Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Szkoła
Post Wysłano: 23 wrz 2010, 21:47

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7505231

Witam. Jestem w trzeciej klasie gimnazjum. Rozmawiałem ostatnio z tatą, na co chciałbym iść później, więc powiedziałem, że na transport i spedycję. On odpowiedział mi, że lepiej mi będzie pójść na logistykę. Czytając pewien temat na waszym forum doczytałem się postu o treści "Czym się różni logistyk od spedycjonera?". Więc pierwsze moje pytanie brzmi, na czym polega bycie spedycjonerem, czy jeździ się ciężarówkami, itd, i to samo wobec logistyka. I na co lepiej iść? Logistyka mi się spodobała, więc postanowiłem, że na to pójdę po gimnazjum, więc drugie pytanie : czy jest taka szkoła w Szczecinie? Liczę na pouczające odpowiedzi. Pozdrawiam, galka.

Tytuł: Re: Szkoła
Post Wysłano: 23 wrz 2010, 21:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Cytuj:
Witam. Jestem w trzeciej klasie gimnazjum. Rozmawiałem ostatnio z tatą, na co chciałbym iść później, więc powiedziałem, że na transport i spedycję. On odpowiedział mi, że lepiej mi będzie pójść na logistykę. Czytając pewien temat na waszym forum doczytałem się postu o treści "Czym się różni logistyk od spedycjonera?". Więc pierwsze moje pytanie brzmi, na czym polega bycie spedycjonerem, czy jeździ się ciężarówkami, itd, i to samo wobec logistyka. I na co lepiej iść? Logistyka mi się spodobała, więc postanowiłem, że na to pójdę po gimnazjum, więc drugie pytanie : czy jest taka szkoła w Szczecinie? Liczę na pouczające odpowiedzi. Pozdrawiam, galka.
Po pierwsze to SPEDYTOR. Szkoły w Szczecinie są dwie, obok siebie zresztą, na Sowińskiego i 3 maja. Co do różnic, hm. Spedytor jest logistykiem, organizuje przewozy, ale to do tego ogranicza się zakres jego pracy. Logistyk może (ale nie musi) ogarniać dużo, dużo więcej: magazynowanie, transport, dostawy materiałów do produkcji. To tak po krótce, można by rzec, że spedytor to taki wyspecjalizowany w organizacji transportu logistyk. W zakresie obowiązków spedytora i logistyka zazwyczaj nie leży jazda ciężarówką, a siedzenie w biurze ;)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 23 wrz 2010, 22:00
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec

Cytuj:
Szkoły w Szczecinie są dwie, obok siebie zresztą, na Sowińskiego i 3 maja.
Nie zapominajmy również o Kusocińskiego gdzie jest kierunek Spedytora.

Post Wysłano: 23 wrz 2010, 22:24

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
W zakresie obowiązków spedytora i logistyka zazwyczaj nie leży jazda ciężarówką, a siedzenie w biurze ;)
Ale może jeździć ? Bo właśnie o to najbardziej mi chodzi, zawsze chciałem być kierowcą, a słyszałem, że logistyk dużo więcej zarabia.

Post Wysłano: 23 wrz 2010, 22:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Jak zrobisz sobie prawo jazdy to możesz jeździć, czemu nie. Jeśli jednak zatrudnisz się jako logistyk/spedytor to wątpię, żebyś miał jeszcze czas jeździć.

MarecK10, ostatnio naprawdę przeginasz jeśli chodzi o pisanie bzdurnych postów. Przeczytaj co napisał przed zadaniem drugiego pytania.

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 23 wrz 2010, 22:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7978838
Samochód: Opel Kadett 1.6D Fiat Ducato 8epal

Cytuj:
Cytuj:
W zakresie obowiązków spedytora i logistyka zazwyczaj nie leży jazda ciężarówką, a siedzenie w biurze ;)
Ale może jeździć ?
Aby jeździć nie potrzeba wcale być spedytorem czy logistykiem, należy tylko posiadać do tego odpowiednie uprawnienia tj. prawo jazdy odpowiedniej kategorii + kursy itp.
Mój Ojciec powtarza mi, że nawet lekarz z wykształceniem może prowadzić ciężarówkę, ale kierowca lekarzem dobrym nie będzie... Dlatego warto się kształcić, kierowcą możesz być zawsze.
Ja mam inną sytuację, mianowicie ukończyłem liceum ogólnokształcące, dostałem się na studia dzienne na Politechnice Warszawskiej na kierunku: Transport. Dopiero na ostatnim roku będe miał możliwość wybrania swojej specjalizacj (czy spedytor czy logistyk itp)i. Tak to wygląda w przypadku gdy w grę wchodzą studia.

