Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witajcie. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś już robił kwalifikacje wstępną na przewóz rzeczy finansowaną przez urząd pracy gdzie warunkiem była deklaracja pracodawcy? W deklaracji pracodawca zobowiązuje się do zatrudnienia osoby w terminie dwóch tygodni po ukończeniu kursu na okres co najmniej trzech miesięcy na podstawie umowy o pracę w ramach własnych środków. I najbardziej interesuje mnie czy urząd pracy po ukończonym kursie później sprawdza czy dana osoba pracuje u danego pracodawcy a jeśli nie pracuje to czy pracodawcy grożą jakieś sankcje z tytułu nie wywiązania się z deklaracji?

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Polski

Nawet sie nie orientuję, czy UP refundują już taką kwalifikację. W moim Urzędzie jest w marcu szkolenie na kurs na przewóz na starych zasadach (15 osób). Mimo wszystko w zeszłym roku, jak chciałem zrobić C+E jako szkolenie indywidualne, to wystarczyło, że pracodawca "uprawdopodobnił" zatrudnienie i było OK. W tym roku może byćinaczej. Będę w tym tygodniu w pośredniaku to zapytam

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Z ciekawości pytałem sie w urzedzie pracy o kwalifiakacje wstepną. Powiedzieli że oni refundują tylko " w dwóch ratach" bo jednorazowo nie mogą dać ponad 4 tys zł bo jest to dal nich duzy koszyt. Musisz być zatrudniony wtedy na okres nie krótszy nież rok czasu!!!!!!

Użytkownik

Użytkownik

Warto zapoznać się z regulaminem szkoleń UP, zazwyczaj są dostępne na stronie internetowej, urzędnicy często mówią to co im odpowiada albo według ich interpretacji:-)
Np. UP Miechów:
Cytuj:
3. Powiatowy Urząd Pracy może skierować bezrobotnego lub poszukującego pracy na wskazane przez niego szkolenie, jeżeli uzasadni on celowość tego szkolenia, a jego koszt w części finansowanej przez Urząd Pracy nie przekroczy 300% przeciętnego wynagrodzenia. Skierowanie takie przysługuje nie częściej niż raz w ciągu roku kalendarzowego.

Użytkownik

Użytkownik

W umowie jest oświadczenie że pracodawca Cie zatrudni niezwłocznie po ukończeniu szkolenia więc nie ma tu żadnego prawdopodobieństwa. Pytanie czy jemu czy tylko nam grożą konsekwencje w przypadku braku takiego zatrudnienia. Osoba, która nie zacznie pracować musi zwrócić koszta szkolenia ...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
W umowie jest oświadczenie że pracodawca Cie zatrudni niezwłocznie po ukończeniu szkolenia więc nie ma tu żadnego prawdopodobieństwa. Pytanie czy jemu czy tylko nam grożą konsekwencje w przypadku braku takiego zatrudnienia. Osoba, która nie zacznie pracować musi zwrócić koszta szkolenia ...
No tak ale ja znam przypadek gdzie 5 bezrobotnych zrobiło sobie prawo jazdy kat D przez urząd pracy bo mieli pracować w PKSie. PKS zarezerwował im miejsca i nie przyjmował kierowców, oni po około 6 miesiącach zrobili prawko i poszli do miejskiego zakładu komunikacji!! PKS wkurzony bo czekał na kierowców około pół roku.
Urząd pracy powiedział aby solidarnie kierowcy dogadali sie z PKS , bo tutaj rola UP sie kończy, gdyż kierowcy pracują a że w innej firmie to juz nie ich problem;/

Użytkownik

Użytkownik

Na deklaracji którą dostałem z urzędu pracy jest napisane że pracodawca zobowiązuje się do zatrudnienia mnie w przeciągu 2 tyg. po ukończeniu kursu co najmniej na 3 mce na umowę o pracę. Podbicie i uzupełnienie deklaracji załatwiłbym u znajomych, jednak rzeczywistego zatrudnienia po tym kursie już nie. I tutaj mam pewne obawy czy później urząd pracy nie ścigałby mnie bądź tych znajomych za fikcyjne poświadczenie zatrudnienia i czy nie domagałby się zwrotu kosztów za kurs. A w urzędzie pracy nie chcę pytać o takie rzeczy bo od razu będą podejrzanie na mnie patrzeć. Myślałem że może ktoś z Was już robił indywidualnie kwalifikację bądź prawko przez urząd pracy gdzie była potrzebna deklaracja pracodawcy.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Polski

