[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Prawo Jazdy C. C+E od 18 lat a jak z pracą ?? - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 08 wrz 2010, 15:35

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: STAR

Witam

Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z Prawo Jazdami C,C+E od 18 lat ?? Kurs na przewóz rzeczy też można zrobić od 18 lat ?? A Jak jest z zatrudnieniem , bo pamiętam że kiedyś było tak że pracodawca nie mógł zatrudnić osoby młodszej niż 21 lat . Jak to jest teraz . Proszę o wypowiadanie się . Pozdrawiam

Post Wysłano: 08 wrz 2010, 16:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Teraz po ukończeniu kwalifikacji wstepnej w pełnym wymiarze (240 h - 6000 zł) można bez ograniczeń wiekowych prowadzić pojazdy ciężarowe i nie ma również problemu z zatrudnieniem, przynajmniej od strony prawnej...

Post Wysłano: 08 wrz 2010, 17:51

Cytuj:
po ukończeniu kwalifikacji wstepnej w pełnym wymiarze (240 h - 6000 zł)
280h.

Co do samego zatrudnienia tak młodego człowieka za kierownicą wielkiego auta, uważam, że ten wiek minimalny 21 był dobrym rozwiązaniem, poza tym wydaje mi się, że pracodawcy raczej niechętnie będą zatrudniać takich młodych ludzi, tym bardziej biorąc pod uwagę sytuację jaka jest na rynku pracy, nie mają oni wielkich szans. No chyba, że będzie to stary, zdezelowany zestaw, a "młody" powie, że wystarczy mu 1200 zł za cztery tygodnie spania w kabinie, jak to jednemu "bohaterowi" naszego forum.

Post Wysłano: 08 wrz 2010, 20:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
wydaje mi się, że pracodawcy raczej niechętnie będą zatrudniać takich młodych ludzi, tym bardziej biorąc pod uwagę sytuację jaka jest na rynku pracy, nie mają oni wielkich szans. No chyba, że będzie to stary, zdezelowany zestaw, a "młody" powie, że wystarczy mu 1200 zł za cztery tygodnie spania w kabinie, jak to jednemu "bohaterowi" naszego forum.
Ja bym się z tym nie zgodził. Sąsiad, który ma zaledwie 19 lat dostał na stan 2 letniego TGLa w globie, 12dmc z 240 konnym silnikiem, z przyczepą pod styropianem. W sumie prawie najlepsze auto w tamtejszej firmie. Ja tam sądzę, że w dzisiejszych czasach nie tak bardzo liczy się wiek, czy to 18 czy 28, ale to, że w ogóle jest chętny do roboty w tym ciężkim okresie. Dla firmy to plus, jak znajdzie się wół roboczy - wiadomo, młody nie będzie stękał, że musi jechać po nocy, albo wdrapywać się do kurnika.. Poza tym, to że ktoś ma jeszcze mleko pod nosem, nie uprawnia do skreślania go - niejeden 18/19/20 latek ma większy dryg do jazdy i już w tym wieku lepsze umiejętności, niż niektórzy panowie po 30 roku życia ;)

To tak ku gwoli ścisłości :D

Post Wysłano: 08 wrz 2010, 20:39

Atego, moglibyśmy się tak wymieniać poglądami za i przeciw bez końca :> Każdy ma swoje zdanie i niech tak pozostanie.

Post Wysłano: 08 wrz 2010, 21:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Cytuj:
Cytuj:
wydaje mi się, że pracodawcy raczej niechętnie będą zatrudniać takich młodych ludzi, tym bardziej biorąc pod uwagę sytuację jaka jest na rynku pracy, nie mają oni wielkich szans. No chyba, że będzie to stary, zdezelowany zestaw, a "młody" powie, że wystarczy mu 1200 zł za cztery tygodnie spania w kabinie, jak to jednemu "bohaterowi" naszego forum.
Ja bym się z tym nie zgodził. Sąsiad, który ma zaledwie 19 lat dostał na stan 2 letniego TGLa w globie, 12dmc z 240 konnym silnikiem, z przyczepą pod styropianem. W sumie prawie najlepsze auto w tamtejszej firmie. Ja tam sądzę, że w dzisiejszych czasach nie tak bardzo liczy się wiek, czy to 18 czy 28, ale to, że w ogóle jest chętny do roboty w tym ciężkim okresie. Dla firmy to plus, jak znajdzie się wół roboczy - wiadomo, młody nie będzie stękał, że musi jechać po nocy, albo wdrapywać się do kurnika.. Poza tym, to że ktoś ma jeszcze mleko pod nosem, nie uprawnia do skreślania go - niejeden 18/19/20 latek ma większy dryg do jazdy i już w tym wieku lepsze umiejętności, niż niektórzy panowie po 30 roku życia ;)