Post Wysłano: 23 wrz 2010, 23:10

Użytkownik

Użytkownik

Oczywiście w grę wchodzą studia, wracając do kwestii kierowcy to dowiedziałem się od taty, że jako logistyk i tak będę mógł jeździć ale będę zarabiał dużo więcej. Bo na początku chciałem iść po prostu na transport i spedycję.

Post Wysłano: 23 wrz 2010, 23:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10729981
Samochód: Bmw

Logistyk, to strasznie duży dział, w którym zawiera się też spedytor. Praca spedytora, polega na organizowaniu transportu, szukania ładunków, pozyskiwania klientów, współpracy z kierowcą, załatwiania pozwoleń, wypisywania dokumentów, ubezpieczeń itp. Ogólnie zawsze pod telefonem.
Logistyk natomiast jest od planowania łańcucha dostaw( Od produkcji do klienta).
Będąc w 3 klasie gim, też myślałem, że będąc spedytorem będą ciężarówki, trochę się pomyliłem. Ale ogólnie się cieszę, że posłem na spedytora, a nie logistyka, bo wydaje mi się, że więcej przedmiotów w tym zawodzie jest bliższym mechanice, np środki transportu, prawo transportowe, co może się przydać w pracy jako kierowca.

Post Wysłano: 24 wrz 2010, 8:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
dowiedziałem się od taty, że jako logistyk i tak będę mógł jeździć ale będę zarabiał dużo więcej
Z wykształcenia możesz być prawnikiem, lekarzem, elektronikiem, spawaczem czy nawet babcią klozetową i jeżeli tylko posiadasz odpowiednie uprawnienia (prawo jazdy i kursy dokształcające) to nikt nie zabroni ci jeździć. O ile zatrudnisz się na stanowisku kierowcy. Wyuczony zawód w tej branży nie ma wpływu na zarobki - będziesz zarabiał tak jak będziesz pracował.
Jeżeli myślisz o jeżdżeniu ciężarówką, podczas gdy jesteś zatrudniony jako logistyk czy spedytor, to zapomnij.

Post Wysłano: 24 wrz 2010, 9:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MERCEDES ACTROS MPIII 1844

Cytuj:
Ale może jeździć ? Bo właśnie o to najbardziej mi chodzi, zawsze chciałem być kierowcą, a słyszałem, że logistyk dużo więcej zarabia.
Pojeździłbyś pół roku i już nie chciałbyś być kierowcą :)

Post Wysłano: 24 wrz 2010, 9:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1265091
Samochód: Iveco 75E15

Podpisując się pod kolegą wyżej - wybierz lepiej logistyka. Ciepła posada za biurkiem :wink:

Post Wysłano: 24 wrz 2010, 12:53

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Za to stresów i obowiązków więcej :wink:

Post Wysłano: 24 wrz 2010, 14:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

czy to kolejne wcielenie naszego przyjaciela?

co do zarobków, kto więcej zarabia: koszykarz, golfista, piłkarz nożny czy bokser?

natomiast co do możliwości jazdy:
możesz jeździć posiadając dyplom lekarza prawnika, będąc nawet ilozjonistą, księdzem lub cewkarzem uzwajaczem.
żaden zawód nie dyskfalifikuje Cię do wykonywania zawodu kierowcy.

Post Wysłano: 24 wrz 2010, 14:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1265091
Samochód: Iveco 75E15

Więc idź na logistyka :)

Post Wysłano: 24 wrz 2010, 22:59

Użytkownik

Użytkownik

Wielkie dzięki za dobre rady i pouczenia. Szerokości :P

Post Wysłano: 26 wrz 2010, 20:34

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

witam może troche nietypowe pytanie ale ile zarabia spedytor po technikum?? tak około

Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]