Cytuj:
Na deklaracji którą dostałem z urzędu pracy jest napisane że pracodawca zobowiązuje się do zatrudnienia mnie w przeciągu 2 tyg. po ukończeniu kursu co najmniej na 3 mce na umowę o pracę. Podbicie i uzupełnienie deklaracji załatwiłbym u znajomych, jednak rzeczywistego zatrudnienia po tym kursie już nie. I tutaj mam pewne obawy czy później urząd pracy nie ścigałby mnie bądź tych znajomych za fikcyjne poświadczenie zatrudnienia i czy nie domagałby się zwrotu kosztów za kurs. A w urzędzie pracy nie chcę pytać o takie rzeczy bo od razu będą podejrzanie na mnie patrzeć. Myślałem że może ktoś z Was już robił indywidualnie kwalifikację bądź prawko przez urząd pracy gdzie była potrzebna deklaracja pracodawcy.
Raczej nie będzie scigał i dlatego Pani z którą rozmawiałem, nazywała to "uprawdopodobnieniem zatrudnienia", a jedyną dolegliwością dla pracodawcy byłoby to, ze Urząd Pracy w momencie chęci podpisania z nim jakiejś umowy (np. o stażach itp.) będzie traktował tego pracodawcę jako "persona non grata"

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: nie ma:(

Witam...
ja właśnie robie KW na takiej zasadzie...właśnie przez prawdobodobieństwo zatrudnienia...gdy pracodawca Cię nie przyjmnie nic mu za to nie grozi to tylko prawdopodobieństwo zatrudnienia...lecz sprawa jest taka że gdy otzymam już uprawnienia(wbite w prawo jazdy,czyli też trzeba troche poczekać na wydanie) to od tego terminu mam miesiąc na znalezienie pracy obojętniej jakiej tylko musisz przynieśc umowe o prace a nie żadną inną...urząd pracy poprostu musi widzieć że podjąłeś jakąś pracę...a pytałem dlatego bo sam znalazłem sobie lepszą oferte pracy jako kierowca, i poprostu pytałem na jakiej zasadzie to jest...jak by co to pytajcie jeszcze...pozdrawiam

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

Jak sam piszesz jest to "ZOBOWIĄZANIE" a nie nakaz. Urząd Pracy nie może zmusić pracodawcy by Cię zatrudnił bo przecież może on nie mieć na to środków, już nie potrzebować czy Ty możesz odwlekać zdanie egzaminu na tyle długo, że firma znajdzie sobie nowego pracownika itd itd. Wprawdzie ja robiłem prawo jazdy C+E a nie kwalifikację ale było to tak. Miałem zaświadczenie od firmy, po szkoleniu zdałem egzamin za pierwszym razem - jak to zgłaszałem to poinformowałem, że pracodawca mnie jednak nie zatrudni - Pani powiedziała "no trudno". Zasiłek dostawałem normalnie po szkoleniu do czasu aż sobie znalazłem pracę a teraz dostaję zasiłek aktywizacyjny bo znalazłem ją sobie sam, bez pomocy urzędu.

Użytkownik

Użytkownik

Czy ciężko jest otrzymać takie dofinansowanie i jak długo to trwa???

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Miałem przyjemność skorzystać z dofinansowania U.P.
Było to, co prawda kilka lat temu, ale wątpię , aby zasady się zmieniły .

Szczegóły –
Każdy U.P. ma swój budżet na dany rok i rozparcelowywuje go tak jak uchwalą.....

W moim przypadku dostałem kasę na kurs kat.D oraz Szkolenie na Przewóz Osób .
Warunki jakie miałem do spełnienia to:
- Oświadczenie Pracodawcy, że zostanę zatrudniony po ukończeniu Szkolenia
i wedle podpisanego Cyrografu :
- Ukończyć szkolenie (w trybie indywidualnym) nie później niż w ciągu sześciu miesięcy od podpisania
- podjąć pracę nie później niż dwa miesiące po pełnym zakończeniu szkolenia (miałem dwa osobne Szkolenia)
- przepracować minimum sześć miesięcy od daty rozpoczęcia pracy

itd.

W przypadku zerwania Umowy (Cyrografu) zobowiązuje się do zwrotu pieniążków na konto U.P. lub w przypadku nie ukończenia szkolenia rozliczyć się z OSK (z prywatnej kieszeni).

Tak mniej więcej było napisane w Cyrografie.

