Autor
Wiadomość
Tytuł: Pierwszy kurs
Post Wysłano: 17 sty 2008, 16:57

Użytkownik

Użytkownik

Witam w niedzielę jadę w pierwszą trase na parę tygodni (dwa lub trzy)
Jade oczywiśćie w podwójnej obsadzie jako nie doświadczony , proszę co powinienem ze sobą zabrać , co jest niezbędne , co wziąśc do przykrycia się podczas snu czy śpiwór cz kołdrę a może koc.Jak z jedzeniem Za wszystkie informacje serdecznie dziękuję
POZDRO ŁYSY

Post Wysłano: 17 sty 2008, 17:13

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Powiem jak to jest u mojego taty....jeździ autem sam i ma je na stałe ale jeździ na niedłużej niż dwa tyg. Jedzenia mój tata bierze taką mała torbę podróżną :) Różne słoiki, bigos :wink: , i konserwy na wszelki wypadek...co do spania...weś kołdę i poduchę będzie o wiele wygodniej niż miałbys wziać spiwór i cieplej niż koc :)

Post Wysłano: 17 sty 2008, 18:56

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Witam w niedzielę jadę w pierwszą trase na parę tygodni (dwa lub trzy)
Jade oczywiśćie w podwójnej obsadzie jako nie doświadczony ,
ja jeszcze nie jeżdżę ale wziąłbym:poduszka,kołdra,jakieś sztućce,kubek,mały garnek,jakiś talerz albo micha,kawa,herbatka,cukier,oczywiście jakieś słoiki,podstawowe lekarstwa,ładowarka do telefonu,kosmetyki,oczywiście ubrania,ręcznik itp.
Ja bym na Twoim miejscu dowiedział sie z kim mam jechać i pogadał z gościem żeby mi doradził
To tak na szybko jak coś jeszcze mi do głowy przyjdzie to podpowiem
A do jakiej firmy sie wkręciłeś-pytam bo gdzieś tu pamiętam czytałem że szukałeś :>

Post Wysłano: 17 sty 2008, 19:37

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: FSC Żuk A11B+Schmitz 1995r

Cytuj:

ja jeszcze nie jeżdżę ale wziąłbym:poduszka,kołdra,jakieś sztućce,kubek,mały garnek,jakiś talerz albo micha,kawa,herbatka,cukier,oczywiście jakieś słoiki,podstawowe lekarstwa,ładowarka do telefonu,kosmetyki,oczywiście ubrania,ręcznik itp.
Ty to chyba bys sprintera max-a całego wypakował tym:)
Co do tego to napewno ręcznik kołdre i poduszke ubrania konserwy miska talerz ganek (palnik)

Post Wysłano: 17 sty 2008, 19:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

przede wszystkim nalezy pamiętać o pracy.
więc należy wziąć ubranie robocze, pora roku nie jest łaskawa i pewnie będzie trzeba poskakać wokół i po naczepie przy wietrze i deszczu lub śniegu i pewnie parę razy człowiek oprze się lub zostanie chlaśnięty plandeką. więc koniecznie ubranie lub kombinezon roboczy (używane są na placu po 10-15zł) solidne buty i rękawice mogę być takie szmaciane z PCV na stronie wewnętrznej.
co do sprawa wyżywienia i naczyń musisz uzgodnić z kierowcą u którego będziesz gościem.
co do spania na 2 - 3 tygodnie ja bym wziął pościel i piżamkę.
w końcu trzeba żyć jak człowiek.
trochę gazet, parę książek, aby w weekendy nie skatować wątroby na smierć.

Post Wysłano: 17 sty 2008, 20:45

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1695456

z pościelą to ja bym ostrożnie...
bo jako młody bedziesz spał zapewne na dole (chyba tylko w DAFie jest tak że górna koja jest mniej wygodna od dolnej ;) to wtedy bedziesz spał na górze)

wiec rano wszystko trzeba zebrać zeby jako taki porządek był ;)

ja zabieram śpiwór i poduche jak chłopcy mówią, niech padnie webasto... to sobie dam rade, a jak bedzie za ciepło to sie zawsze mozna odkryć

żarcia weź na kilka dni pierwszych ale raczej na zasadzie sera w plasterkach, wedliny w plasterkach, w tym kierunku - po pierwsze - mało zajmuje i do lodówki pokładowej sie zmieści obok zapasów wlasciciela, po drugie - po trzech dniach zobaczysz 'jak sie jje' - jeden wpada codziennie do restauracji (drogie wyjście), drugi co trzy dni do tesco uzupełnić zapasy, nie ma sie co nastawiać na jeden albo drugi wariant bo przyjedziesz z wlasną spiżarnią, a potem i tak tego nie przejjesz
Po dwoch dniach bedziesz widział jaka jest lokalna tradycja i albo zapasy uzupełnisz, albo bedziesz jadał jak człowiek w restauracji :)

to co Cyryl mówił o ciuchach to baaaardzo ważna sprawa, wpadasz na rozładunek, czasem 'od ręki' auto całe uwalane w błocie , do tego śnieg sypie i mokro i wogole... szkoda ciuchów normalnych, kombinezon sie bardzo przyda, taki co go spokojnie mozna upaprać.

