Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 12 sie 2012, 17:35

Użytkownik

Użytkownik

Poszukuję odpowiedzi na jedno ważne pytanie. Otóż czy na egzaminie na kat. C+E trzeba pokazać wszystkie światła w przyczepie czy pokazujemy tylko te elementy które się wylosuje? Przeglądając internet natknąłem się na różne zdania. Jedni mówią, że pokazujemy tylko to co się wylosuje inni, że jeśli chodzi o przyczepę to trzeba pokazać wszystkie światła do tego obchodząc zestaw kilka razy tzn. pozycyjne i lecisz dokoła zestawu, kierunki i lecisz dokoła zestawu itd. Jak to w końcu jest proszę o odpowiedź tych którzy są już po.

Post Wysłano: 12 sie 2012, 17:43

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Peugeot Boxer L3H3/ Audi a4

na początku srawdzasz jedne światła, te ktore wylosujesz, jak podepniesz juz przyczepe, musisz sprawdzić WSZYSTKIE światła jakie są w niej. nie latasz do okoła zestawu jak głupi tylko włączasz zapłon, i wszystkie światła, łącz z wstecznym i dopiero idziesz do tyłu. pamietaj tylko że awaryjne, kierunkowskaz lewy i prawy sprawdzasz osobno

Post Wysłano: 12 sie 2012, 18:01

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Nie wiem, co nakazuje procedura, ale u mnie (PORD Gdańsk) sprawdzałem tylko wylosowane światło z przyczepą już uprzednio podczepioną. Sprzęganie było na osobnym zestawie (tam światła nie działały w ogóle).

Generalnie, na egzaminach kat. C, D, a już w szczególności E, egzaminatorzy zwykle olewają procedury. Na ogół nie ma nic ponad niezbędne minimum. Jakkolwiek by nie było, egzaminator powinien wszystko Tobie objaśnić i powiedzieć, co masz w danej chwili robić.

Post Wysłano: 12 sie 2012, 19:52

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki za odpowiedzi. Jak widać co ośrodek to inne obyczaje.
Cytuj:
Generalnie, na egzaminach kat. C, D, a już w szczególności E, egzaminatorzy zwykle olewają procedury. Na ogół nie ma nic ponad niezbędne minimum
Co racja to racja, zdając na solówkę wylosowałem sprawdzenie płynu do spryskiwaczy i sprawdzenie działania świateł przeciwmgłowych tylnych. Podszedłem więc tylko do wejścia pasażera żeby sprawdzić płyn, nawet nie zdążyłem nic pokazać ani powiedzieć a egzaminator dobra zaliczone. Tak samo ze światłami przeciwmgłowymi. Włączyłem i podszedłem do tyłu a egzaminator stał z przodu auta odwrócony plecami i mówi dobra zaliczone :D

Post Wysłano: 12 sie 2012, 20:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 437684

To wszystko zależy od egzaminatora. Jeden na pewne rzeczy przymyka oko, a drugi czeka na potknięcie i wychodzimy z wynikiem negatywnym z obsługi pojazdu.

Karta kierowcy - 14.08.2012r.
:)

ITS KOŁOCZEK

Post Wysłano: 13 sie 2012, 13:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Przypomnijcie mi do czego służy odblaskowy trójkąt na przyczepie? Oznacza, że to jest przyczepa?

Post Wysłano: 13 sie 2012, 13:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

nie wszędzie są olewający egzaminatorzy. we Wrocławiu napierw sprawdza się wylosowane światła w samochodzie, natomiast po podpięciu przyczepy sprawdza się wszystkie, jak wspomniał kolega, światła w przyczepie. wymagają tego rygorystycznie.

tylne światła odblaskowe są obwiązkowe w każdym pojeździe, ale o kształcie trójkąta równobocznego z wierzchołkiem u góry są zarezerwowane tylko dla przyczep i naczep.
dlatego w innych pojazdach tylne światła odblaskowe mogą mieć dowolny kształ z wyjątkiem trójkąta.

jest to informacja dla jadących z tyłu. trójkątne odblaski - zespół pojazdów, długie wyprzedzanie. inne odblaski solówka. pod warunkiem, że kierowca o tym wie.

do niedawna światła odblaskowe nie mogły być jednocześnie innymi światłami, jednak jakieś 5 lat temu najpierw Kogel potem inni producenci dostali homologację na tylne światła zespolone gdzie trójkąt odblaskowy jest jednocześnie diodowymi światłami pozycyjnymi tylnymi.

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]