Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 19 cze 2007, 18:44

Użytkownik

Użytkownik

Witam

Gdzie w PL sa jednostki wojskowe, w ktorych mozna zdawac prawo jazdy kat. C i jak sie do nich dostac?? Czy sa jakies oplaty za te kursy, czy wojsko wszystko finansuje?? I czy pozniej mozna "normalnie" jezdzic po drogach( slyszalem, ze prawko robione w woju jest tylko tam wazne) Prosze o odpowiedz i z gory dzieki :)

KLIK

Tytuł:
Post Wysłano: 19 cze 2007, 18:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 746830

Dostajesz powołanie do wojska tyrają cię na ćwiczeniach ale zato pod koniec wojska jest możliwość zrobiena kat> C za ok. 500 blaszek

Tytuł:
Post Wysłano: 19 cze 2007, 19:10

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Dostajesz powołanie do wojska tyrają cię na ćwiczeniach ale zato pod koniec wojska jest możliwość zrobiena kat> C za ok. 500 blaszek
A skąd niby takie informacje :?:

Tytuł:
Post Wysłano: 19 cze 2007, 19:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 746830

Bo brat kumpla zdawał

Post Wysłano: 19 cze 2007, 19:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Cytuj:
Witam

Gdzie w PL sa jednostki wojskowe, w ktorych mozna zdawac prawo jazdy kat. C
Na 100% jednostka Grudziądz tam jest baza gdzie szkoli się przyszłych kierowców na ciężarowe. Dostać się tam możesz wtedy jak do wojska się zgłosisz, musisz wtedy wcześniej zrobić psychotesty i jak masz pozytywny wynik to tam pędzisz, wcześniej trzeba to na WKU załatwić :wink: :arrow:

Tytuł:
Post Wysłano: 20 cze 2007, 9:55

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8161983

Te jednostki są tylko 2 w całym kraju: Grudziąc i Ustka.

Możesz się zgłośić do WKU i powiedzieć że chcesz iść do wojska na ochotnika tylko że chcesz zrobić prawo jazdy kat. C......wtedy albo cię wyślą do jednoski która takowych szkoli albo zrobisz je w cywilu a oni zwrucą ci kasę....

Tytuł:
Post Wysłano: 20 cze 2007, 11:24

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:

Możesz się zgłośić do WKU i powiedzieć że chcesz iść do wojska na ochotnika tylko że chcesz zrobić prawo jazdy kat. C......wtedy albo cię wyślą do jednoski która takowych szkoli albo zrobisz je w cywilu a oni zwrucą ci kasę....

bajki....

Kolego do wojska to sobie na ochotnika nie pójdziesz...zresztą sprobuj szczęścia.. Zwróca Ci kase...Stary lepszej bajki to ja jeszcze nie słyszłałem
NIe wiem czy wiecie ale po skończeniu 19 roku zycia jesteś poborowym który grzecznie czeka na swoją kolej. Janusz skad masz takie informacje że tylko dwie jednostki ogranizują kursy kat C? Kolejna bajka. Byleś kiedyś na WKU? To polecam....Ciekawe doświadczenie...
Ogólnie robie prawa jazdy w wojsku to taka bajka dla niedowiarków....Oczywiscie nie mówie ze tak nie jest bo ludzie robią tam prawka, ale na wku Ci powiedza ze prawko sobie zrobisz a potem przychodzi inny rozkaz i juz po Twoim prawku ot całe wojsko bo dziobaki przychodza..

Tytuł:
Post Wysłano: 20 cze 2007, 11:49

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:

bajki....

Kolego do wojska to sobie na ochotnika nie pójdziesz...zresztą sprobuj szczęścia.. Zwróca Ci kase...Stary lepszej bajki to ja jeszcze nie słyszłałem
NIe wiem czy wiecie ale po skończeniu 19 roku zycia jesteś poborowym który grzecznie czeka na swoją kolej. Janusz skad masz takie informacje że tylko dwie jednostki ogranizują kursy kat C? Kolejna bajka. Byleś kiedyś na WKU? To polecam....Ciekawe doświadczenie...
Ogólnie robie prawa jazdy w wojsku to taka bajka dla niedowiarków....Oczywiscie nie mówie ze tak nie jest bo ludzie robią tam prawka, ale na wku Ci powiedza ze prawko sobie zrobisz a potem przychodzi inny rozkaz i juz po Twoim prawku ot całe wojsko bo dziobaki przychodza..
Były to informacje z WKU Kalisz......sam ich nie sprawdzałem bo nie było jak :lol: ......może jest tak jak mówisz bo coś nie chiało mi się wierzyć w ich zapewnienia....

