Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 24 sie 2012, 22:27

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7468705
Samochód: SETRA

Witam jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość. Otóż mam problem ponieważ ostatnio zaświeciłka mi się taka kontrolka Obrazek
i nie wiem co ona może oznaczać , zazwyczaj gasła po 5sekundach ale teraz świeci się cały czas. I druga która czasami się świaci a czasami gaśnie Obrazek

Może już ktoś się z tym spotkał. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Post Wysłano: 24 sie 2012, 22:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Man scania daf volvo iveco mercedes

Ta pierwsza to moze swiece zarowe ale pewny nie jestem :) a druga to napewno cos z hamulcami nie blokuja ci? magnum na okladzinach tarczach?

Post Wysłano: 24 sie 2012, 23:06

Użytkownik

Użytkownik

Przod tarcze a tyl bebny

Post Wysłano: 24 sie 2012, 23:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1466678
Samochód: Serwis 24h

Cytuj:
Ta pierwsza to moze swiece zarowe ale pewny nie jestem :) a druga to napewno cos z hamulcami nie blokuja ci? magnum na okladzinach tarczach?
Swiece żarowe ciekawe..... panie mechanik.
magnumki do e-techa miały przód na tarczach, tył na bębnach. W sprawie kontrolek trzeba czekać na tigera918

Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!!
tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456
https://www.facebook.com/LKWSERWIS

Post Wysłano: 24 sie 2012, 23:24

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9151637
Samochód: MOBILNE SERWISY

Pierwsze coś z edc, drugie z ebs ogólnie komputer trzeba podpiąć, jak jesteś z okolić Sląska to możemy podjechać. Opisz co się dzieje

NAPRAWY INSTALACJI ELEKTRYCZNYCH KOMPUTEROWA DIAGNOSTYKA
REGENERACJA ZAWORÓW APM (EL1100) ECAM APS

Ostatnio zmieniony 25 sie 2012, 9:19 przez marektruckserwis, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 24 sie 2012, 23:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

,,ta kontrolka oznacza że występuje błąd/nieprawidłowość w ukł zas silnika
sterownik silnika jest w stanie zdiagnozować i zapamiętać kilkadziesiąt różnych błędów i sygnalizuje to kontrolką, tak więc jeśli kontrolka się zapaliła to trzeba pojechać "na komputer" żeby się dowiedzieć gdzie szukać usterki,,

Wyszperalem cos na temat tej pierwszej kontrolki ;)

Post Wysłano: 24 sie 2012, 23:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Po szukalem troche na necie no i ogolnie wszyscy pisza ze to sie zapala jesli jest usterka elektryczna nawet immobilaiser ale wtedy jesl ita kontrolka myga a jesli pali sie caly czas to niektorzy opisuja przypadek ze wariuje na obrotach itp :) Sorry za bledne okreslenie ze to swiece zarowe:) hehe

Post Wysłano: 25 sie 2012, 0:36

Użytkownik

Użytkownik

ok dzieki licza sie checi , ale chcialbym sie dowiedziec co one konkretnie oznaczaja byc moze ktos juz mial z tym do czynienia.

Post Wysłano: 25 sie 2012, 0:36

Użytkownik

Użytkownik

:?:

Post Wysłano: 25 sie 2012, 9:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jak nie pojedziesz nie podepniesz pod kompa to nic z tego raczej nie bedzie pierwsza kontrolka usterka elektryczna to moze byc duzo pod nia nie wiem jaka diagnostyke ma renooo pod jedna kontrolka moze kryc sie sporo bledow:) a druga to napewno cos z hamulcami moze przyblokowuja czy cos

