Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 12 sie 2008, 23:46

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam! Dziś byłem na rozmowie o prace. Mianowicie jest to praca na solówce, daf 45 który już swoje najlepsze lata wyjeździł... :roll: Miał bym śmigać na miedzynarodówce...Zaoferowali mi następujące warunki:

-Praca w trybie wyjazd na 3 tygodnie,powrót na ok.2dni i znów wyjazd na 3 tygodnie...tak przynajmniej mi powiedziano... :>
-Zarobki podstawa 1200zł reszta w zależności od przejechanych km...średnio podobno wychodzi sie ok 3000-3500zł
-Wypłacanie pieniędzy na wyjazd(na życie w trasie)

Kierunki jakie obsługuje firma i które miał bym miedzy innymi ja obsługiwać:
-Francja
-Niemcy
-Belgia
-Holandia

Co myślicie o tej ofercie...Jest atrakcyjna??
Dopiero zaczynam w transporcie więc chciał bym sie doradzić bardziej doświadczonych osób,które już co nie co przeżyły... :D
Czekam na Wasze opinie :)

P.s. Posiadam prawo jazdy kat. "B" i "C" jak by ktoś wiedział gdzie szukają kierowców na "SOLóWKE" to dajcie znać!!! :D

Post Wysłano: 13 sie 2008, 0:00

Użytkownik

Użytkownik

Jechać.Spróbować. Wrócić.Podjąć decyzję. Nie sluchać tych "zszokowanych, że ktoś chce za takie grosze pracować".I z góry umówić się,że decycję o pozostaniu na dłużej podejmie się po pierwszym zjeździe. Po spróbowaniu jak to wygląda.Grać w otwarte karty.Szanować tak siebie jak i potencjalnego pracodawcę.
Podstawa standardowa. Jeśli od km. to te stawki też od siebie strasznie nie odbiegają na tzw. rynku.
Co znaczy,że ten DAF swoje najlepsze lata wyjeździł? Jeśli jest sprawny, to bez większego znaczenia czy ma przejechane 300tys.km czy 900.
I jeszcze jedno,najważniejsze: czy jest to wersja (kabiny) w której da się kilkanaście dni mieszkać?

Post Wysłano: 13 sie 2008, 0:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
-Praca w trybie wyjazd na 3 tygodnie,powrót na ok.2dni i znów wyjazd na 3 tygodnie...

Daj spokój - nad czym tu się zastanawiać? Chcesz mieć w ogóle jakieś życie prywatne? Wg mnie takie warunki są nie do przyjęcia.

Post Wysłano: 13 sie 2008, 0:12

Użytkownik

Użytkownik

Jeździ tak bardzo wielu ludzi. Na tym właśnie polega, a właściwie to tutaj jest największa dolegliwość tego zawodu,że życia prywatnego prawie nie ma.Ja mimo wszystko sugerowalbym jeden taki okres wyjeździć.Te dwa tygodnie powiedzmy.. By mieć własne zdanie.Nie jest to emigracja na miesiące czy lata.a doświadczenie cenne.

Post Wysłano: 13 sie 2008, 9:07

Użytkownik

Użytkownik

Kabina jest sypialna,postaram się znaleźć jakieś foto takiego modelu i wstawię :wink:

Post Wysłano: 13 sie 2008, 9:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: na sprzedaż

Tak jak ego myślę że warto spróbować. Zobaczysz czy pasuje ci taka robota. Ale musisz ustalić z pracodawcą że ostateczną decyzję podejmiesz po powrocie z pierwszej trasy.

B - 17.12.2010r

A jak będą chcieli iść do muzeum lotnictwa, to zabierzesz ich do muzeum lotnictwa, kur*a jego mać!

Post Wysłano: 13 sie 2008, 9:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

nie wszystkie małżeństwa opierają się próbie czasu, a Ty nie podpisujesz kontraktu jak z Legią Cudoziemską na 20 lat.

każdą umowę można rozwiązać.

warunki tej pracy nie są rewelacyjne, ale w obecnej sytuacji w transporcie nie odbiegają od innych.
co do trybu pracy, tak wygląda praca kierowcy w transporcie międzynarodowym. nie da się jechać do Hiszpanii i jednocześnie pracować od 8 do 16 i do domu.

jeżeli masz małe doświadczenie możesz potraktować tą pracę szkoleniowo.
wnioskuję, że na przerzutach unijnych wozi się wszystko i terminy są napięte jak skóra na Irenie Dziedzic, więc możesz się dużo nauczyć.

jak dojdziesz do wniosku, że to nie dla Ciebie, zawsze możesz rozwiązać umowę.

dowiedz się tylko, czy te pieniądze są płacone regularnie i czy firma nie zasłynęła jakimś szwindlem.

