Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 14 maja 2013, 21:40

Użytkownik

Użytkownik

Witam
Samochód to Volvo FH12 D12A 380 km, 95r.
Problem jest następujący... co jakiś czas, średnio co 80-100 km zaświeci się kontrolka check engine, auto straci na mocy, po czym wszystko wraca do normy. Nie raz nic się nie zaświeci a auto też muli, bywa i tak, że samochód praktycznie stanie, po odczekaniu ok 5 minut można jechać dalej.

Odczytane kody błędów po trasie ok 300km z obciążeniem - 11, 12, 25, czyli potencjometr, czujnik biegu jałowego, czujnik doładowania. Jakieś dwa lata temu był podobny problem , wtedy pomogła wymiana czujnika doładowania powietrza, tyle, że teraz dodatkowo wywala 11 i 12 kod... Czyli jak mniemam "pedał gazu". Obie te rzeczy mogły posypać się w tym samym czasie? Po wykasowaniu błędów, bez jazdy , porządna przegazówka i błąd 25 wywala na nowo.
Jakieś pomysły?

Post Wysłano: 14 maja 2013, 22:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8426213
Samochód: Scania R420

U nas w D12A 420 czujnik był wymieniany jakieś 1,5 roku temu na serwisie w Volvie i całkiem niedawno uległ uszkodzeniu. Również wyświetlało kod 25 i co jakiś czas auto na chwilę odzyskiwało moc. Zapadła decyzja o kupnie podróbki, gdyż cena oryginalnego nie zachęca do jego kupna i wymiany co "pewien czas".

Post Wysłano: 14 maja 2013, 22:06

Użytkownik

Użytkownik

Hmm...
Ja Ci powiem tak, te dwa lata temu kupiłem zamiennik, zamontowałem i dalej był problem. Szukałem już po kablach etc i nic. Jak się okazało, nowy czujnik - fabrycznie był skitrany. Kupiłem drugi, też zamiennik no i latało jakieś 2 lata. Problem w tym, że w zamienniku są inne piny i generalnie trzeba się trochę pobawić z wstawieniem tego. Oryginał jak dobrze pamiętam 900zł.

Post Wysłano: 14 maja 2013, 22:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8426213
Samochód: Scania R420

Z tego co pamiętam to piny akurat się zgodziły. Tylko nie pamiętam jaka była jego cena (zamiennik z Opoltransu).

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]