Post Wysłano: 25 sie 2012, 10:18

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8174728
Samochód: B8

Kolego nie napisałeś co to za magnumka? Obstawiam że mack na pompie do '99....Pierwsza kontrolka jest od elektroniki...jeśli wyświetla się z wtryskiem to jakiś czujnik na silniku lub wiązka...jeśli sama to najczęściej coś mniej ważnego...np. elektrozawór od klapki na wydechu...to zależy czy ci się coś dzieje z autem czy wszystko jest oki a tylko się świeci...proponuje sprawdzić żarówki bo być może jeszcze się coś świeci z nią...np. poziom płynu chłodniczego...druga kontrolka to ewidentnie usterka abs ciągnika...jeśli świeca się tylko te dwie i nic więcej to awaria może dotyczyć asr-u czyli że auto nie zwalnia obrotów w poślizgu...ale to tylko domniemanie...jak wyżej..komputer załatwi sprawę...pozdr.

https://www.facebook.com/groups/235395747040110/

Post Wysłano: 27 sie 2012, 19:31

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: volvo, renault

Witam wszystkich i tych z " jajem..." opisujących świece żarowe.... No jak to jest mechanik to wyrazy uznania..
1. Elektronika silnika - i w zależności od rodzaju tej " Magnumki" jak kolega Tiger918 słusznie raczył zauważyć, można to zdiagnozować kompem lub - co ludziska mniej wiedzą, ilością błysków tej właśnie lampki " od świec :lol: " Wyświetla długie i krótkie impulsy. Potem książka i już wiemy co jest uszkodzone oszczędzając 150 zł. :/
2. Kontrolka w segmencie deski 1B od - ABS-u. Po zapaleniu, lub włączeniu kluczyka układ ma do 30 sekund na diagnostykę. Jeżeli samochód się nie porusza a układ widzi wszystkie podzespoły to kontrolka gaśnie natychmiast. Zapala się ponownie w momencie ruszenia, gdy nie widzi impulsów nieparzystego czujnika (1+n). Układ świeci ciągle sygnalizując usterką elektryczną.... wtedy melduje uszkodzenie lampką.
Nie mylić z ABS naczepy - to podobna kontrolka ale w środku ma literkę R

Ale cytat ze świecą był super :lol:

Ostatnio zmieniony 27 sie 2012, 19:45 przez dokts, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 27 sie 2012, 19:40

Użytkownik

Użytkownik

heheh jeszcze nie widzialem swiec zarowych w truckach :D :D

Post Wysłano: 27 sie 2012, 19:46

Użytkownik

Użytkownik

siemanko chłopaki a ten przycisk do czego słuzy Obrazek
ponieważ taka kontrolka czerwona miga mi 3 razy a wcześniej nie migała od czego ona może być???

Post Wysłano: 27 sie 2012, 22:15

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
heheh jeszcze nie widzialem swiec zarowych w truckach :D :D
A ja tam widziałem...bo to w jednym...
Co do klawisza po naciśnięciu wyświetla kontrolką o takim samym znaczku kody migowe ogranicznika prędkości który i tak już pewnie dawno nie działa u Ciebie...chyba, że masz inne auto niż z którego jest zdjęcie przycisku...a raczej na pewno bo zdjęcie jest z premiumki...a ja więcej nic nie pisze dopóki nie dowiem się jakie magnum posiadasz...

Post Wysłano: 27 sie 2012, 23:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie mialem stycznosci z reno wcale a wiem ze to samochod tragedia poczawszy od osobowki a francuzi robia takie rzeczy i z poczatku nie dojrzalem dobrze tej kontrolki. Ichyba tez za malo widziales :) jeszcze jak kolega lukasz ktoremu tez sie zdarzyla jedna rzeczi jakos nikt mu nie cisnal :) a co w jego przyapdku jesli robi tyle skrzyn to az blad tragiczny.ale przemilczmy to bo patrze ze na tym forum to jest duzo tych co najwiecej gadaja i wyzej sra... niz dup.. maja:)

Post Wysłano: 27 sie 2012, 23:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A w ciezarowkach masz plomieniowki:)

Post Wysłano: 28 sie 2012, 0:33

Użytkownik

Użytkownik

tak to zdj pochodzi z premiumki a magnumke mam mack z '98 r.