Post Wysłano: 13 sie 2008, 10:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 4kołowy

Cyryl kto to jest Irena Dziedzic? :shock:

A tak poza tym popieram przedmówców że należy spróbować bo wkońcu to jest w jakimś sensie robota na którą sie nastawiałeś, jakkolwiek by to nastawianie wyglądało z twojej strony.

Post Wysłano: 13 sie 2008, 10:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

http://pl.wikipedia.org/wiki/Irena_Dziedzic

Mnie troszkę zastanawia to auto, sądząc z opisu to jest to chyba takie auto:
Obrazek
(c)sotrex.co.uk
Nie jest to młode auto, więc musisz pamiętać że może być awaryjne. Masz jakieś podstawy mechaniki?

Post Wysłano: 13 sie 2008, 10:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cyryl kto to jest I. D.? :shock: ...
to jest osoba, która na skutek wielu operacji plastycznych ma tak napiętą skórę, że jak zamyka oczy, to jej się odbyt otwiera. :shock:

powiedzenie z przed lat

Post Wysłano: 13 sie 2008, 21:59

Użytkownik

Użytkownik

Bono29, to jest dokładnie takie auto. Co do tej mechaniki to tak na dwa razy... :/ Właśnie tego najbardziej w tym wszystkim się obawiam... :/

Post Wysłano: 13 sie 2008, 22:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6002013
Samochód: z chłodnią

Patrząc obiektywnym okiem na pieniądze, czas pracy, samochód itp. To odpuściłbym sobie tą pracę, chyba że w Twojej okolicy jest duży problem ze znalezieniem innego pracodawcy. Bo jeździć 3 tyg / 2 dni wolnego to masakra.
Podjąłbym się tej pracy tylko jako ostateczność.

Post Wysłano: 14 sie 2008, 8:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: duży z naczepą

Współczuję Ci tylko tego auta, bo może być tak, że przez auto wyjdzie Ci ten zawód bokiem. Też jeździłem solówką podobną do Twojego DAFa, też już troszeczkę leciwą na przerzutach Benelux - Włochy i w kołkach PL - I - PL i uwierz mi, że jak byłem zielony z mechaniki tak teraz mam całkiem dobre pojęcie :lol: Przyszło mi już wymieniać na trasie łożyska, alternator, masę przewodów, o elektryce nie wspomnę. Na szczęście dostałem nowe auto i praca ma już zupełnie inne oblicze. Nie mówię, że tak musi być w Twoim przypadku, bo wiadomo, że to kwestia w jakim auto jest faktycznie stanie. Najlepszym rozwiązaniem byłoby jakbyś mógł najpierw zrobić sobie nim krótką trasę, żeby ocenić jak się tym jeździ, chociaż to też nie da 100% pewności, bo w moim przez 2 miesiące też się nic nie działo. Ogólnie jak pojedziesz na drogi UE to zobaczysz, że takimi leciwymi autami już mało kto jeździ. Praktycznie można spotkać na takim aucie tylko Polaków, Czechów, Słowaków, Węgrów no i w Italii trochę tego śmiga, a tak w zdecydowanej większości na takich "solo" to latają już dobre nowe auta.

Wiesz jaką robotę miałbyś robić na tym aucie? Drobnice? I jakie DMC tego auta? Z jakiego rejonu PL jesteś?

Post Wysłano: 14 sie 2008, 8:38

Użytkownik

Użytkownik

Hmmm...z tego co się dowiedziałem to wożą wszytko także pewnie jakaś drobnica też by się trafiała...a co do DMC to szczerze powiedziawszy nie wiem :( Jestem z woj. kujawsko-pomorskiego.