To tak ku gwoli ścisłości :D

Ta z pewnością, a ojciec przypadkiem tez nie jest kierowcą?
Coraz trudniej uwierzyć mi w takie historie, wiem jak ciężko jest o pracę (mówie ogólnie bo szukałem pracy na miejscu na B) i ile trudu szukanie mnie kosztowało, w sytuacji gdy wszyscy dokoła zatrudniają sie po znajomościach. W firmie, w której wylądowałem też większość to znajomi, albo rodzina....

Post Wysłano: 08 wrz 2010, 21:39

Użytkownik

Użytkownik

GG: 508875

A w sytuacji gdy posiadam kat C bez żadnych kursów oraz psychotestów mogę np. wypisać na siebie tarczkę i jechać kogoś ciężarówką ? na pusto ?

Post Wysłano: 08 wrz 2010, 21:51

Cytuj:
A w sytuacji gdy posiadam kat C bez żadnych kursów oraz psychotestów mogę np. wypisać na siebie tarczkę i jechać kogoś ciężarówką ? na pusto ?
Pewnie, że możesz. Przygotuj sobie tylko odpowiednio dużą kwotą na karę jeśli zatrzyma Cię do kontroli ITD.

Skąd w ogóle biorą się takie pytania? :/

Post Wysłano: 08 wrz 2010, 21:59

Użytkownik

Użytkownik

GG: 508875

właśnie o taką odpowiedz mi chodziło :U tak też myślałem tylko chciałem się upewnić dzięki

Post Wysłano: 08 wrz 2010, 22:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cokolwiek dadza

Cytuj:

Ta z pewnością, a ojciec przypadkiem tez nie jest kierowcą?
Coraz trudniej uwierzyć mi w takie historie, wiem jak ciężko jest o pracę (mówie ogólnie bo szukałem pracy na miejscu na B) i ile trudu szukanie mnie kosztowało, w sytuacji gdy wszyscy dokoła zatrudniają sie po znajomościach. W firmie, w której wylądowałem też większość to znajomi, albo rodzina....
Tez mnie to zastanawia, sam obecnie mam 19 lat szukam pracy i sa problemy ze znalezieniem czegokolwiek na kategorie B przy czym mam doswiadczenie. Chodze, dzwonie, szukam i nic. A tutaj gosciu w moim wieku i "dostaje" zestaw. No coz moze to jest kwestia regionu w Polsce, ze gdzie nie gdzie ciezko jest o jaka kolwiek prace jako kierowca a gdzie indziej wystarcza "checi do pracy" jak to juz kilku kolegow pisalo.

Post Wysłano: 09 wrz 2010, 11:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

W firmie w której pracuje jest nas 3 kierowców z rocznika 90. Jeden jeździ solo + przyczepa a dwóch samym solo. Do tej pory pracodawca nie ma do nas żadnych zastrzeżeń. Jakichś szkód tez nie wytwarzamy dla pracodawcy przez dwa miesiące nic szczególnego się nie wydarzyło co mogło by nas stawiać w złym świetle względem starszych kierowców. Były do tej pory dwie awarie mianowicie jedno stracone lustro nie z winy kierowcy oraz wczoraj strzeliły mi łańcuchy od haka ofkoz ze starości i zmęczenia.

W klasie w technikum było nas 4 z prawkiem co najmniej C i żaden z nas nie miał problemu znaleźć prace w takim wieku.
A tylko ja mam ojca pracującego w transporcie

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]