównywanie współczynnika Cx matiza z Audi S8-może i zbliżony a czy to to samo???ale fakt obydwoma można sie przemieszczać i na głowe nie pada deszcz

Post Wysłano: 17 maja 2009, 12:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

kurde to co lepszego kupic? Antenę z kartą? Muszę coś dorwać aby najpóźniej jutro rano kupić i nie bardzo wiem co...

Post Wysłano: 17 maja 2009, 13:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

może to? http://allegro.pl/item634417884_wysylka ... _wifi.html
Karta na USB + antena z magnesem, wygodne rozwiązanie ale ile to może mieć zasięgu?

Post Wysłano: 17 maja 2009, 14:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

wyboru musisz dokonać sam ale dam ci kilka uwag i sugestii:
1)antena dokólna= pomimo swoich jakiś tam X parametrów promieniuje wokół siebie wobec czego nie ma dużych zasięgów ale zyskujesz za to że nie musisz nią kręcić bo zbiera co sie da(czasami nic)
2)kierunkowa tzw panel=w porównaniu do (1) masz przy tych samym wzmocnieniu z 3-4 razy większy zasięg ale ma ograniczone pole widzenia ok 20*-30* i trzeba ją w jakiś sposób ukierunkować(w zasadzie w sprawdzenie w 3 pozycjach daje ci jasność sytuacji co do dostępności do sieci+3 z drugiej strony kabiny)
3)parabola=największe zasięgi,najlepsze parametry jakie są możliwe ale bardzo wąski kąt widzenia i wymaga prcyzyjnego ukierunkowania czyli jest możliwe połączenie sie z nadajnikiem oddalonym o 20km ale czy wogóle go namierzysz poprzez poszukiwanie?
ad karty? od ok 3 lat każdy laptop ją ma fabrycznie wiec jeżeli masz kupować sztuke dla sztuki to sobie wyprowadź gniazdo zewnętrzne od wbudowanej karty(napewno sie da) a jeżeli już inwestować to w mocne i sprawdzone karty które niestety są trudno dostępne i raczej występują na rynku wtórnym ale warto poszukać(nie bedziemy tu operować modelami żeby nie robić rekalmy)
jeżeli sie zdecydujesz na karte+antene nie oszczędzaj też na okablowaniu(różnica pomiędzy czymś dobrej jakości a ładnym to ok 10-15 zł oszczędności ale w użytkowaniu?diametralna)

a zapomniałem o twoim pytaniu o zasięg? a jesteś mi w stanie powiedzieć ile zasięgu ma dany model CB? oczywiście że nie bo tego sie nie da określić i zależy od wielu czynników jak chociażby pogoda i ukształtowanie terenu czy infrastruktura jego że o samej antenie i sposobie jej montażu już nie wspomnę a i o stacji przeciwnej(co ma kolega) więc i z WiFi jest tak samo-nie chciałbym być krytyczny ale tak jak na tej aukcji że siedzi sobie w aucie pod budynkiem w którym mają rutera to sie połączysz jak najbardziej ale biorąc pod uwage że jeździsz dużym zestawem to nie jesteś w stanie(bynajmniej nie często sie to zdarza)stanąć pod oknem firmy-obstawiam że max funk dla tego zestawu to 300m(jeżeli otwarta przestrzeń bez zakłóceń)

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]