[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
przejechanie na czerwonym świetle a wideo-kamery - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 07 kwie 2011, 22:43

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1801825
Samochód: ford

witajcie
mam mega problem, wracajac z pracy kolo godziny 21 : 30, drogi byly ( prawie) puste, jechalam z predkoscia tak standardowo jak jezdze ok 60 km na godz... juz bylam prawie na swiatlach jak wyskoczylo mi czerwone swiatlo ;/ wiec na nim przejechalam.... nikt mnie nie zlapal,nic sie niby nie stalo...ale slyszalam ze na skrzyzowaniach sa wideokamery?;/ teraz jestem strasznie spanikowana i wogole czy to mozliwe ze taki mandat mi przyjdzie ?:/ jesli tak to jak duzy i do kiedy?
dzieki za odpowiedz z gory

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

300 - 500 zł i 6 pkt.

Użytkownik

Użytkownik

i moge sie tego spowiedziewac teraz? ze dostane ?

Użytkownik

Użytkownik

Małe szanse. Te niby wideokamery to najczęściej fotokomórki, które mierzą natężenie ruchu (a dokładniej wykrywają pojazdy przed skrzyżowaniem) i dzięki temu sygnalizacja dopasowuje się do natężenie ruchu.
Normalnie mandat jest do 500zł i chyba z 6pkt. ale ja bym raczej się go nie spodziewał. Chyba że to jakieś "dziwne" skrzyżowanie.

Użytkownik

Użytkownik

o dzieki:) bo ja sie normalnie tak zestresowalam... a wiadomo najgorszy kierowca to zdenerwowany kierowca;) no ale mam nadzieje ze mi nic nie przyjdzie ehh

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

wydaje mi się, że przed czerwonym światłem zapala się na jakiś czas żółte.

także to stwierdzenie: "wyskoczyło mi czerwone światło" trochę mija się z prawdą.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4628636

cyryl ma racje, bo jeżeli "wskoczyłaś na skrzyżowanie na czerwonym,to na pewno jest karalne,co innego jeżeli wiedziesz na wczesnym żółtym...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5236488
Samochód: ŁOPEL

Cytuj:
Małe szanse. Te niby wideokamery to najczęściej fotokomórki, które mierzą natężenie ruchu (a dokładniej wykrywają pojazdy przed skrzyżowaniem) i dzięki temu sygnalizacja dopasowuje się do natężenie ruchu.
.
żebyś się nie zdziwił.....

Obrazek

Cytuj:
cyryl ma racje, bo jeżeli "wskoczyłaś na skrzyżowanie na czerwonym,to na pewno jest karalne,co innego jeżeli wiedziesz na wczesnym żółtym...
Na kursie prawa jazdy na każdą kategorię uczono mnie, że nawet na wczesnym żółtym nie wolno wjechać na skrzyżowanie, tylko mam się zatrzymać. Jak to zrobić? To proste: jeśli jesteś dosyć daleko i widzisz, że długo już świeci się zielone światło, to noga z gazu i przygotowujesz się do zatrzymania pojazdu. To, że wjedziesz na wczesnym żółtym wcale nie gwarantuje tego, że zdążysz zjechać ze skrzyżowania zanim auta z boku nie dostaną zielonego światła. Należy na to zwrócić szczególną uwagę prowadząc duże i długie pojazdy.

Użytkownik

Użytkownik

ja to doskonale rozumiem. ale jest tez taka prawda ze jak jestes za blisko a zapala sie zolte ,widzisz ze nie ma zadnych samochodow to lepiej przejechac a nie zatrzymac sie pare metrow dalej na srodku skrzyzowania.
ja jezdze bardzo duzo , praktycznie codziennie i 1szy raz miałam taka sytuacje, kazdemu sie moze zdarzyc, jechalam lekko zamyslona i defacto pare sekund widzialam zolte , ale bylam za blisko- tak uznalam, a bedac doslownie pod swatłami kątem oka zauwazylam ze jest jednak juz czerowne ( wtedy sie zmienilo), gdyby zatem byla wideo - kamera zdjecie by wyszlo wjazdu na czerwonym swietle;/
slyszalam ze takie cos istnieje i teraz naprawde bardzo sie obawiam

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

czy celowo przejechałaś na czerwonym świetle?

jeżeli tak to źle, jeżeli nie to znaczy, że był taki moment, w którym nie Ty kierowałaś pojazdem, ale pojazd Tobą, a to nazywa się "nieopanowanie pojazdu".