Post Wysłano: 14 sie 2008, 8:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: duży z naczepą

Cytuj:
Hmmm...z tego co się dowiedziałem to wożą wszytko także pewnie jakaś drobnica też by się trafiała...a co do DMC to szczerze powiedziawszy nie wiem :( Jestem z woj. kujawsko-pomorskiego.
DMC - dopuszczalna masa całkowita

Jeżeli jest to identyczny model jak na zdjęciu to wygląda mi na 7,5t, jeżeli tak to będziesz miał trochę łatwiej, bo poza AETR nie będą Cię dotyczyć żadne zakazy weekendowe itd. no i nie będziesz musiał wykupować myta w D oraz winiet na Benelux.

"Wszystkiego" wozić też się nie da, ale to już zobaczysz w praktyce, nie życzę Ci tylko mebli, bo już nawet drobnica jest od tego lepsza :wink:

Niestety kuj.-pom. to dla mnie drugi koniec PL, także z inną firmą i pracą Ci nie pomogę bo z tamtych rejonów nie mam rozeznania.

Pozdr. i daj znać jak podejmiesz decyzję no i ewentualnie opisz przeżycia po powrocie z turne :wink:

Post Wysłano: 14 sie 2008, 10:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

trochę mnie bawią niektóre wypowiedzi, bo wymagania widzę, że są tylko w jedną stronę.
nikt nie zadał pytania jakie są umiejętności kierowcy i czy jego wymagania wobec pracodawcy są proporcjonalne.

często porównuję do sportu i tu przypomina mi to piłkarza Zootechnika Żurawina, który chciałby grać w klubie gdzie miałby mieć zarobki i warunki pracy na poziomie Realu Madryt, czy Manchester Utd.

tylko jest mały problem: nikt go ani w Realu, ani w MU nie chce.

jak napisałem mi wydaje się, że ta praca może bardzo wiele nauczyć kolegę i tak też trzeba ją traktować.
będąc uczącym się nie możemy stawiać takich warunków jak inni o wysokich umiejętności.

więc spokojnie, nie dajmy się zwariować.
ważne jest aby zachować godność i nie dać sobą pomiatać, ale cały świat nie będzie się ustawiał pod nas - o tym można zapomnieć.

Post Wysłano: 14 sie 2008, 19:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Zgadzam się z przedmówcą.
Moja rada jedz te 3 tygodnie, będzie to twoja pierwsza trasa minie ci jak 2 dni :P
wszystko nowe i trochę kłopotów możesz mieć więc podejrzewam ze na brak czasu mozesz nie narzekać. Jak na początek praca może być, ja bym nie chciał 3 tyg poza domem ale jedno takie kółko mogę walnąć - na dłuższą metę nie dla mnie.
Dużo sie nauczysz, poznasz, powiedzmy po pół roku masz obycie i sam sie zorientujesz o co cho, jak będziesz szedł do następnego pracodawcy już masz jakiś atut - bo w tym momencie to za bardzo nie widzę.
Jak ci się nie spodoba po 3 tyg to dziękujesz i szukaj dalej. To moja rada - spróbuj.
A co do kasy czy auta, pamiętaj ze dopiero zaczynasz w firmie, także nie musi tak być zawsze.
Ja jak zaczynałem moją obecna prace to był Iveco 7.5T 2004r po 6 tygodniach (nie narzekałem na auto tylko zdarzało się że masa rzeczywista>DMC) dostałem nówke Axora i kasa około 35% w górę. Nigdy nie wiesz co cie czeka. Moze już planują zmianę auta tylko nie chcą nowemu dać nówki, a po 3 miesiącach kto wie.

Post Wysłano: 14 sie 2008, 19:24

Użytkownik

Użytkownik

Jeżeli auto będzie sprawne, to co z tego, że jest stare...

Post Wysłano: 14 sie 2008, 19:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: kadetem tera

Cytuj:
Jeżeli auto będzie sprawne, to co z tego, że jest stare...
To że stare auto jest sprawne a w każdym momencie może sprawne nie być (jak wszystko zresztą).

"MAM WYJE BANE NA TIRY!"

Post Wysłano: 14 sie 2008, 19:29

Użytkownik

Użytkownik

Awarii nie przewidzisz, chyba, że sam nie zadbasz o np dolanie oleju itp