Cytuj:
Różnica w spalaniu jest niezauważalna, a jeśli chodzi o moc pod górki to kwestia zejścia jedną połówkę niżej

Co do ,,szlamu", to jest tak ja pisze kolega Marix, czyli po wymianie pierwszego filtra nic się nie dzieje. Co do awaryjności nic nam się póki co nie dzieje (odpukać) i niech tak zostanie. Przy zakupie nowego samochodu nie ma problemu z gwarancją (oczywiście częstsze wymiany filtru konieczne), znam kilka większych firm, których całe floty jeżdżą na bio, więc nie jest aż tak źle. A jeśli Paźdź sytuacja jest taka jak piszesz, to tylko głupota szefa, bo już z kilku źródeł słyszałem, że wszystko jest dobrze o ile bio nie zmieszamy z ON. Dla tego też przed powrotem z Bio na diesla, zalecana jest wymiana filtrów, i czyszczenie przewodów, co daje nam kolejne koszta. Dlatego chcemy tego uniknąć i jeździć również w zimę. Pozdrawiam

To jakiś mit.
Wszystko co pisałem wcześniej o przykładzie mojej osobówki tyczyło się użytkowania własnie na zasadzie sezon-bio zima -on.
Najwyzczajniej w swiecie zaczynałem lać ON i filtra z tego powodu nie zmieniałem. Po zimie, gdy zaczynałem lać bioester równiez nie.
Poza tym to dziwne, aby te paliwa nie mogły być mieszalne...
Na stronie bliskiej, gdy wejdziemy tutaj:
http://www.bliska.pl/PL/NaszePaliwa/Str ... ester.aspx
i klikniemy w prawnym dolnym rogu "zobacz tez"
wejdziemy na stronę (to chyba wytwor orlenowski), gdzie zobaczymy coś takiego
http://www.e-biopaliwa.pl/bioester/dla_kogo.html
Cytuj:
Bioester jest paliwem przeznaczonym do zasilania pojazdów z silnikiem diesla. Można go stosować jako samoistne paliwo lub w mieszaninie z olejem napędowym. Klient, który zamierza zatankować Bioester do swojego pojazdu, powinien sprawdzić u producenta, czy może on być napędzany tego typu paliwem.
W celu sprawdzenia możliwości zastosowania Bioestru w danym pojeździe polecamy stronę UFOP:
http://www.ufop.de/biodiesel_fahrzeughersteller.php
Na świecie coraz więcej producentów samochodów osobowych, dostawczych, ciężarowych, a także ciągników rolniczych oferuje w swoich pojazdach silniki przystosowane do zasilania Bioestrem.
Podczas prowadzonej pilotażowej sprzedaży Bioestru w sieci detalicznej nie zanotowano żadnych reklamacji. Stosowanie Bioestrów do zasilania silników wysokoprężnych w pojazdach do niego przystosowanych nie powoduje uszkodzenia żadnych podzespołów.
Można jedynie liczyć się z jednorazową koniecznością wcześniejszej wymiany filtru paliwa w okresie roku od rozpoczęcia użytkowania tego paliwa.
Cytuj:
Bioester charakteryzuje się większą smarnością niż olej napędowy, co wpływa na dłuższą żywotność silnika i zabezpiecza aparaturę wtryskową przed nadmiernym zużyciem. Ciężarówka z Niemiec ustanowiła rekord Guinnessa w żywotności silnika, przejeżdżając na biodieslu 1,3 mln km przy niemodyfikowanym, oryginalnym silniku. Dodatek nawet 1 % Bioestru do oleju napędowego podnosi jego własności smarne. Wyższa zawartość tlenu w stosunku do ON zapewnia lepsze spalanie, a wysoka liczba cetanowa (51) poprawia osiągi silnika.
Bioester oferowany przez PKN ORLEN produkowany jest wyłącznie z oleju rzepakowego i posiada najlepsze właściwości spośród wszystkich rodzajów estrów. Parametry Bioestru są zgodne z normą PN-EN 14214 oraz spełniają wymagania jakościowe rozporządzenia Ministra Gospodarki z 8 września 2006r.
Bioester znajdujący się w ofercie PKN ORLEN zawiera specjalny pakiet dodatków gwarantujący jego najwyższą jakość.
Tak więc jak widać wszelkie mieszanie jest dozwolone.
Miałem nadzieje znaleźc teksty, które na tych stronach juz nie wystepują.
Na starej stronie bliskiej mozna było przeczytac między innymi, że pierwsza wymiana filtra paliwa powinna nastapić nie do roku, a po 200 kilometrach.
oraz, ze w przypadku wątpliwości do użycia tego paliwa zaczynać od mieszanek typu 20% 50%, 75% aż sie dojdzie do 100%
Cytuj:
Samo "przez się" większe zużycie. I nie miałem tu na myśli górek. Dla mnie to jest szlam. Może i jest czyste i ekologicznie, ale auto jest wyraźnie słabsze i więcej pali. I ten smród...
To z pewnością zależy od samochodu.
przedstawiam statystyki z użytkowania mojego samochodu prowadzone przy pomocy spritmonitor.de
średnia spalania bioestra w moim aucie to 7,25 l przy czym wlałem tego paliwa łącznie 999 litrów
średnie spalanie On to 7,28 l
Oczywiście statystyka jest zafałszowana przez to, że w zimie jeżdże tylko na ON, a wtedy spalanie jest ciut wyższe, dlatego po zsumowaniu obu paliw wyszło na to samo.
Jednak mimo wszystko różnica w spalaniu jest symobliczna - wg statystyki. Bo porównując analogiczne dystanse na obu paliwach to spalanie de facto jest identyczne,