Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 mar 2025, 11:51

Użytkownik

Użytkownik

Czy moge prowadzic działalnosc transportowa uzywając cięzarówki zarejestrowanej na mojego tate? Oczywiscie do ciezarowki jest licencja itp
Głownie chodzi mi o to czy jakis organ prawny nie bedzie zadawal pytan jak ja prowadze firme i wystawiam FV nie posiadajac na wlasnosc ciezarowki.
Musze miec jakas umowe na wynajem czy cos?

Post Wysłano: 05 mar 2025, 13:37

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: DAF

Licencja nie jest samochodu, licencja teraz to się nazywa zezwolenie na wykonywanie zawodu przewoźnika drogowego jest firmy świadczącej usługi, nie możesz używać cudzej licencji we własnej firmie. Ty możesz zatrudnić kogoś z certyfikatem jako osoba zarządzająca transportem i na jego certyfikacie wyrobić własne zezwolenie.

Post Wysłano: 10 mar 2025, 13:14

Użytkownik

Użytkownik

Czyli posiadajac własną firmę i licencje mogę jeździć autem zarejestrowanym na kogoś innego?

Post Wysłano: 10 mar 2025, 16:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: osobowy

Jeśli będziesz miał odpowiednią umowę wypożyczenia i wypis ze swojej licencji na ten pojazd to tak.

Post Wysłano: 15 mar 2025, 21:53

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1843593
Samochód: MAN

Cytuj:
Czy moge prowadzic działalnosc transportowa uzywając cięzarówki zarejestrowanej na mojego tate? Oczywiscie do ciezarowki jest licencja itp
Głownie chodzi mi o to czy jakis organ prawny nie bedzie zadawal pytan jak ja prowadze firme i wystawiam FV nie posiadajac na wlasnosc ciezarowki.
Musze miec jakas umowe na wynajem czy cos?

w skrócie wygląda to tak : zakładasz działalność, musisz na swoją działalność mieć swoją własną licencję transportową. Żeby złożyć wniosek o licencję musisz posiadać jakiś samochód ciężarowy, bo we wniosku o licencję musisz wskazać konkretną ciężarówkę. Ta ciężarówka nie musi być Twoją własnością. Może być wypożyczona, w leasingu itp itd. Więc w Twoim przypadku spisujesz z tatą umowę wynajmu, wypełniasz wniosek o licencje, wskazujesz tam ten samochód, dodatkowo wnioskujesz o wypis z licencji na ten pojazd, bo oryginał licencji ma leżeć w biurze a każde auto w firmie musi posiadać swój wypis z licencji. I gotowe, możesz podbijać świat.

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]