Cytuj:
Witam. Jestem w trzeciej klasie gimnazjum. Rozmawiałem ostatnio z tatą, na co chciałbym iść później, więc powiedziałem, że na transport i spedycję. On odpowiedział mi, że lepiej mi będzie pójść na logistykę. Czytając pewien temat na waszym forum doczytałem się postu o treści "Czym się różni logistyk od spedycjonera?". Więc pierwsze moje pytanie brzmi, na czym polega bycie spedycjonerem, czy jeździ się ciężarówkami, itd, i to samo wobec logistyka. I na co lepiej iść? Logistyka mi się spodobała, więc postanowiłem, że na to pójdę po gimnazjum, więc drugie pytanie : czy jest taka szkoła w Szczecinie? Liczę na pouczające odpowiedzi. Pozdrawiam, galka.
Po pierwsze to SPEDYTOR. Szkoły w Szczecinie są dwie, obok siebie zresztą, na Sowińskiego i 3 maja. Co do różnic, hm. Spedytor jest logistykiem, organizuje przewozy, ale to do tego ogranicza się zakres jego pracy. Logistyk może (ale nie musi) ogarniać dużo, dużo więcej: magazynowanie, transport, dostawy materiałów do produkcji. To tak po krótce, można by rzec, że spedytor to taki wyspecjalizowany w organizacji transportu logistyk. W zakresie obowiązków spedytora i logistyka zazwyczaj nie leży jazda ciężarówką, a siedzenie w biurze