Cytuj:
tak powinno się robić, ale w praktyce nie słyszałem (przez ponad 20 lat), żeby ktoś został ukarany za takie uchybienia, chyba że miał jeszcze coś innego na sumieniu (rażące przekroczenie czasu pracy, czy przekroczenia prędkości), ani w Polsce, ani w innych krajach.
niestety znam dwa przypadki, gdzie kierowca został ukarany za nieoperowanie selektorem, raz w Szwecji, kolega dostał mandat 1500kr i drugi w Niemczech, gdzie BAG nie miało się do czego przyczepić, a dosłownie próbowali na wszelkie sposoby w końcu wypisali kwit na 35E,
Mi kiedyś tylko zwracało uwagę nasze rodzime ITD.
Cytuj:
są przecież firmy gdzie odbieramy towar i jedyne co to proszą o odpowiednią ilość pasów i kierowca może iść spać lub też wcale nie masz prawa wejść na magazyn i jedyna czynność to zamknięcie drzwi i założenie linki celnej w celu zaplombowania wiec brak innych czynności nie zawsze jest wykroczeniem czy jak to tam zwał,że nie wspomnę o tzw przepinkach

i cały czas z takim towarem śmigam, ładuję i rozładowuję na lotniskach, gdzie nie mam prawa przekroczyć żółtej/czerwonej linii na magazynie - co w praktyce oznacza ewentualne oczekiwanie przy naczepie dla ambitnych, cała reszta siedzi w aucie.