Witam.
Jeśli jesteście zainteresowani firmą Eddie Stobart, chętnie odpowiem na Wasze pytania.
Pracuję na Wyspach jako kierowca od 5 lat.
Początkowo w firmie Corby Chilled Distribution, do której jakieś 3 lata prowadziłem nabór polskich kierowców. Ogłoszenie było zamieszczone również na tym Forum.
Corby Chilled Distribution zostało przejęte później przez Innovate, które narobiło ponad 80 mln funtów długów, w wyniku czego zostało sprzedane. Wszystko wskazywało na to, że firmę kupi NFT, jednak ostatecznie, 2 lata temu, cały transport i magazyny-chłodnie kupił Eddie Stobart, stając się największym przewoźnikiem w Anglii.
Cytuj:
Ich tabor składa się z Volva,Scanii,Mercedesa,Manów innych ciężarówek u nich nie widziałem.Są u nich te nowe Volva jak i Many TGX

Eddie Stobart to przede wszystkim Scanie i Volvo. Inne marki należą do tzw. owner drivers, czyli kierowców, którzy mają swoje prywatne ciężarówki i chcą pracować dla Stobarta. Muszą jednak okleić je w barwy Stobarta. Ich pojazdy można także poznać po tym, że mają mocniejsze silniki i mają bogate wyposażenie w odróżnieniu od pojazdów, które kupuje sam Stobart.
Cytuj:
W UK Tesco wykupiło 51% udziałow w Stobarcie, i teraz mozesz czesto spotkac jak smgaja z Tescowymi naczepami, albo ze swoimi chłodniami dla Tesco. Na całej wyspie mają mase magazynów, wczesniej czesto widywałem w moich okolicach (tj. wschodnia Anglia) od roku moze raz na miesiac. Nie wiem z czym to jest zwiazane, moze stracili/zrezygnowali z pewnych fabryk i magazynów.
To nie Tesco kupiło udziały Stobarta, a Stobart przejmuje transport Tesco. Scanie Stobarta ciągające naczepy Tesco prowadzą kierowcy Tesco ubrani w uniformy Stobarta.
Do końca marca 2011 Stobart ma przejąć cały transport Tesco.
Cytuj:
1. W niektórych grupach musisz miec krawat cały czas podczas pracy (czy jedziesz czy stoisz pod załadunkiem), jeden drugiego [wycenzurowano]ł, przyjechała osobówka z biura z drugim kierowca i mu podziekowali (złamanie regulaminu, choc to tez dla mnie nie jest powodem do natychmiastowego zwolnienia...). Opowiadał mi Angol z poprzedniej firmy - jego brat tam smigał.
Nie jest to prawda.
Ubranie służbowe składa się z wielu części na różne warunki pogodowe, jednak krawat w całym zestawie nie występuje, jak również białe koszule. Kierowcy, którzy je noszą, kupują je na własną rękę w sklepie Stobarta.
Prawdą jest, że nie wolno nam nosić innych niż służbowe ubrań, jednak za nie przestrzeganie tego wymogu na pewno nikt nie stracił pracy, co najwyżej bonus na tydzień.
Noszenie uniformów jest wymagane także w innych firmach, jednak nie dotyczy to kierowców pracujących za pośrednictwem agencji.
Cytuj:
2. Co do zarobków to pamietam na ich stronce była informacja o stawkach za godzine:
~7 coś funtów za godzine w dzien
~8 za godzine w nocy (z jakims tam groszem na koncu)
takie były kiedys stawki na ich stronie, nie wiem jak teraz niechce mi sie nawet sprawdzac, ale slyszałem tez ze duza czesc kierowców ma umowy w których sa zawarte inne kwoty/stawki. takze to moga byc kwoty startowe, bo faktycznie nie jest to za wiele...

Stawki u Stobarta są takie:
Nocna zmiana (pojęcie trochę mylące, bo ja pracuję na nocnej, a zaczynam o 11.30, dzienna zmiana zaczyna się o 1 w nocy - u Anglików minuta po północy to już rano)
pn-pt 8.10/godz.
sb 11.00/godz.
nd 10.50/godz.
+
operation bonus - 5 funtów dziennie (to za dobre wykonywanie obowiązków i można je stracić na tydzień lub dwa jeśli się z czymś podpadnie),
meal allowance - 12.50 dziennie (coś w rodzaju diety na jedzenie)
Dziennych stawek nie pamiętam, ale są niższe, wiem tylko, że pn-pt mają 7.20/godz.
Firma gwarantuje, że zapłaci za minimum 50 godz. tygodniowo, nawet jeśli zrobisz mniej godzin + oczywiście dodatki wymienione wyżej.
Podczas urlopu Stobart płaci za 10 godz. + 17 funtów dodatku za każdy dzień.
Jak macie jakieś pytania, zadawajcie śmiało, mogę też wstawić kilka fotek, jeśli chcecie.
Dodam na koniec, że Eddie Stobart Group to grupa mająca prócz transportu drogowego, własny transport kolejowy, lotniczy i wodny, czyli własne pociągi, samoloty i statki.
Eddie Stobart to także własny WRC team, drużyna piłkarska, drużyna polo, drużyna rugby i konie wyścigowe.
Pozdrawiam