Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 04 kwie 2008, 5:21

Użytkownik

Użytkownik

Witam, posiadam TGM 15.240 Auto ma teraz jezdzic pod miedzynarodowke i musze do niego kupic przyczepe. Z danych technicznych jest napisane, ze DMC calego zestawu (z przyczepa tez) moze ciagnac 28 ton. Mam pytanie odnosnie ludzi ktorzy jezdzili takim samochodem z przyczepa, czy to auto sobie jakos radzi z gorkami? bo jakos te 240 koni przy prawie 30 tonach to mnie troche przeraza

p.s do moderator i ich podobnych, nie połączajcie tego tematu z innym tematem bo nigdy sie nie dowiem odpowiedzi.

Post Wysłano: 04 kwie 2008, 10:59

Użytkownik

Użytkownik

Kolego to wszystko zalezy czy caly czas bedziesz mial te 28 dmc bo pod gorke wjedziesz tylko czy caly czas bedą duze ladunki , powiem szczerze ze troche malo bo ja mam w swoim 260 km i w gorach 10ton i troche juz jest co robic tylko ja mam 16bieg a jak jest u ciebie.

Post Wysłano: 04 kwie 2008, 15:03

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Kolego to wszystko zalezy czy caly czas bedziesz mial te 28 dmc bo pod gorke wjedziesz tylko czy caly czas bedą duze ladunki , powiem szczerze ze troche malo bo ja mam w swoim 260 km i w gorach 10ton i troche juz jest co robic tylko ja mam 16bieg a jak jest u ciebie.

No ja mam 8 biegow + 1 bardzo powolny(wolnijeszy od 1), wiec nieciekawie troche. Napisales 10 ton, ale co 10 ton przyczepa? a ile DMC calego zestawu? ile tak Ci pali z przczepa(jezeli masz przeczepe) :) Pozdro

Post Wysłano: 04 kwie 2008, 15:56

Użytkownik

Użytkownik

Kolego mój tata jeżdzi Volvem FL z silnikiem 250KM i skrzynią taką jak masz ty 8+1 z zakresem
DMC przy nim jest 14 ton a z przyczepą chyba 26 ton
a więc tak
na samochodzie ładowność wynosi 8 ton a na przyczepie ok 10ton
to solówką z górkami sobie radzi...... chyba że góreczka jest spora to trzeba zrzucić
bieg na 7 :wink:
no a jak dostanie przyczepkę i cały zestaw jest załadowany to na płaskim terenie jako tako samochód jest nawet elastyczny...... no ale pod góreczki już mu idzie znaaaaacznie ciężej
tu masz zdjęcia VOLVA solówki i z przyczepą i też w dziale garaż:
viewtopic.php?f=44&t=13073
ObrazekObrazek

a poza tym w firmie taty też jest TGM tyle że 18.330 to jak ładunek 10 ton dostanie to pod górki nic nie schodzi i skrzynia biegów taka sama 8+1 ale przyczepy nie ma :wink:
a tu masz Mana:
viewtopic.php?f=44&t=13976
Obrazek

viewtopic.php?f=44&t=13976

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]