Że nie byłem do końca pewien swoich praw i obowiązków, to zadawałem im spoooro pytań, co później okazało się (o.m.c.) przydatne.
Problem zaczął się z konkretnymi datami.
Co miesiąc musiałem się meldować z listą obecności potwierdzając trwanie szkolenia….
Pewnego dnia przyszedłem z Zaświadczeniem, że Kurs już zakończyłem…..
Na co usłyszałem od Urzędniczki – No to ma Pan teraz 60 dni na rozpoczęcie PRACY……a jeśli jej Pan nie podejmie, to ZWROT pieniążków, bo oni właśnie przelali pieniądze na konto OSK w którym byłem szkolony !

No to Ja zaczynam jej tłumaczyć, że zakończenie Szkolenia, to nie wszystko !
Jeszcze musze zdać Egzamin, wyrobić nowe prawo jazdy itd. I nie wiem ile to potrwa ?
Podumała, podumała i stwierdziła – Niech Pan napiszę Podanie o przedłużenie okresu pomiędzy zakończeniem Szkolenia, a uzyskaniem dokumentu (Prawa Jazdy).
Napisałem, a Ona przyjęła mówiąc, że i tak MUSZĘ się zgłosić za 60 dni, aby potwierdzić, że dokument już mam lub jeszcze czekam.

Jakoś udało Mi się wszystko załatwić w wyznaczonym czasie, ale pojawił się kolejny problem !
Ta Baza w której otrzymałem Zobowiązanie o zatrudnieniu przestała istnieć !
Firma działa dalej, ale w innym miejscu, co mnie niezbyt odpowiadało, no ale się zatrudniłem.
Oczywiście zaniosłem do U.P. Umowę o Pracę…..
Wówczas już nie byłem pewien, czy będę pracował w tej „nowej” Bazie, i znów zapytałem „Panienki” – a co będzie, jeżeli zrezygnuje z tej pracy przed upływem 6-ciu miesięcy ?
Odpowiedź była krótka – a co ma Pan napisane w Umowie z U.P. ?
…..Jak nie wywiąże się z Umowy , to 100% zwrotu do kasy U.P.

Minęły trzy miesiące i faktycznie zrezygnowałem z danego miejsca pracy mając w zanadrzu innego pracodawcę (też autobusy).
Chciałem być uczciwy i , aby mnie nie szukali sam zgłosiłem się do U.P. z tą nowiną :-)
W U.P. stwierdzili, że ich to nie interesuje u kogo Ja pracuje, a jedynie to, czy wogóle pracuje i w zawodzie takim na jakie U.P. dał pieniądze.

Nikt nigdy później z U.P. nie pytał mnie czy nadal pracuje ….. Adresu nowego pracodawcy nie mieli.
Chociaż gdyby chcieli mnie skontrolować , to wystarczyłoby sprawdzić, czy składki na ZUS z Moim nazwiskiem są odprowadzane :-)

oraz --> S T O P parówkowym skrytożercom !!!

Użytkownik

Użytkownik

Witam! Sorki za odkopanie tematu z przed 2 lat. Czy ktoś ma może wzór jak powinien wyglądać taki wniosek od pracodawcy "że zatrudni mnie po ukonczeiu kursu na kategorię D autobus " ???? Szukam a nie mogę znaleźć.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 211681
Samochód: Megane III GT, Mazda 323 for USA :)

nazywa się to 'uprawdopodobnienie zatrudnienia'. w Bydgoszczy ten dokument wyglada tak
http://www.pup.bydgoszcz.pl/download.php?id=6118

ale po wpisaniu 'uprawdopodobnienie zatrudnienia' w różnych miastach widzę występują rożne wzory.

generalnie lepiej idz do swojego UP i sie dopytaj, czy akurat u ciebie taka forma wystepuje... i niech Ci dadzą druk.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
....jak powinien wyglądać taki wniosek od pracodawcy "że zatrudni mnie po ukonczeiu kursu na kategorię D autobus " ???? .......
Z tego co wiem, to nie ma jednego konkretnego WZORU :!:
Jeżeli znajdziesz prawdopodobnego pracodawcę, to zapewne "On" będzie miał swój WZÓR takiego Oświadczenia/Deklaracji :!:

oraz --> S T O P parówkowym skrytożercom !!!

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 211681
Samochód: Megane III GT, Mazda 323 for USA :)

Szofer głupoty piszesz. Druk określa urząd pracy, najlepiej iść do nich, wziąc druk, dopytać co i jak i po kłopocie.

Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]