wygodne buty do jazdy - bedziesz je miał na nogach przez 20 godzin dziennie miejscami wiec sie na to nastaw odrazu :) (9h jazdy twojej, 9h jazdy zmiennika, nie ma lekko, podwójna czasem boli) o odpowiedniej ilości skarpetek raczej nie trzeba pisać ;) ale ... weź dużo ;D

mycie 'pełne' średnio raz na dwa dni (pamietaj że doba pracy w podwójnej to 30 godzin a nie normalne 24, raz kończysz o 19 i masz miłe popołudnie, a raz o 4 rano i marzysz tylko o spaniu)... kąpanie tak samo... rano nie ma czasu jak sie wstanie uprać ząbki i ogień bo czas goni, ręcznik ;)

paszport ? nie wszystkie kraje w europie sa w UE i do niektorych moze sie przydać, róznie może was dyspozytor pokierować

kubek - z zamykaną górą, fajnie sobie czasem kawe na wynos zabrać, a niefajnie ją w czasie jazdy porozlewać ;)

ładowarka do telefonu - 24 VOLTY!!!!! moze sie zdarzyć że nie bedziesz miał w aucie gniazdka 12v :/

laptop, przetwornica, duuuużo filmów na długie zimowe wieczory i weekendy ;)

Może wymieniłem pare rzeczy aż zbyt oczywistych, ale, sam zaczynałem i pamiętam, a pozatym widze co chłopcy pożyczają jak przyjadą na baze i przed wyjazdem przerażenie że cos by sie jeszcze mogło przydać (zresztą, sam tez pożyczałem :)

Najlepiej to kiedy po drugim dniu wyjazdu wpada sie choć przejazdem na polske... można sobie wszystko w normalnej cenie zorganizować ;D

jeszcze mi sie przypomniało
- przed wyjazdem upewnij sie ze jest druga kamizelka odblaskowa w samochodzie, jak nie ma to albo z bazy albo kupić, są miejsca gdzie bez kamizelek dla obu kierowców nie wpuszczą a w polsce jest tańsza niż na stacji benzynowej w austrii ;)

- o rekawicach to juz cyryl pisał, potrzebne są za każdym razem wiec lepiej mieć

Post Wysłano: 17 sty 2008, 22:40

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
A do jakiej firmy sie wkręciłeś-pytam bo gdzieś tu pamiętam czytałem że szukałeś :>
HUBER POLAND Jest to firma w której bardzo chciałem jeżdzić i do której złożyłem papiery jako pierwsze i dzisiaj zadzwonili i jestem HEAPY

POZDRO ŁYSY

Post Wysłano: 19 sty 2008, 10:07

Użytkownik

Użytkownik

Szklanka, nóż, widelec, łyżka duża mała, OKULARY PRZECIWSŁONECZNE (nie wiem czemu nikt nie pisał), dobrą książkę/gazetę, pastę do zębów, grzebień, ręcznik, maszynkę do golenia, wodę po goleniu :], aparat fot :wink: , zeszyt, długopis-żebyś mógł sobie coś zanotować przecież pierwszy kurs, więc śmiało pytaj o wszystko!

Post Wysłano: 19 sty 2008, 10:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...OKULARY PRZECIWSŁONECZNE (nie wiem czemu nikt nie pisał)...
może nie wszyscy muszą używać, np. ja nigdy nie używałem, a grając dość dużo w siatkówkę plażową, też nie używam.
Cytuj:
...wodę po goleniu...
są też inne napoje wysokowe o znacznie lepszym smaku.

Ostatnio zmieniony 19 sty 2008, 10:45 przez Cyryl, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 19 sty 2008, 10:30

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
...wodę po goleniu...
są też inne napoje wysokowe o znacznie lepszym smaku.
O gustach się nie dyskutuje. Jeden woli wodę po goleniu, inny borygo.

