Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 16 sie 2010, 14:51

Użytkownik

Użytkownik

GG: 10989957

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy uprawnienia (kursy) które posiadam wystarczą mi do tego aby zostać kierowcą (zawodowym).
Prawo jazdy kat.C zdane w sierpniu 2009r
Kurs przewozu rzeczy - na starych warunkach
Prawo jazdy kat c+e zdane miesiąc temu.
Posiadam aktualne badania lekarskie i psychotesty.
Wiek 20 lat - we wrześniu 21 :roll:

Jak temat w złym dziale to przepraszam i proszę o wyrozumiałość - Jestem tu nowy :D

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Co chwile są takie tematy, ale pomijając to we wrześniu jak skończysz 21 możesz jeździć.

D - 04.04.2012r.
DE - 04.04.2013r.
KW - 23.11.2010r.
Karta kierowcy - 26.10.2010r.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 10989957

Czyli nie muszę robić kwalifikacji wstępnej???

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2566184
Samochód: renault

skoro napisales ze masz przewóz rzeczy na starych warunkach to nie musisz...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Jak masz kurs na przewóz rzeczy to nie musisz nawet czekać do września, wszystko załatwione :)

PS: wyrób sobie kartę kierowcy! :)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

To, czy musi czekać, czy nie to jest śliski temat, przy którym spędziłem wiele godzin z innymi forumowiczami i proponowałbym nie dawać innym lekką ręką rad, które wcale nie są takie oczywiste.

Wybór należy pozostawić zainteresowanemu.

W skrócie powiem, że samo ITD ma podzielone zdanie na ten temat, z dyżurnymi i głównym inspektoratem włącznie

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
To, czy musi czekać, czy nie to jest śliski temat, przy którym spędziłem wiele godzin z innymi forumowiczami i proponowałbym nie dawać innym lekką ręką rad, które wcale nie są takie oczywiste.

Wybór należy pozostawić zainteresowanemu.
Szczerze powiedziawszy to najpierw musi dostać pracę, więc wybór należy pozostawić przyszłemu pracodawcy, a jeżeli chce kupić swoje auto to jeździć nim może ;)

Jeżeli chodzi o mnie, to sprawa jest dość oczywista, gdyż każde źródło, do którego sięgałem osobiście, było na "tak" ;)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Użytkownik

Użytkownik

ja sie wtrące
niedługo myślę ze zdam kat c a chce pracować na stanowisku kierowcy co jeszcze musze zrobic?
KW pełną czy przyspieszoną nie mam jeszcze 21lat skończę dopiero za ponad rok,
koledzy i instruktor mi mówili ze zarobkowo moge jezdzić dopiero od 21 roku życia, a jeśli bym miał KW to nawet niemógł bym jezdzić autami do 7,5 tony? Jak to wkońcu jest?
Zdam KW moge isc do firmy i mnie przyjmą bez problemu?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jak zdasz pełną KW za 6 klocków, to możesz jeździć bez ograniczeń tonażowych, jak przyspieszoną to do 7,5 t

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Nie chce nic mówić ale w tym cały pić polega, że KW przyspieszoną można robić mając określony wiek w przypadku C,C+E 21 lat, a KW pełną w 18 lat dla kat.C,C+E. W Wieku 18 lat do KW przyspieszonej nikt nie przystąpi.
To jest wyraźnie napisane w ustawie o transporcie drogowym.
Podobnie jest z kat.D przyspieszoną można robić po skończeniu 23 lat, zaś pełną KW na kat.D od 21 lat bo Ci co mają 21 lat i kat.D na KW przyspieszoną się po prostu nie kwalifikują.

Mam nadzieje że wyraźnie napisałem.

P.S ogólnie to z tą KW są komedie.
Ostatnio spotkałem chłopaka który ma C na starych zasadach i kurs na przewóz rzeczy na starych zasadach zrobione wszystko przed datą 10 września 2009 r. Oprócz tego miał zrobiony kurs dodatkowy za 300zł z przewozu osób do tego kursu na przewóz rzeczy. Zdał teraz kat.D ma 21 lat. Oznajmił mi, że jeśli się ma takie papiery jak on nie trzeba robić KW 280 h, żeby jeździć autokarem tylko wystarczy że przejdzie KW 140 h i będzie mógł jeździć bez żadnych ograniczeń autokarem.
Także naprawdę nie wiem jak to wszystko interpretować każdy ośrodek ma swoją teorie. Tylko czy można aż tak przeskoczyć prawo i ustawy......