jeżeli dojeżdżamy do skrzyżowania na którym pali się zielone światło i nie wiemy kiedy się zmieni to ujmujemy nogę z gazu i jedziemy tocząc się. jeżeli światła sie nie zmienią dodajemy gazu, jeżeli zmienią się jesteśmy przygotowani do hamowania. tak jak napisał Wolfzan - nasza szkoła.
taki manewr pozwala na skrócenie czasu reakcji kierowcy oraz powoduje, że zmiana świateł nie jest dla nas zaskoczeniem.
dojeżdżając ze stała prędkością nie dopuszczamy myśli o zmianie świateł, która zaskoczy nas; dodatkowo wydłużymy czas reakcji kierowcy. hamowanie odbędzie się na dłuższym odcinku oraz będzie gwałtowniejsze.

takie rzeczy mogą się zdarzyć kierowcom bradzo mało zaawansowanym bez doświadczenia. jednak kierowca zawodowy przewożący ładunek lub kierowca autobusu przewożący ludzi nie może sobie pozwolić na takie postępowanie.

tu nawet nie chodzi o kamerę, ale o to że w samochodzie ciężarowym ładunek może znaleźć się w kabinie, lub w autobusie możesz "położyć" pasażerów. w przypadku jazdy na czerwonym możesz spowodować poważny wypadek.

tu chodzi o jakość wykonywanego zawodu.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4628636

Cytuj:
Na kursie prawa jazdy na każdą kategorię uczono mnie, że nawet na wczesnym żółtym nie wolno wjechać na skrzyżowanie, tylko mam się zatrzymać. Jak to zrobić?
weż idz na kurs jeszcze raz , bo z tego co wiem możesz przejechac skrzyżowanie "n Żółtym", jest jedno ale,jeżeli hamowanie spowodowało by zagrożenie w ruchu,chodzi oto że jak zahamujesz "na szlag" to żeby jadący za tobą nie zrobił Ci garażu w D****

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5995409
Samochód: E220 Coupe

Jak przelatujesz na żółtym/czerwonym to Twój problem, jak jadący za Tobą wjedzie w Ciebie to jego problem. Jak zamiast świateł wyrośnie Tobie człowiek przed nosem to też się będziesz zastanawiał czy ten za Tobą nie narobi bagna??

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11
Samochód: Opel

onaaa21 nie panikuj. Na sygnalizacji zawieszone są kamery do monitorowania ruchu, więc nie wiem czy jakieś foto zostało. W drugim poście tego tematu masz odpowiedź co grozi za to. Załóż wersję pesymistyczną, odłóż 300zł na bok i żyj dalej. Przyjdzie to przyjdzie, nie to nie :wink:

Dzisiaj widziałem sytuację, że, aż mi nogi pocierpły... Dwa paski w jedną stronę. Na prawym ja, obok gościo w nowiusieńkiej Fabii. Jedziemy równolegle w kierunku skrzyżowania . Z daleka już było widać żółte i potem czerwone. Zacząłem powoli hamować i się zatrzymałem. Patrzę na gościa, a ten na czerwonym (które paliło się od 4-5 sekund) pociął przez skrzyżowanie :shock: Zrobiło mi się gorąco. Dobrze, że nic nie jechało bo z faceta została by mokra plama...Chyba nawet nie zauważył, że miał sygnalizację przed sobą...

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
onaaa21 nie panikuj. Na sygnalizacji zawieszone są kamery do monitorowania ruchu, więc nie wiem czy jakieś foto zostało. W drugim poście tego tematu masz odpowiedź co grozi za to. Załóż wersję pesymistyczną, odłóż 300zł na bok i żyj dalej. Przyjdzie to przyjdzie, nie to nie :wink:

Dzisiaj widziałem sytuację, że, aż mi nogi pocierpły... Dwa paski w jedną stronę. Na prawym ja, obok gościo w nowiusieńkiej Fabii. Jedziemy równolegle w kierunku skrzyżowania . Z daleka już było widać żółte i potem czerwone. Zacząłem powoli hamować i się zatrzymałem. Patrzę na gościa, a ten na czerwonym (które paliło się od 4-5 sekund) pociął przez skrzyżowanie :shock: Zrobiło mi się gorąco. Dobrze, że nic nie jechało bo z faceta została by mokra plama...Chyba nawet nie zauważył, że miał sygnalizację przed sobą...

no wiem, takie sytuacje są naprawde niebezpieczne;/
no coz, mam nadzieje ze mi nic nie przyjdzie. nie jechalam szybko, bylam praktycznie sama na tym skrzyzowaniu ale jednak bardzo mnie to zestresowalo... a nie wiecie do kiedy moglby mi ewentualnie( mam nadzieje ze nie...) przyjsc ten mandat?

