Cytuj:
Witam
Mam do was pytanie , bo właśnie tez zamierzam zrobic sobie kat c i mam kilka pytań co do tej kategorii więc tak :
1. Pierwsze to chciałbym sie dowiedzieć czy juz moge robić ta kategorie bo mam 20 lat , kat b mam juz prawie 2 lata , w między czasie robiem jeszcze A i tu moje pytanie czy moge juz ją zacząć robić??
Oczywiście że możesz, wymagany wiek to 18 lat

, tylko jeśli będziesz chciał podjąć pracę i zrobić kwalifikacje wstępną to będziesz musiał robić tą normalną a nie przyśpieszoną, gdyż tą drugą można robić od 21 lat.
Cytuj:
2. Drugie pytanie to jest takie : bo właśnie chyba bede planował robić tą kategorie w Eksie i tak jak "Morgel" napisałes ze kurs kosztuje 2100zł , oczwiście wiem ze do tego dochodzi jeszcze cena egzaminu czyli ok 200 zł , ale mi chodzi o to co z tymi psychotestami, przewozem rzeczy czy cos takiego , bo przypuścmy ze zdam pomyślnie i chciałbym jezdzić juz prawnie do drodze tą ciężarówką i ile to w sumie wyjdzie za te wszystkie bajery ?? Bo cos obiło mi się o uszy ze troche kasy trzeba zapłącić za to wszystko ?? Jak by mógł ktoś dokładnie mi wytłumaczyć na czym to wszystko polega i ile w sumie kosztuje bym był bardzo wdzięczny ??
Najdroższe będzie świadectwo kwalifikacji, gdyż nie masz jeszcze 21 lat, będziesz musiał robić tą normalną a nie przyśpieszoną, a więc koszta spore (w mojej miejscowości cena takiego kursu wynosi 8000zł, a przyśpieszonego 4000zł), chyba że uda Ci się zdobyć jakieś dofinansowanie z PUP-u lub inne. Ale jeśli będziesz musiał robić na własną rękę to musisz się liczyć z tym że koszta zostania kierowcą zawodowym będą duże. A więc cena kursu prawa jazdy, egzaminu/egzaminów, koszt wydania prawa jazdy, świadectwo kwalifikacji, badania lekarskie, psychotesty.
Cytuj:
3. I ostatnie pytanie: czy bardzo trudno zdać na tą kategorie ?? Wiem ze napewno o wiele trudniej niz na b , ale czy naprawde jest tak trudno ???
Jeśli masz dryg do jazdy to na pewno zdasz

, C to po prostu troszkę większa osobówka, a więc opanowanie gabarytów, na C+E zaczynają się schodki.
Pozdrawiam.