Post Wysłano: 19 sty 2008, 10:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

wracają do okularów przeciwsłonecznych chciałbym udzielić małej rady.

okulary przyciemniając obraz powodują, że nasze źrenice się rozszerzają, jednak nie wszystkie mają filtr UV. najczęściej zdarza się tak, że do oka o rozszerzonej źrenicy wpada taka ilość promieniu UV, która bez okularów nie byłaby wpuszczona poprzez zwężoną źrenicę.
jest to bardzo szkodliwe dla wzroku.
jest wiele typów okularów przeciwsłonecznych, wiekszość to produkty made in PRCh (Public Republic of China), więc napisy na nich "filtr UV" można traktować z równa powagą co wystąpienia Marcina Dańca.
porządne okulary z filtrem UV zaczynają się od 80,-zł wzywż. okulary do siatkówki plażowej z filterm UV i takie które w razie trafienia piłką nie potłuką się i nie spowodują zaranień zaczynają się od 250,-zł.

więc jeżeli mamy wziąć do pracy okulary przeciwsłoneczne za 50,-zł lub mniej zrezygnujmy z nich wogóle - będzie zdrowiej.

Post Wysłano: 19 sty 2008, 14:06

Użytkownik

Użytkownik

Jeśli w grę wchodzą Wyspy Brytyjskie, to dobrze jeśli w aucie są buty z metalowymi noskami.Do wielu zakładów bez nich nie wpuszczą.Tak samo jak bez kamizelki "odblaskowej".
A reszta wyjdzie w trakcie podróży, powodując,że następnym razem jest się już mądrzejszym :)

Post Wysłano: 14 lut 2009, 0:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3235972

Odświeżę temat i zapytam. A co i ile zabrać jak jadę na 5 tygodni w Europe pierwszy raz z doświdczonym?

Post Wysłano: 14 lut 2009, 0:35

Użytkownik

Użytkownik

To samo co w/w tylko z większym zapasem :lol:

Post Wysłano: 14 lut 2009, 15:35

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
wygodne buty do jazdy - bedziesz je miał na nogach przez 20 godzin dziennie miejscami wiec sie na to nastaw odrazu :) (9h jazdy twojej, 9h jazdy zmiennika, nie ma lekko, podwójna czasem boli) o odpowiedniej ilości skarpetek raczej nie trzeba pisać ;) ale ... weź dużo ;D

mycie 'pełne' średnio raz na dwa dni (pamietaj że doba pracy w podwójnej to 30 godzin a nie normalne 24, raz kończysz o 19 i masz miłe popołudnie, a raz o 4 rano i marzysz tylko o spaniu)... kąpanie tak samo... rano nie ma czasu jak sie wstanie uprać ząbki i ogień bo czas goni, ręcznik ;)
Czy w podwójnej obsadzie można jechać po 9 godzin każdy? Przecież trzeba odebrać w ciągu doby 11 godzin nieprzerwanego odpoczynku i samochód nie może w tym czasie jechać. Czy dobrze myslę? Wtedy tylko 13 godzin na dobę można jechać czyli jakieś 6,5 godz każdy kierowca. Mam racje?

Post Wysłano: 14 lut 2009, 19:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Czy w podwójnej obsadzie można jechać po 9 godzin każdy
a nawet po 10 godz. każdy :shock: , a odpoczynek (co najmniej 9 godz.) musicie zmieścić w ciągu 30 godz. od rozpoczęcia pracy.

Post Wysłano: 16 lut 2009, 0:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: psujacy sie

Eeee nikt nie napisał o pieniądzach,są ważne nejlepiej około 200 euro wzwyż na jakieś zakupy A jeśli firma nie daje kart zeby placic za autostrady itp. to trzeba od nich też wziasc.

Kuchenka na gaz,zapas gazu[ale myśle że kierowca senior bedzie to miał :)],dzbanek do zagotowania wody z jedzenia oprócz tego co koledzy wymienili to jeszcze rzeczy typu gorący kubek i inne tego typu "dania" na przekąske.

Reszte wymienili inni,pozdrawiam.

Post Wysłano: 26 sie 2010, 10:13

Użytkownik

Użytkownik

w podwójnej obsadzie nie jest tak ze jeden kierowca jedzie a drugi w tym czasie śpi i na odwrót
przeciez jak 2 kierowców śpi a auto jest uziemione to firma traci kase

Post Wysłano: 26 sie 2010, 10:41

Użytkownik

Użytkownik

Nie jest tak, nawet jak jeden poszedł by się drzemnąć to i tak jest to czas jego dyżuru, Maksymalna doba dla załogi trwa 30h, obaj mogą prowadzić podczas niej 18h (20 dwa razy w tygodniu) po czym muszą zrobić 9 godzin odpoczynku.

Fajna ściągawka:
http://tachospeed.pl/pliki/Rozporzadzen ... erowcy.pdf

Post Wysłano: 26 sie 2010, 15:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tak moim zdaniem nie wiem czy było powiedziane ale dokumenty chyba sa najwazniejsze !