Na marginesie miałem być w wojsku kierowcom ale wole za za swoją kase zrobić kat. C ( tak robie ).....wierze w to co się dziej a nie w obiednicę......

Pozdrawiam poborowych.....

Tytuł:
Post Wysłano: 20 cze 2007, 12:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:

hmm... możesz kolego powiedzieć gdzie jest GRUDZIĄC :!: :!: :!:

[ Dodano: Sro, 20.06.2007, 11:55 ]
Cytuj:

Chyba coś ci się pomieszało jaka bajka :?: Są to Jednostki OSK i tam robią kursy na prawo jazdy, normalne szkolenie na kierowców zawodowych, nadal są wykonywane takie kursy :wink: :arrow:

Tytuł:
Post Wysłano: 20 cze 2007, 18:39

Użytkownik

Użytkownik

Jednostka w Ostrowie Wielkopolskim polowa jednostki szkoli czolgistow druga kierowcow sam. ciezarowych tak bylo w latach 90 teraz nie wiem

Powodzenia

Tytuł:
Post Wysłano: 20 cze 2007, 19:22

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:

Chyba coś ci się pomieszało jaka bajka :?: Są to Jednostki OSK i tam robią kursy na prawo jazdy, normalne szkolenie na kierowców zawodowych, nadal są wykonywane takie kursy :wink: :arrow:

Oczywiście ze są gdzie powiedziałem ze ich nie ma? Twierdze jednoznacznie iż
odbycie takiego szkolenia w armii to nie lada sztuka która nie każdemu się udaje. Bo wyobraź sobie ze każdy kto przychodzi na WKU chce być kierowca? I co wtedy? Mi nie wydaję się ze tak jest. A jak już zaczniesz ten kurs to ile godzin wyjedźisz 3-4? Bo pułkownik ma diesla:/ albo twój instruktor...Od razu mówię nie byłem w wojsku...

Aha i apropo czołgów-w przemyślu też jest jednostka pancerna-tylko czogłi od 10 lat w remoncie stoją przykryte plandekami;)

Tytuł:
Post Wysłano: 20 cze 2007, 20:11

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
hmm... możesz kolego powiedzieć gdzie jest GRUDZIĄC Exclamation Exclamation Exclamation
Drobna pomyłka moja wina :roll:
Cytuj:
Dodano: Sro, 20.06.2007, 11:55 ]
januszzz napisał:

Chyba coś ci się pomieszało jaka bajka Question Są to Jednostki OSK i tam robią kursy na prawo jazdy, normalne szkolenie na kierowców zawodowych, nadal są wykonywane takie kursy
To nie były moje słowa........to słowa kolegi luk94

Tytuł:
Post Wysłano: 22 cze 2007, 17:06

Użytkownik

Użytkownik

Aby zrobic w wojsku prawko na kat. C, wku musi cie wyslac do osrodka szkolenia kierowcow (ja bylem w grudziadzu, a drugi podobno jest w Ostrodzie) i tam kurs trwa gora 3 miesiace i po tych 3 miesiacach wysylaja cie do jednostki macierzystej, w ktorej odbywasz reszte sluzby. Za kurs i pierwszy egzamin nic nie placisz, ale kolejne egzaminy musisz sobie wykupic za wlasne pieniadze. Kurs odbywa sie w jednosce ale egzamin jest juz w wojewodzkim osrodku ruchu drogowego. jak zdasz egzamin to dostajesz jakis dam dokument, ktory po wyjsciu z wojsko musisz wymienic na prawo jazdy, czyli placisz tyle ile za wyrobienie nowego prawa jazd, chyba 70zl, pozdro

Tytuł:
Post Wysłano: 22 cze 2007, 18:09

Użytkownik

Użytkownik

Witam

To te prawko jest wazne po wyjsciu z woja?? Bo na jakims forum (niepamietam jakim) czytalem ze prawko robione w wojsku jest tylko tam wazne i nigdzie indziej.

Zeby sie dostac do wojska do Grudziadza (tu mam najblizej), to co musze na WKU powiedziec, ze chce na szkolke??