Użytkownik

Użytkownik

nie mając 21lat i to nie moge robic KW przyspieszonej tylko pełną to co piszesz z tym 7,5t?
instruktor mi mówił ze zarobkowo moge jezdzic od 21lat a drugi instruktor za do 21lat tylko autami do 7,5t tak samo pisze w kodeksie drogowym.
Jeśli bym teraz zrobił KW pełną tą za 6k na kat c, c+e majac samo c to jak bym dorobil c+e musial bym robic jakąs uzupełniającą?
a jak bym miał już tą Kw pelną na c a zrobiłbym kat D a niemialbym 23lat to musialbym robić od nowa za 6k KW pełną na kat D?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Jeśli bym teraz zrobił KW pełną tą za 6k na kat c, c+e majac samo c to jak bym dorobil c+e musial bym robic jakąs uzupełniającą?
a jak bym miał już tą Kw pelną na c a zrobiłbym kat D a niemialbym 23lat to musialbym robić od nowa za 6k KW pełną na kat D?
NIE

TAK

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2566184
Samochód: renault

Cytuj:
nie mając 21lat i to nie moge robic KW przyspieszonej tylko pełną to co piszesz z tym 7,5t?

mozesz ... sam wiem bo robilem , 21 lat skonczylem kilka dni temu , a KW konczylem 3 mieisace temu, i nie bylo zadnych problemow ,

po skonczonej KW przyspieszonej mozesz podjac prace po skonczeniu 21 lat , nie wczesniej.

wiec nie wiem skad kolega bierze sie to ze nie mozesz do KW przyspieszonej,

Użytkownik

Użytkownik

1. czyli robie KW pełną na c a później robie sobie prawko na d i niemam jeszcze 23lat to musze robić od nowa KW pełną na D za 6k? czy wystarczy uzupelniającą? ile kosztuje?
2. co to jest szkolenie okresowe?
3. zresztą co to są za kategorie c1, c1+e, d1, d1+e robi ktos je właściwie? po co one są?
4. czy na b tez jest KW?
5. gdzie sie zdaje KW? w WORDzie? przy pc? ustnie? ile kosztuje egzamin?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
1. czyli robie KW pełną na c a później robie sobie prawko na d i niemam jeszcze 23lat to musze robić od nowa KW pełną na D za 6k? czy wystarczy uzupelniającą? ile kosztuje?
Z tego co wiem w takim przypadku robisz tylko KW z części przeznaczonej stricte dla tej kategorii.
Cytuj:
2. co to jest szkolenie okresowe?
Tak jak trzeba było kurs na przewóz rzeczy odnawiać co 5 lat, tak samo trzeba odnawiać KW (tak to nazwijmy) choć nadal nazywa się to szkoleniem okresowym i również kosztuje około 700 zł
Cytuj:
3. zresztą co to są za kategorie c1, c1+e, d1, d1+e robi ktos je właściwie? po co one są?
C1, to na pojazd ciężarowy o dmc do 7,5 tony, c1+e na zespół pojazdów do dmc 7,5 tony

D1 to kategoria na autobus do 17 osob z kierowcą
Cytuj:
4. czy na b tez jest KW?

nie;]

Użytkownik

Użytkownik

1.
Cytuj:
c1+e na zespół pojazdów do dmc 7,5 tony
chyba dmc do 12t
2. zresztą kto takie prawka robi c1 lub d1 jest tańsze od zwykłego c i d po co robic c1 jak mozna zrobic c?
3. jednak jak zrobie kw pełną nie musze odrazu po tym robic szkolenia okresowego?
zresztą raz na 5 lat wydawać 700zł to kupa kasy jest
4. a to zeby pracowac na kat b nie trzeba miec psychotestów ani kw?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
1.
Cytuj:
c1+e na zespół pojazdów do dmc 7,5 tony
chyba dmc do 12t
no chyba nie

Cytuj:
2. zresztą kto takie prawka robi c1 lub d1 jest tańsze od zwykłego c i d po co robic c1 jak mozna zrobic c?
A słyszaleś żeby ktoś to robił?

Cytuj:
3. jednak jak zrobie kw pełną nie musze odrazu po tym robic szkolenia okresowego?
nie ;]

Cytuj:
zresztą raz na 5 lat wydawać 700zł to kupa kasy jest
Dysponujesz od tak wydatkiem 6 tysięcy złotych, a nie możesz przełknąć 700 raz na 5 lat?

Cytuj:
4. a to zeby pracowac na kat b nie trzeba miec psychotestów ani kw?

NIE

Czy mógłbyś się nauczyć, że jak już pytasz i dostajesz odpowiedzi, to przyjmujesz to do wiadomości?

Skoro wiesz lepiej, to nie pytaj.

Użytkownik

Użytkownik

Następny adam vel jan ????

Użytkownik

Użytkownik

podobno to jego trzecie konto na tym forum :roll:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Z tego co czytam to rozumiem, że KW to zastąpienie kursu na przewóz rzeczy. Do tej pory myślałem, że KW to jedno, a kurs na przewóz rzeczy to drugie. Więc jak to jest?

EDDIT: Tak ogólnie to ja mam kat. T

Ostatnio zmieniony 21 sie 2010, 18:54 przez grzegor9, łącznie zmieniany 2 razy.