Witam, mam pytanko czy chcąc jezdzic po Europie potrzebne są jak kiedyś
jakies dodatkowe kwalifikacje.Chodzi mi np. o kurs przewozu rzeczy dla kierowców w ruchu miedzynarodowym.
Dzieki za pomoc,Pozdrawiam .
potrzeba tylko tego co na kraju, czyli kurs na przewóz rzeczy ew. ADR i to wszystko poza prawkiem, jeszcze badania, ale to wszystko i tak jest na krajówce więc żadnych nowych papierów nie robisz jak już masz wyżej wymienione.
tutaj jeżeli coś nie tak będzie to prosze o sprostowanie:
kurs na przewóz rzeczy jest polskim wymysłem np. jeżdżąc w niemieckiej firmie, samochodem ciężarowym na niemieckich tablicach nie trzeba posiadać nic innego poza prawkiem i badaniami (które są o wiele bardziej rygorystyczne jak te polskie)
potwierdzam, tylko prawo jazdy i niezbędne w danym kraju skąd pochodzisz dokumenty np, zaświadczenie ukończenia kursu na przewóz rzeczy bądz osób, zaświadczenie o przeciwskazaniach od psychologa, i takie samo od lekarza dla kierowców wykonujących zawód kierowcy. Tak jak wspomniał MIHOO kurs na przewozy rzeczy to Polski wymysł i tylko w Polsce jest wymagany. Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający to forum: Semrush [Bot] i 3 gości