Strona 1 z 1 [ Posty: 1 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Witam.
Mam pewien problem i szukam rozwiązania. Być może komuś przytrafiła się podobna sytuacja.
Samochód mitsubishi canter 75 HD rocznik 2004 silnik 3,9 143 KM przebieg 490 tyś.
Zjechałem ostatnio samochodem na bazę i wszystko było ok. Po 10 minutach chciałem jechać i po odpaleniu silnik jakoś kulawo pracuje. Nie było żadnego stuku przy odpalaniu ani niepokojących dźwięków. Szybka diagnoza, silnik nie chodzi na drugim cylindrze jednak paliwo podaje bo kopci na siwo-niebiesko. Zamiana wtrysków miejscami nie przyniosła efektu, cały czas na drugim nie pracuje. Wtryskiwacze pojechały do regeneracji, wróciły, założone. Filtry wymienione, kompresja zmierzona na cylindrach pomiędzy 32-34. Wtryski sprawdzane "na krótko" podłączone do pompy i na wszystkich sekcjach rozpyla tak samo. Samochód nie ma problemu z odpaleniem. Na pracującym silniku poluzowywane wtryski każdy po kolei i ewidentnie tylko na drugim nie ma żadnej reakcji. Przewód od turbiny zdjęty, turbina cała i czysta w środku. Pokrywa zaworów zdjęta, zawory sprawdzone i wszystko wygląda, że jest ok. Czy ktoś ma jakiś pomysł gdzie szukać przyczyny? Ewentualnie czy ktoś się orientuje czy ten samochód ma jakiś komputer do podpięcia i gdzie szukać wtyczki jak coś? Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie bo ja już nie mam pomysłu.

Strona 1 z 1 [ Posty: 1 ]