KLIK

Tytuł:
Post Wysłano: 22 cze 2007, 19:02

Użytkownik

Użytkownik

Jak zdasz egzamin (taki sam jak na kat. b, czyli testy, plac i miasto) w tym wojewodzikim osrodku ruchu drogowego, to dostajesz zaswiadczenie ze zdales prawo jazdy na kat. c no i mozesz na nim jezdzic w wojsku, ale czy mozesz na nim jezdzic na przepustce np u siebie w miescie to nie wiem. Ale jak juz wyjdziesz do cywila to te zaswiadczenie zanosisz ze swoim starym prawem jazdy do swojego urzedu drogowego, nie wiem jak to sie dokladnie nazywa, tam gdzie sie wyrabia prawa jazdy i oni wymienia stare prawko na nowe gdzie bedziesz mial wbite B i C i za to placisz jak za wyrobienie prawka.

A zeby sie dostac do tego osrodka szkolenia to najlepiej zglosic sie na ochotnika do wojska i pogadac w wku ze bardzo chcialbys byc kierowca i czy jest taka mozliwosc zeby oni cie tam wyslali. No ale tam tez jest ograniczona liczba miejsc wiec jak nie bedzie wolnych to nic z tego. Ale warto sprobowac. W takim grudziadzu to jest ponad tysiac miejsc na kazdy pobor, no ale liczac poborowych z calej polski to w sumie maly procent. ALe na pewno szanse bedziesz mial wieksze jak sie zglosisz sam niz oni ci przysla bilet

Tytuł:
Post Wysłano: 22 cze 2007, 22:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: JELCZ 862

Cytuj:
Nie straszyć mi tu poborowych :lol:
1. W wojsku nie jest źle.
2. Prawko robi się przed wojskiem lub na samym początku służby.
3. W wojsku robisz prawko całkowicie za darmo.
Cytuj:
Jednostka w Ostrowie Wielkopolskim polowa jednostki szkoli czolgistow druga kierowcow sam. ciezarowych tak bylo w latach 90 teraz nie wiem
Jednostki tej już nie ma.
Cytuj:
Bez przesady, aż takiej bidy to nie ma.

I OSK Grudziądz/Grupa
II OSK Ostróda
OSK w Centrum Szkolenia Marynarki Wojennej w USTCE
OSK bodajże w JW 3033 BYDGOSZCZ (lotnisko :?: )
OSK w Koszalinie

Trzy pierwsze OSK należą do największych, ale oprócz nich są jeszcze inne mniejsze wojskowe OSK.
Cytuj:

Tylko do WKU przychodzi na pewno masa takich ludzi. Ciekawe jak będzie w drugiej opcji ze zwrotem kasy. Bo faktycznie takie coś miało działać - jeśli już nie funkcjonuje.

Tytuł:
Post Wysłano: 23 cze 2007, 12:09

Użytkownik

Użytkownik

o ile dobrze mi wiadomo to teraz po wyjsciu z wojska papiery zostaja w wojsku. wiec nie wiem czy jest sens robienia ich tam

Tytuł:
Post Wysłano: 23 cze 2007, 16:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: JELCZ 862

Zdobyte kwalifikacje w wojsku (mam na myśli prawko) zabieramy do cywila. Wystarczy tylko popytać jak to zrobić lub uważnie prześledzić ten temat - bo już jeden z kolegów to wyjaśniał.

Tytuł:
Post Wysłano: 25 cze 2007, 10:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9684425
Samochód: MAN

Ja mam prawko zrobione właśnie w JW3033 bydgoszcz. szkola cie przez 3 miesiace a póżniej normalny egzamin, po zaliczeniu egzaminu dostajesz tylko zezwolenie na jazde tylko wojskowymi pojazdami lecz po wyjsciu do cywila jednostka sama wysyła papiery do odpowiednich wladz i tam sobie odbierasz prawko.

Tytuł:
Post Wysłano: 22 lip 2007, 10:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Koledzy mam take pytanko. W tym roku skonczyłem studia 1 stopnia - licencjat, i powaznie zastanawiam sie czy nie odbyć służby wojskowej, posiadam również prawo jazdy kat. C, a C+E myśle ze już we wrześniu. No i tu moje pytanie - gdybym dostał powołanie, ewentualnie zgłosiłbym sie na ochotnika to jak wygląda we wojsku służba "na ciężarówkach", czy od razu skierują mnie na zestawy, czy będe musiał jeszcze przechodzić jakieś szkolenia, etc ..