Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 27 maja 2010, 1:21

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam.
Mam pytanko jak najszybciej i najtaniej dostać się z Gdyni do Oslo i spowrotem? Jakie trasy wybrać?
Będę jechał w dwie osoby, Sprinter średniak DMC 3,5T.
I najważniejsze czy jeżeli chcę kupić tam towar (bez faktur) konkretnie chodzi mi o całego busa pampersów, powiedzmy na własny użytek, czy będe sobie mógł tak swobodnie przekraczać granice czy muszę mieć na towar jakieś dokumenty?? I co w takim wypadku z cłem kiedy biorę towar na własny użytek??
Do się tak zrobić??

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Cytuj:
Witam.
Mam pytanko jak najszybciej i najtaniej dostać się z Gdyni do Oslo i spowrotem? Jakie trasy wybrać?
Będę jechał w dwie osoby, Sprinter średniak DMC 3,5T.
I najważniejsze czy jeżeli chcę kupić tam towar (bez faktur) konkretnie chodzi mi o całego busa pampersów, powiedzmy na własny użytek, czy będe sobie mógł tak swobodnie przekraczać granice czy muszę mieć na towar jakieś dokumenty?? I co w takim wypadku z cłem kiedy biorę towar na własny użytek??
Do się tak zrobić??
Nie wiem czy najtaniej, ale najrozsądniej wybrać prom Gdynia - Karlskrona. Ponoć ze Świnoujścia są tańsze promy, ale dolicz sobie prawie 400km pedałowania do ZSW. Co do szczegółów polecam lekturę : www.stenaline.pl i www.unityline.pl
W Szwecji z Karlskrony jedziesz 22 do Kristianstad, potem droga 24 na Hasselholm, 21 na Laholm i wypadasz na E6, potem cały czas kierunek E6 N - Oslo. Możesz też jechać z Karlskrony 27 na Vaxjo - Boras - Goteborg. 30km bliżej, jednak więcej wiosek itd...
Jeśli wybierzesz pierwszą opcję, czeka Cie do przejechania 670km.
Pieluchy, owszem, są w Norwegii tanie, i jako że zaczęło je kupować coraz więcej ludzi, w coraz większej ilości, norki wprowadziły limity (OIDP dwie paczki na osobę, czy jakoś tak) Jeżeli uda Ci się mimo limitu kupić większe ilości (powyżej 6000NOK) czeka Cię raczej odprawa i cło na granicy. Często, gęsto na granicy są kontrole. Więc resztę dopowiedz sobie sam :]

Użytkownik

Użytkownik

Czyli co ? Jak kupię więcej niż za ok 3000zł towaru to muszę płacić cło?? Ile takie cło wynosi procent wartości towaru i gdzie się to płaci?
I jak z promami, oferty przeglądałem ale są tak zróżnicowane że szok. Sprinter jest wyższy niż 2m więc podchodzi pod Van do 6m długości, czy wtedy jest prom Cargo??

Post Wysłano: 27 maja 2010, 23:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Czyli co ? Jak kupię więcej niż za ok 3000zł towaru to muszę płacić cło?? Ile takie cło wynosi procent wartości towaru i gdzie się to płaci?
Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia. Ja jestem tylko kierowcą, i takimi rzeczami jak odprawy, zajmuję się u mnie w firmie kto inny :]
Jedyne co mogę Ci podpowiedzieć, to kolejną lekturę strony, a mianowicie http://www.toll.no/
Cytuj:
I jak z promami, oferty przeglądałem ale są tak zróżnicowane że szok. Sprinter jest wyższy niż 2m więc podchodzi pod Van do 6m długości, czy wtedy jest prom Cargo??
Nie mam pojęcia.

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki za stronkę :)
Poczytałem tylko to co jest po polsku :0 I szkoda że nie pisze nic o cłach wywożonych towarów (export) bo takei mnie interesują.

Ps.
Jak wywożę coś z innego państwa to płace cło u nich na granicy czy w polskim urzędzie celnym, i czy zaraz na granicy polskiej czy jest jakiś czas na oclenie tego towaru?
Jeżeli tak jestem przy tym cle, to może ktoś mi powie na jakiej podstawie jest wyliczane cło, faktur zakupów, czy paragonów?? Czy mają jakieś swoje dane na temat konkretnych cen konkretnych artykułów??

Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec

http://www.forumnorwegia.net wejdź tam i zapytaj albo poszukaj bo dość często pojawiają się takie tematy.

Ostatnio zmieniony 28 maja 2010, 14:52 przez Marecki, łącznie zmieniany 2 razy.

Post Wysłano: 28 maja 2010, 14:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ew. http://www.mojanorwegia.pl/

Użytkownik

Użytkownik

A nie wiecie kto może załatwić całego busa Pampersa?

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]