Post Wysłano: 28 sie 2012, 0:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1466678
Samochód: Serwis 24h

Cytuj:
Nie mialem stycznosci z reno wcale a wiem ze to samochod tragedia
To skąd możesz wiedzieć jak nie miałeś styczności? :shock: Siejesz farmazony, dla mnie magnum AE, Integral, premium przed liftem sa bardzo trwałymi i udanymi modelami, Teraz seria dxi które chodzą bardzo dobrze....
Cytuj:
Ichyba tez za malo widziales :) jeszcze jak kolega lukasz ktoremu tez sie zdarzyla jedna rzeczi jakos nikt mu nie cisnal :) a co w jego przyapdku jesli robi tyle skrzyn to az blad tragiczny.
Dla mnie wszyscy mogą mnie mieć za laika:mrgreen: Ale nawet w zeszłym tygodniu właśnie przez forum znalazła mnie mostva mszczonów moloch transportowy, wybrał mnie pan Dariusz człowiek zarządzający flotą w tej firmie z pośród iluś tam warsztatów, ale zależało im na czasie, wszystko zgodnie z ich oczekiwaniami. Dzisiaj rano robiłem głupią linke zmiany biegów w magnumce, spojrzał na moje wypociny na forum i jednak zadzwonił, nie mieszkam na odludziu są inne warsztaty. Pal licho te 50zł (byłem uczciwy dla forum rabat) najeździłem się nadzwoniłem za tą linką, więc zarobek żaden ale bezcenna satysfakcja, bo siedzisz klepiesz w klawiature i ktoś to docenia :mrgreen: Dla mnie to sposób na zabicie czasu, był by zakaz reklamowania się na forum usuną był reklame, ale dlaczego mam komuś nie pomóc, mnie też ktoś nauczył :wink:
Cytuj:
ale przemilczmy to bo patrze ze na tym forum to jest duzo tych co najwiecej gadaja i wyzej sra... niz dup.. maja:)
Popatrz na siebie masz sie za mechanika, starasz sie pomagać ludziom. A dla mnie lub porównując cię do tigera918,tszpaka,marka z katowic, czy nowego kolegi od skrzyń biegów i wielu innych, mających inne funkcje w tej całej mechanice pojazdowej. Widziałeś żeby kolega tiger918 udzielał sie w jakimś temacie o manie
Załapałeś trochę Mana chyba f2000, jakiegoś dafa ale masz siebie za fachowca trochę wiesz ale tak naprawdę nic, a twoja wiedza nie jest na poziomie wyższym niż mojego jednego z świeższych mechaników, to tylko moje zdanie ktoś może sądzić innaczej. Ja też idealny nie jestem, wszystkiego nie umiem, i specjalnie nie staram sie wciskać swoje teorie, możesz wierzyć mi lub nie, mercedesa opanowałem do perfekcji. Nie mówię że zawsze byłem super fachowiec, ale wystarczy popatrzeć w moje posty. Jak coś wiem staram sie zawsze pomóc, a jak nie moja dziedzina, pneumatyki złapałem trochę, elektryki-troniki nie tykam bo sie na tym NIE ZNAM, w takich tematach raczej obserwuje podpatruje, czasem dopytam może mi się kiedyś przyda. A ty swoją nie wiedzą wprowadzasz człowieka oczekującego pomocy w błąd, który może się skończyć dla niego niepotrzebnymi kosztami.
Nikt nie ma nic przeciwko twoim postom, i nikt cię nie ciśnie, pomagaj ale rób to z głową :] Pozdrawiam Łukasz...

Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!!
tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456
https://www.facebook.com/LKWSERWIS

Post Wysłano: 28 sie 2012, 9:04

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
A w ciezarowkach masz plomieniowki:)
bez komentarza...
Tylko wyjaśnij mi zasadę działania świecy płomieniowej(tak zwanej płomieniówki) i świecy żarowej...może czegoś się od Ciebie nauczę...zawsze się przyda...zima idzie :D

Co do tej kontrolki w macku to jest od elektroniki silnika...najczęściej świeci albo miga gdy edc nie widzi jakiegoś czujnika, lub są nieprawidłowości w pracy pompy wtryskowej...bo jest ona sterowana elektrycznie...