Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 10 sie 2012, 20:52

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam zamierzam zrobić sobie prawo jazdy kat. D i z racji tej miałbym do Was 2 zapytania:

1 - Czy mając 21 lat i kwalifikacje wstępną PEŁNĄ ( do C, CE) nie obowiązują mnie ograniczenia kilometrowe tzn. te do 50km ?? Czytając wpisy w osk to mając pełną można jeździć bez ograniczeń.

2 - Czy badania i psychotesty zrobione do C CE uznane będą do D czy trzeba je powtórnie zrobić??

Proszę o odp. z góry dziękuje

Post Wysłano: 11 sie 2012, 7:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

nie wiem jak jest z KW, ale robiąc KO na rzeczy jak pójdzie się do wydziału komunikacji to posiadając kat. D dostaje się na przewóz osób awansem.
jednak jak nie ma tego wpisu w prawie jazdy to po zawodach.

co do psychotestów, tam powinna być adnotacja na jakie kategorie, jeżeli nie ma wymienionej kat. D trzeba robić nowe.

Post Wysłano: 11 sie 2012, 8:29

Użytkownik

Użytkownik

Dziękuje za odp.

Posiadam C, CE z kodem 95 ważne od Lutego 2012 - więc teraz do D trzeba dodatkowo kwalifikacje wstępną uzupełniającą czy wystarczy samo zrobienie nowej kategorii??

Czy mając karte kierowcy trzeba zgłosić nową kategorie czy nie ma to znaczenia??

Post Wysłano: 11 sie 2012, 9:15

Użytkownik

Użytkownik

Przy wymianie prawa jazdy wpiszą ci kod 95 do kat.D tylko we wniosku w wydziale komunikacji musisz zaznaczyć,że będziesz wykonywał transport drogowy osób i rzeczy,oraz ksero zaświadczenia o ukończeniu kwalifikacji okresowej.Musisz sie tylko dopytać czy tak samo bedzie z kw.wstępną.

Post Wysłano: 11 sie 2012, 9:46

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Oczywiście musisz odbyć kwalifikację uzupełniającą. Nic nie ma za darmo.
Psychotesty nie muszą mieć kategorii. Są one na podstawie ustawy o transporcie drogowym i jest napisane tylko, że na podstawie ustawy o transporcie zostało wydane orzeczenie. Przynajmniej ja tak mam.
Natomiast przy badaniach medycyny pracy kategorie już mam wpisane.
Po uzyskaniu kwalifikacji uzupełniającej po 5 latach szkolenie okresowe będzie uaktualniało i C i D.

Post Wysłano: 11 sie 2012, 11:04

Użytkownik

Użytkownik

Czyli reasumująć trzeba zdać egzamin na kat. D , zdać egzamin na KW uzupełniając i mieć jeszcze powtórne badania na D żeby móc jeździć tak??

Dziękuje za Pomoc :D

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]