Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 14 maja 2010, 14:29

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Volvo FH 460

W wakacje chce wziasc w trase kuzyna, jest nieletni (15 lat) i ma inne nazwisko niz ja. Oprocz paszportu co potrzebuje zeby uniknac problemow na granicy czy chocby przy zwyklej kontroli za granica? Jakiejs zgody od rodzicow, czy co? Jezdze po calej unii + ewentualnie Szwajcaria i Norwegia. Przerabial ktos podobny problem? Obiecalem malolatowi wycieczke a teraz zdalem sobie sprawe ze to moze nie byc takie proste :(

Post Wysłano: 14 maja 2010, 14:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Jeździłem z wieloma kierowcami, którzy czasem nie byli nawet spokrewnieni ze mną w żaden sposób, różne nazwiska, wszystko - nigdy, ale to nigdy nie miałem problemów z kontrolami żadnymi, nie miałem kartek od rodziców, ba, powiem więcej, ostatnio nawet w Danii bez żadnego dokumentu byłem ze znajomym ;)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 14 maja 2010, 14:47

Użytkownik

Użytkownik

Tylko obawiam sie np promow - czesto jezdze do Wielkiej Brytanii, zarowno promem jak i tunelem i jesli jest pasazer to za kazdym razem chca jego dokumenty, wiec ktos sie moze czepic ze wywoze dziecko (niby 15 lat to nie dziecko, z wygladu rowniez, ale formalnie nieletni) za granice. Poza tym nigdy nie wiem gdzie pojade (przerzuty), moga sie trafic "dzikie kraje" takie jak Bulgaria czy Rumunia a tam kazda watpliwosc policianta konczy sie conajmniej siegnieciem do portfela. Dlatego wolal bym byc czysty i zeby formalnie wszystko gralo.

Post Wysłano: 14 maja 2010, 14:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Wielka Brytania spokojnie, do Szwecji mój tata "wwoził" 13 letniego wtedy chłopaka, syna swojego przyjaciela, więc tu też nie ma problemu, a jeżeli chodzi o dzikie kraje, to w ogóle nie jestem w temacie. Mimo wszystko nie sądzę, że ktoś będzie robił Ci jakiekolwiek problemy ;)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 14 maja 2010, 16:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cokolwiek dadza

Ja wlasnie slyszalem o takim przypadku ale juz jakis czas temu, ze Brytyjczycy sie czepiali jak ktos tam jechal z dzieciakiem nie swoim.

Tak czy inaczej, tak na chlopski rozum, kosztuje Cie cos zeby rodzice napisali upowaznienie po angielsku? Nawet jesli nic bys mial nie zaplacic a chociazby zaoszczedzic pozniej 20 min. tlumaczen? Trafisz na jakiegos sluzbiste i moze nie miec podstaw prawnych a zmarnuje ci godzine czasu.

Post Wysłano: 14 maja 2010, 16:12

Użytkownik

Użytkownik

Nic mnie to nie kosztuje, ale nie wiem czy to wystarczy, czy musi miec jakas okreslona forme, czy nie potrzebuje czegos jeszcze itp, dlatego pytam jak to powinno wygladac zeby miec spokojna glowe.

Post Wysłano: 14 maja 2010, 16:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cokolwiek dadza

Post Wysłano: 14 maja 2010, 22:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

w unii masz swobodny przepływ osób, towarów i usług. poza przepisy krajowe

Post Wysłano: 14 maja 2010, 22:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Lekko odbijając od tematu - warto zauważyć, jak wysoko jesteśmy jako forum w wyszukiwarce :)

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]