Cytuj:
Znajdź jakieś auto z hydraulicznymi kompensatorami luzu zaworowego, i posłuchaj ile trwa po długim postoju głośniejsza ich praca(stukanie). Zapewniam Cie, że jest to nie więcej niż 5s. i wtedy olej jest już wszędzie.
Audi 2.5tdi, chrysler voyager TD VM, Actros
Cytuj:
silniki o dużej pojemności czyli 6-8 cylindrowe czy V12 jeśli są zimne nie należy odrazu po zapaleniu wprowadzać na duże obroty ponieważ gdy silnik nie pracuje olej spływa do miski olejowej i opaleniu go pompa musi podać olej na głowice i na tuleje a każdy wie jaką gęśtość ma zimny olej dlatego silnik po o odpaleniu na zimno chwile chodzi tkz na sucho do momentu podania przez pompe oleju
Auto którym porusza sie teraz moja ładniejsza połowa mam uwalone sterowanie pompką paliwową, odpala na LPG i musi być cały czas pałowane na 2 tyś obrotów puki nie złapie temperatury, korba jeszcze nie wyskoczyła ;]
Cytuj:
Poszukajcie sobie w internecie właściwości smarujących jakiegoś oleju przy danej temperaturze a się zdziwicie co się dzieje z waszymi silnikami

Pierścienie na tłokach, panewki, tuleje wszelkie

radzę się dobrze zastanowić nad tym bo przez takich ludzi jak niektórzy tutaj kupując 2 hondy do 2 lałem litr oleju na 1000 km

Ile silników rozebrałeś że tak twierdzisz, ponadto ile silników ponownie złożyłeś. Wiesz jakie ciśnienie i wydajność ma pompa oleju w silniku spalinowym wystarczy 30 sekund i masz olej wszędzie. Sam nie przywiązuje większej wagi do rozgrzewania auta. Latem po prostu odpalam i jade, teraz gdy jest chłodniej czekam minute, dwie.