Samochód: Scania 124L Topline
witam
potrzebuje informacji jak zdejmuje się górny dekiel od skrzyni biegów w scanii 4.mam na myśli czy jak się odkręci wszystkie śruby i podniesie się dekiel do góry to nie będzie żadnych niespodzianek?
od dzięki na info i mam nadzieje że tak będzie ze nie będzie żadnych niespodzianek:):)
a tak wogóle to kolego orientujesz się co może być za przyczyna ze w scanii 4 nie wchodzi 1/4 do końca jest tylko pstrykniecie powietrzem i dalej nie wchodzi tak jakby coś blokowało
dzięki koledzy na info
jak się okazało po zdjęciu dekla że rozwalony jest synchronizator 1/4 biegu więcej będę wiedział jak skrzynia będzie rozebrana ale mam nadzieje ze tylko to będzie do wymiany i przyczyna:)
dobrze poogladaj te synchrony bo moze sie okazac ze elementy z tym wspolpracujace tez sa do wymiany.
W serwisie takie rzeczy do skrzyni kosztuja, ale podobno mozna tez dostac takie cos u "prywaciarzy" - autosy, opoltranse, sudery itd.
Ze swojego doswiadczenia napisze tylko tyle ze w wiekszosci przypadkow taka naprawa starej, wyeksploatowanej skrzyni biegow konczy sie na kupnie skrzyni uzywanej, na ktora sprzedajacy daje gwarancje 3-6 miesiecy i to jest najtansza opcja do wyboru.
Widzialem ostatnio skrzynie zrobiona tanim kosztem. Polowa synchronizatorow nowa, z tym ze stozki wspolpracujace pomieszane nowe ze starymi bo mialo byc tanio. Wyszlo niezbyt tanio a skrzynia po kilku tysiacach znowu zgrzyta.
Użytkownicy przeglądający to forum: Semrush [Bot] i 2 gości