Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 30 lis 2024, 19:47

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MAN TGA 26.320

MAN TGA 26.320 2007r wywrotka WMAH26ZZ27M488200 Dziś się położyłem pod autem i zobaczyłem urwany przewód - kolanko elastyczne, jako laik wszystko działa, ktoś mi powiedział że to od ręcznego, czyli pewnie na to koło nie mam ręcznego, to kolanko przychodzi do siłownka hamulca, czy to jest element wymienny czy trzeba cały siłownik, bo on jest taki gumowy wydaje się wciskany albo na stałe, znalazłem numer na kolanku wabco 8931294174, albo może chociaż sam ten dekiel z przodu da się wymienić, ten na 3 gwiazdki i klucz 24 z imbusem na kontre, czy ta nakrętka się odkręca bo idzie razem z imbusem w środku, a na samej nakrętce wydaje się być jeszcze jakiś otwór lub mały imbus zabezpieczający, poradzi ktoś jak się za to zabrać, jak to naprawić

Obrazek

Obrazek
Obrazek
niewiem czy to dokładnie taki jak ja mam siłownik ale według tego schematu to ten element i wydaje sie zamontowany na stałe jako część elementu 1, po numerze to takie kolanko numer 12

Obrazek

Post Wysłano: 30 lis 2024, 23:21

Użytkownik

Użytkownik

Brak tego kolanka nie ma wpływu ma hamowanie ręcznym i zasadniczym ,ono tylko łączy przestrzeń za sprężyną części od ręcznego z przestrzenią za membraną od zasadniczego .Powinny być dwa kolanka połączone kawałkiem tekalana , bez nich do siłownika dostaje się woda i kurz . Kolanko jest tylko wciśnięte kołnierzem w otwór , rozebranie siłownika bez wiedzy może skończyć się nieszczęściem bo w środku jest bardzo mocna sprężyna .Śruba z imbusem w środku po wykręceniu za nakrętkę odblokowuje ręczny , np. przy braku powietrza do holowania

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]