Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 29 kwie 2011, 18:55

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3447462

witam

Właśnie piszę prace dyplomową na temat: odpowiedzialność przewoźnika drogowego w umowie przewozu rzeczy w transporcie samochodowym i chciałbym zaprosić wszystkich kierowców do udziału w anonimowej ankiecie. Wszystkie uzyskane informacje chciałbym wykorzystać w mojej pracy. Wypełnienie ankiety nie powinno zająć więcej niż 5-10 minut. Ankieta znajduje się pod tym linkiem:

http://www.ankietka.pl/ankieta/60334/od ... zeczy.html

Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
Karol Sojka

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5115038
Samochód: ładny

Piszesz pracę dyplomową, a umieszczasz temat w aktualnościach, jakby Twoja praca była jakimś niesamowitym newsem z wielkiego świata. Chyba dział Inne Tematy byłby lepszy, he ?

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

trochę niedopracowana ta ankieta, powtarza się pytanie 18 i 19 a w 20 trzeba odpowiedzieć dlaczego lepiej się jeździ za granicą nawet jeżeli zaznaczyło się Polskę.
nie spotkałem się z sytuacja by przewoźnik zawierał ubezpieczenie cargo nie mówiąc o tym że kierowca nie ma o tym pojęcia jakie jest ubezpieczenie zawarte.
część pytań dotyczy wyłącznie wiedzy jaką posiadają właściciele firm nie mówiąc o tym że przewoźnik drogowy często nie jest kierowcą nawet nie ma certyfikatu kompetencji.
w/g mnie powinny byc pytania preselekcyjne które pozwoliły by wygenerować właścicieli i kierowców w dwóch różnych grupach, ale to nie mój problem.

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki za uwagi. Pomyślę nad tym.

pozdrawiam

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

mylisz dwie rzeczy: odpowiedzialność kierowcy wobec pracodawcy, bo to wynika z ankiety. natomiast z pierwszego posta pytasz o odpowiedzialność przewoźnika wynikającej z umowy (zlecenia) transportowej.

gdyby to pisał lekarz, murarz, czy dziennikarz zrozumiałbym, ale Ty piszesz (tak się domyślam) pracę na temat transportu, więc trzeba precyzyjnie określić o co Ci chodzi. inaczej z Twojej pracy wyjdzie jednak wieka kicha, czyli mniej więcej to co można przeczytać o transporcie w mediach.

Użytkownik

Użytkownik

Temat mojej pracy jest odpowiedzialność przewoźnika drogowego w umowie przewozu rzeczy. Pierwsza część pracy jest poświęcona odpowiedzialności przewoźnika ogólnie (zagadnienia prawne, ubezpieczenia itp) a część badawcza pracy (jest to praca inżynierska) skupia się głównie na kierowcy bo w końcu to on ma bezpośredni kontakt z ładunkiem, przewoźnik jako właściciel firmy posługuje się kierowcą aby zrealizować umowę przewozu rzeczy (jest jego pracownikiem) i to od kierowcy zależy jaki będzie efekt końcowy.
A w pierwszym poście napisałem odpowiedzialność kierowcy dlatego, że to głównie do kierowców jest skierowana ankieta a nie do pracodawcy.

pozdrawiam

Użytkownik

Użytkownik

zapytam z ciekawości czy wiesz co to jest ubezpieczenie cargo(skoro pytasz o to w ankiecie) kto może je wykupić, od jakich ryzyk chroni wykupującego i czy to ma cos wspólnego z twoja pracą?

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
kto może je wykupić
Nie mam zamiaru odpowiadać na takie pytania bo to jest oczywiste.

zzx o co Ci chodzi? Czego się czepiasz? Jak chcesz wiedzieć co to jest ubezpieczenie cargo to sobie wpisz w google i tam znajdziesz odpowiedź. Ja tutaj nie będę Ci o tym pisał. Nie mam zamiaru tutaj wchodzić w tobą w żadne dyskusje i spory. Ty widzisz to na swój sposób a ja na swój. Dzięki za rady udzielone we wcześniejszym poście i może na tym skończmy.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
kto może je wykupić
Nie mam zamiaru odpowiadać na takie pytania bo to jest oczywiste.
właśnie zadając to pytanie w ankiecie wygląda że to dla ciebie nie jest oczywiste, jak napisałem wcześniej to ubezpieczenie nie jest ubezpieczeniem dla przewoźnika tylko dla klienta z wielu przyczyn pocąwszy od tego że przewoźnik bardzo często nie zna wartości towaru który miałby byc objęty tym ubezpieczeniem.
zzx o co Ci chodzi? Czego się czepiasz? Jak chcesz wiedzieć co to jest ubezpieczenie cargo to sobie wpisz w google i tam znajdziesz odpowiedź. Ja tutaj nie będę Ci o tym pisał. Nie mam zamiaru tutaj wchodzić w tobą w żadne dyskusje i spory. Ty widzisz to na swój sposób a ja na swój. Dzięki za rady udzielone we wcześniejszym poście i może na tym skończmy.
nie czepiam się ale skoro piszesz pracę to powinieneś mieć jakieś pojęcie a z tym słabiutko co wcale nie znaczy że wiem więcej jednak wychodze z założenia że zawsze głosy innych ludzi trzeba wziąć pod uwagę - maja być może inne spojrzenie na zagadnienie.

Użytkownik

Użytkownik

Dziękuję wszystkim za wypełnienie ankiety i za wszystkie uwagi.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

umowa transportowa (zlecenie) jest zawarte między zlecającym a przewoźnikiem.
kierowca nie jest stroną w sprawie, jeżeli wystąpią szkody.

ankieta taka jaką widziałem byłaby zasadna przy pisaniu pracy o zawodzie kierowcy i jego odpowiedzialności.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
umowa transportowa (zlecenie) jest zawarte między zlecającym a przewoźnikiem.
kierowca nie jest stroną w sprawie, jeżeli wystąpią szkody.
Tak zgadza się a przewoźnik odpowiada za czyny swoich pracowników (kierowców) jak za swoje własne ale pisząc o odpowiedzialności przewoźnika nie da się pominąć roli jaką w całym tym procesie odgrywa kierowca.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Transit

Odpowiedzialność jest taka jaka zapisana jest w przepisach m.in. prawa pracy lub aktach szczególnych.
Co tu dużo pisać.

Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]