Ostatnio zmieniony 08 kwie 2011, 15:40 przez onaaa21, łącznie zmieniany 1 raz.

Użytkownik

Użytkownik

mi mowili na kursie zeby na wyczucie, jesli wlancza mi sie zolte swiatlo a jestem w stanie wyhamowac i nikt za mna na mnie nie najedzie to stanac, jak jestes praktycznie pod sygnalizacja i zaczyna migac zolte absolutnie nie hamuj bo wyhamujesz na srodku skrzyzowania razem z tym kims co jechal za toba....
no i bylo ok....
ale ze mnie panikara ehh

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Na kursie prawa jazdy na każdą kategorię uczono mnie, że nawet na wczesnym żółtym nie wolno wjechać na skrzyżowanie, tylko mam się zatrzymać. Jak to zrobić?
weż idz na kurs jeszcze raz , bo z tego co wiem możesz przejechac skrzyżowanie "n Żółtym", jest jedno ale,jeżeli hamowanie spowodowało by zagrożenie w ruchu,chodzi oto że jak zahamujesz "na szlag" to żeby jadący za tobą nie zrobił Ci garażu w D****
Cytuj:
§ 95. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator S-1 oznaczają:
1) sygnał zielony - zezwolenie na wjazd za sygnalizator,
2) sygnał żółty - zakaz wjazdu za sygnalizator, chyba że w chwili zapalenia tego sygnału pojazd znajduje się tak blisko sygnalizatora, że nie może być zatrzymany przed nim bez gwałtownego hamowania; sygnał ten oznacza jednocześnie, że za chwilę zapali się sygnał czerwony,
3) sygnał czerwony - zakaz wjazdu za sygnalizator,
4) sygnały czerwony i żółty, nadawane jednocześnie - zakaz wjazdu za sygnalizator; sygnały te oznaczają także, że za chwilę zapali się sygnał zielony.
(...)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
we Wrocławiu możesz przejechać na żółtym pod warunkiem:
1. za Tobą jedzie w miarę blisko inny pojazd,
2. spojrzysz w wewnętrzne lusterko,
3. poinformujesz egzaminatora: "ze względu na to, że mogłem stworzyć zagrożenie przejechałem na żółtym sygnalizatorze".
tak jest na kat. B

natomiast na kat. C, C+E i D nie ma czegoś takiego, ponieważ nie widzisz co jest za Tobą.
dodatkowo kandydat na kierowcę kat. C, C+E i D powinien mieć wyższe umiejętności niż kandydat na kat. B.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Toyota Corolla

Cytuj:
czy celowo przejechałaś na czerwonym świetle?

jeżeli tak to źle, jeżeli nie to znaczy, że był taki moment, w którym nie Ty kierowałaś pojazdem, ale pojazd Tobą, a to nazywa się "nieopanowanie pojazdu".

jeżeli dojeżdżamy do skrzyżowania na którym pali się zielone światło i nie wiemy kiedy się zmieni to ujmujemy nogę z gazu i jedziemy tocząc się. jeżeli światła sie nie zmienią dodajemy gazu, jeżeli zmienią się jesteśmy przygotowani do hamowania. tak jak napisał Wolfzan - nasza szkoła.
taki manewr pozwala na skrócenie czasu reakcji kierowcy oraz powoduje, że zmiana świateł nie jest dla nas zaskoczeniem.
dojeżdżając ze stała prędkością nie dopuszczamy myśli o zmianie świateł, która zaskoczy nas; dodatkowo wydłużymy czas reakcji kierowcy. hamowanie odbędzie się na dłuższym odcinku oraz będzie gwałtowniejsze.

takie rzeczy mogą się zdarzyć kierowcom bradzo mało zaawansowanym bez doświadczenia. jednak kierowca zawodowy przewożący ładunek lub kierowca autobusu przewożący ludzi nie może sobie pozwolić na takie postępowanie.

tu nawet nie chodzi o kamerę, ale o to że w samochodzie ciężarowym ładunek może znaleźć się w kabinie, lub w autobusie możesz "położyć" pasażerów. w przypadku jazdy na czerwonym możesz spowodować poważny wypadek.

tu chodzi o jakość wykonywanego zawodu.
Też staram się jeździć w ten sposób aby nie musieć później hamować na ostatnią chwilę czy nie ryzykować przejechania na czerwonym, ale prawda jest niestety tak że mało kto w ten sposób postępuje, co do założyciela tematu, nie wydaje mi się żeby coś do ciebie przyszło bo raczej mała ilość skrzyżowań jest wyposażona w odpowiednie urządzenia, ale mogę się mylić.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nic nie przyjdzie, ja miałem takich przypadków kilka lub kilkanaście.