Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 12 cze 2008, 7:19

Użytkownik

Użytkownik

Witam
Tak jak w temacie nosze sie z zakupem lodowko/chlodziarki moze ktos cos doradzi czym by sie mozna zainteresowac na co zwrocic uwage przy zakupie ? tak do 500 zł i czy wogole jest sens w te upaly kupowac taki sprzet(czy zda egzamin) ?
pozdr...

Post Wysłano: 12 cze 2008, 7:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Powiem ci tak przy dużych upałach nie ma sensu kupowania chłodziarki która tylko narobi pełno hałasu w kabinie i zeżre dużo prądu. Niestety aby być zadowolonym z lodówki to trzeba kupić lodówkę sprężarkową reszta to imitacje lodówek w których coś potrzymasz przez kilkanaście godzin po wsadzeniu do niej czegoś z normalnej lodówki

Filmy z tras

Post Wysłano: 12 cze 2008, 8:25

Użytkownik

Użytkownik

domyslam sie ze to moze byc pic na wode z tego co pisza ale ja akurat jezdze tylko po kraju w domu jestem prawie codziennie,potrzebuje cos zeby napoje schlodzic jakies kanapki schowac co by sie wedlinka nie popsula,lodowki sprezarkowe so bardzo drogie okolo 1500 zł to wiem akurat bo wczesniej mialem oryginalna w manie to bylo dobre

znalazlem cos takiego ale nie wiem czy to warte zachodu ?

http://www.allegro.pl/item373081126_lod ... 0_12v.html

Post Wysłano: 12 cze 2008, 9:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Lepsza taka lodowka nisz żadna jak się jest powiecmy co drugi dzien w domu i ma się do tego w lodówce wkłady chłodzące to powinna lodówka trzymać temperaturę.
Ciekawe jak się sprawdza funkcja cichej pracy w nocy wentylatora bo normalnie z regóły głośno pracuje wentylator w takiej lodówce

Filmy z tras

Post Wysłano: 12 cze 2008, 14:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cokolwiek dadza

Jesli jestes codziennie w domu to moze zwykla lodowka na wklady? Na jeden dzien powinna byc ok, napewno jest duzo tansza, i do schlodzenia na pojow i kanapek powinna starczyc. A jak jestes codziennie w domu, to bierzesz wklady, wrzucasz do zamrażarki i od rana od nowa.

Post Wysłano: 12 cze 2008, 14:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Mam lodówke Ezetil E30 za 250 zł kupioną w norauto pojemnośc 30 litrów (mieści sie 2 litrowa pepsi)

to świezy dośc nabytek i na dobra sprawe nie miałem okazji w trasie tego dobrze przetestowac.

Używam jej do transportowania żarcia na działkę i tam dalszego chłodzenia.
Lodówka ta ma dużą zalete bo ma dwa kable, sieciowy 230 V i do gniazda zapalniczki ;-)

Kabel jak zwykle za krótki, żeby z bagażnika osobówki sięgał do gniazda wiec kupilem sobie za 15 zł przedłużacz 10 metrowy :):):)

Nie wiem czy Ci coś pomoge bo potrzebujesz jak widze lodówki do cieżarówki do konkretnego zastosowania.

Wentylator faktycznie nie pracuje cicho u mnie nie ma mozliwości jego regulacji, a więc w nocy w kabinie na pewno by Ci to przezkadzało,

ALE
myśle że jak na czas snu wyłączysz lodowke to ona aż tak szybko ciepła nie wytraci, poza tym na noc mogłbyś wrzucać specjalne wkłady lodowe tylko............skąd ten lód wziać ;-)

Możesz jeszcze rozważyć trzymanie lodówki gdzieś za kabiną ale to juz byłoby smieszne :)

Powiem tylko że ta moja lodówka chłodzi całkiem przyzwoicie. Chłodzenie odbywa sie poprzez umieszczony na pokrywie radiator, który jest bardzo zimny w czasie pracy.

Post Wysłano: 12 cze 2008, 17:08

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
myśle że jak na czas snu wyłączysz lodowke to ona aż tak szybko ciepła nie wytraci
Yhhyyyyyyy.....
A od kiedy to lodówki tracą ciepło? raczej wydzielają - ale tracic?

Takie moje czepianie...
:twisted:

D <= 2010
A => brak

Post Wysłano: 12 cze 2008, 19:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
myśle że jak na czas snu wyłączysz lodowke to ona aż tak szybko ciepła nie wytraci
Yhhyyyyyyy.....
A od kiedy to lodówki tracą ciepło? raczej wydzielają - ale tracic?

Takie moje czepianie...
Yhhyyyyyyy.....
A od kiedy to lodówki wydzielają ciepło? raczej chłodzić ale wydzielać ciepło? :)
Takie moje czepianie...

