Witam.
W mojej Scanii od dłuższego czasu zaświeciły się mi kontrolki: ABS/RET/Kontrolka zużycia klocków.
Pojawiły się one na chwile przed wymianą hamulców, potem nie zniknęły, próbowałem kasować, gaśnie kontrolka RET ale przy prędkości powyżej 20 km/h znów się zapala, w związku z tym nie działa mi ABS, Automatyczny Retarder, kontrola trakcji. Bardzo mnie to denerwuje bo hamulce są nowe, i chce żeby wszystko działało jak należy. Kody błyskowe ABS: 10/2 oraz 10/3. Pozostałych błędów nie ma. Scania 124l 420KM HPI 2001r, na tarczowych hamulcach.
druga oś, prawe koło
10/2 błąd czujnika ABS
10/3 błąd czujnika zużycia klocków
Dzieki za odpowiedź, gdzie znajduje sie ten czujnik klocków? Wydaje mi się że w zaciskach ale pewny nie jestem. I mam pytanie czy jak to naprawie to kontrolki same znikną czy trzeba na diagnostyke jechac?
Samochód: co się trafi
błędy powinny same zniknąć po zlikwidowaniu usterki.
Czujniki od zużycia klocków są dwa, zależy od wersji. Jeden masz na klockach czujnik zwarciowy(najczęściej już wycięty, a przewody zlutowane na krótko-tam może być problem, może były słabo zaizolowane i zaśniedzieły), drugi jest w zacisku czujnik potencjometryczny.
Znajdziesz to tak, że do zacisku idzie wiązka: przewód pneumatyczny, przewód elektryczny od ABS(będzie szedł poniżej zacisku i wchodził w piastę) i przewód od czujnika klocków.
Użytkownicy przeglądający to forum: Semrush [Bot] i 5 gości