Witam chłodniej się zrobiło i padły mi akumulatory chyba były już troche czasu i się wysłużyły. Naklejki na nich nie widzę z nazwą firmy ale jest tylko napis 120Ah. Możecie mi polecić jakieś dobre akumulatory gdzie można kupić o uznanej marce ??
weź Centry Heavy Duty. są mocniejsze konstrukcyjnie tzn lepszy prąd mają podobno. jak pójdziesz kupić do dobrego sklepu to niech sprawdzą w katalogu jakie duże powinny być w twoim aucie.
oprócz pojemności akumulatora, która wyrażona jest w Ah musisz jeszcze zwrócić uwagę wartość prądu rozruchowego wyrażonego w Amperach.
do silników wysokoprężnych musi ta wartość być większa.
nasze akumulatory o pojemności 180Ah do ciągników siodłowych musza mieć prąd rozruchowy powyżej 500A.
kiedyś jeździłem osobowym autem z silnikiem 2,0l Diesel to akumulator był 98Ah i prąd rozruchowy 380A.
każdy sprzedający akumulatory ma katalogi w których znajdują sie właściwości akumulatorów do każdego samochodu.
ważne jest zaznaczenie akumulatora i gwarancja, producentów w tej chwili jest bez liku.
Heh a ja w 1,8 Td mam 75 Ah, zgodnie z zaleceniami producenta, ale co z tego?
Tak swoją drogą poprzedni właściciel też walnął 88 Ah jak Cyryl, ale uważam że je jak aku nie jest z górnej półki to kupujący dał się złapać powiedzmy chwytowi marketingowemu
Bo właśnie dostałem dzisiaj telefon ze uznano mi gwarancje, bo ten 88 Ah padł na amen po 1,5 roku, a nie miał ze mną ciezkiego życia
Kolego EGO to właśnie nijak się ma do mojego pytania. Chciałem się dowiedzieć jakie polecicie mi akumulatory chodziło mi o marke np centra bosh itd. Jeden kolega tylko odpowiedział i dziekuje mu. Pozdrawiam
Nie od dzisiaj wiadomo że Centra Bosch Varta to górna pólka i właściwie które z nich nie wybierzesz, to powinieneś być zadowolony
Tutaj sie wywiązała dyskusja typowo osobówkowa, a podejrzewam że mimo wszystko problemy cieżarówkowe są troche inne, ale jakoś tak Ci troche zboczył Twój temat na niewłaściwe tory
ja ostatnio do Volva kupiłem Centre heavy duty bo też mi siadły. i do innych sprzętów też centre kupuje. choć te dzisiejsze akumulatory to nie jest to co kiedyś bo teraz Centra jest na licencji Exide czy coś w tym stylu
wydaje mi się, że akumulatory z wyższej półki nie zawsze są do zaakceptowania cenowo.
jest co najmniej 20 marek, które produkują baterie o parametrach do przyjęcia jednak aumulator to dość delikatne urządzenie i podczas składowania oraz transportu można baterie nawet najlepszej marki uszkodzić tak, że nie będzie objawów zewnętrznych, a akumulator straci właściwości. dlatego tak ważna jest gwarancja.
wyjątkiem są akumulatory żelowe, ale do auta osobowego poniżej 600zł takich nie ma.
Kupiłem dwie Centry Heavy Duty i jak narazie wszystko jest ok, zobaczymy jak bedzie przy nizszych temperaturach. Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi koledzy. Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 5 gości