Post Wysłano: 12 cze 2008, 20:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
Yhhyyyyyyy.....
A od kiedy to lodówki wydzielają ciepło? raczej chłodzić ale wydzielać ciepło? :)
Takie moje czepianie...
Lodówka oddaje ciepło na zewnątrz, więc można powiedzieć, że je wydziela :wink:

Post Wysłano: 12 cze 2008, 20:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jak oddaje ciepło? Piekarnik może oddawać ciepło.
W takim układzie jak lodówka to raczej otoczenie oddaje ciepło do lodówki.

Ale chyba wszyscy pieprzymy w tej chwili głupoty :twisted:
Lodówka może conajwyżej oddawac zimno :)

Hmmmmmm chyba że mówimy o klasycznej lodówce która oddaje ciepło, to fakt. Tutaj akurat jest jakiś patent z przemiennikami ciepła, pewnie w efekcie też jest ciepło oddawane do otoczenia;)

Post Wysłano: 12 cze 2008, 20:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Lodówka oddaje ciepło z wewnątrz do zewnątrz jest to związane z obiegiem gazu/cieczy (np.freonu), natomiast piekarnik działa na zasadzie emitowania ciepła z grzałek do wewnątrz

Post Wysłano: 12 cze 2008, 21:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Lodówka oddaje ciepło z wewnątrz do zewnątrz jest to związane z obiegiem gazu/cieczy (np.freonu), natomiast piekarnik działa na zasadzie emitowania ciepła z grzałek do wewnątrz

Kolego nie przesadzaj wiem jak działa piekarnik.
W tych lodówkach nie ma obiegu ani cieczy ani gazu. Co nie zmienia faktu że mimo to chyba oddaje ciepło

Post Wysłano: 13 cze 2008, 20:51

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Ja mam lodówke z wentylatorkiem już od 2000r, pojemność ok 20l, jeżdże po kraju i w zupełności wystarcza do schładzania napojów i żarcia. Dałem za nią coś około 300 zł, chociaż teraz pewnie kosztowałaby mniej. Wentylatorka wogóle nie słychać (żeby zobaczyć czy działa trzeba wlot ręką przytkać :)

Post Wysłano: 14 cze 2008, 10:12

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ja mam lodówke z wentylatorkiem już od 2000r, pojemność ok 20l, jeżdże po kraju i w zupełności wystarcza do schładzania napojów i żarcia. Dałem za nią coś około 300 zł, chociaż teraz pewnie kosztowałaby mniej. Wentylatorka wogóle nie słychać (żeby zobaczyć czy działa trzeba wlot ręką przytkać :)

i o taka odpowiedz mi chodzilo czy to wogole warte zachodu

Post Wysłano: 14 cze 2008, 16:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

qset tylko wentylatorek wentylatorkowi nierówny wiec nie kupuj kota w worku. Sprawdź sobie lepiej konkretny model przed zakupem. Ja bym przy mojej raczej nie pospał

Post Wysłano: 16 cze 2008, 18:42

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
qset tylko wentylatorek wentylatorkowi nierówny wiec nie kupuj kota w worku. Sprawdź sobie lepiej konkretny model przed zakupem. Ja bym przy mojej raczej nie pospał

juz kupilem wlasnie ten model teraz czekam az mi kurier przywiezie , pare dni testu i napisze czy bylo warto

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=377076750

Post Wysłano: 01 lip 2008, 20:29

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:

juz kupilem wlasnie ten model teraz czekam az mi kurier przywiezie , pare dni testu i napisze czy bylo warto

tak jak obiecalem ze napisze czy bylo warto wiec :

lodoweczke testuje juz kilka dobrych dni , ustawilem ją na 10 stopni na plus oczywiscie i w te dni ktore byly wstecz jakies 1/2 tygodnia ta temperaturke trzyma , co do pracy czy glosna ma 2 tryby nocny (wolniej kreci sie wiatraczek i w czasie snu nawet nie zauwazycie ze chodzi) i trb glosniejszy(ktorego tez praktycznie nie slychac)
dla mnie za tea kase to rewelacja oczywiscie do kanapek czy napojow
pozdr...

Post Wysłano: 01 lip 2008, 22:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2429607

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

tak jak obiecalem ze napisze czy bylo warto wiec :

lodoweczke testuje juz kilka dobrych dni , ustawilem ją na 10 stopni na plus oczywiscie i w te dni ktore byly wstecz jakies 1/2 tygodnia ta temperaturke trzyma , co do pracy czy glosna ma 2 tryby nocny (wolniej kreci sie wiatraczek i w czasie snu nawet nie zauwazycie ze chodzi) i trb glosniejszy(ktorego tez praktycznie nie slychac)
dla mnie za tea kase to rewelacja oczywiscie do kanapek czy napojow
pozdr...
Dzięki kolego za info na temat tej lodówki , tato ma zamiar taką zakupić więc już sprawdzona i spokojnie można zamawiać.

... "Jeżdżę szybko gdyż lubię zapie....ać" ...
... "Biere każde auto z boku, nikt dziś do mnie nie ma szans" ...

Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]