[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
CZY MOŻNA PODNIEŚĆ DMC?? - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 gru 2009, 13:58

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: ATEGO

WITAM TAK JAK W PYTANIE CZY MOŻNA PODSIEŚĆ DMC POJAZDU POSIADAM MERCEDESA atego 823 mam tam dmc 7,5 ,ale legalnie moge na niego załadowac 2 t wiec porażka . Czy ma ktos jakis myk zeby podniesc ta dmc i zarazem ładownosc i zeby to uznali w urzedzie i na stacji diagnostycznej???
pozdrawiam wesołych

Post Wysłano: 26 gru 2009, 14:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie ma możliwości podniesienia DMC, ładowność możesz podnieść, ale nie DMC. Wszystko musi się mieścić w tej ustawowej DMC. Pojazd jest o DMC 7,5t i tak ma być, tak go zrobiła fabryka i tego nie zmienisz. Trzeba może kupić o DMC np 11900Kg auto, wiem że się łatwo pisze ale tak to wygląda. Aha auto ma jeszcze DMC techniczną, przeważnie jest to np w przypadku auta o DMC 18ton tone więcej czyli 19ton, ale jest to jakby takie zabezpieczenie wytrzymałości podzespołow pojazdu. Jednak DMC to jest taka bezpieczna granica której nieprzekraczanie jest normalną eksploatacją.

Post Wysłano: 26 gru 2009, 14:42

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Nie ma możliwości podniesienia DMC, ładowność możesz podnieść, ale nie DMC. Wszystko musi się mieścić w tej ustawowej DMC. Pojazd jest o DMC 7,5t i tak ma być, tak go zrobiła fabryka i tego nie zmienisz. Trzeba może kupić o DMC np 11900Kg auto, wiem że się łatwo pisze ale tak to wygląda. Aha auto ma jeszcze DMC techniczną, przeważnie jest to np w przypadku auta o DMC 18ton tone więcej czyli 19ton, ale jest to jakby takie zabezpieczenie wytrzymałości podzespołow pojazdu. Jednak DMC to jest taka bezpieczna granica której nieprzekraczanie jest normalną eksploatacją.
dzięki kolego bede myślał nad tym tematem bo w dowodzie miał 8 t dmc ale miał obniżona w niemczech do 7,5 t ale te 500 kg nic ,mi jeszcze nie daje , musze miec od 8,5-9 t.NIc dziki za poradę wesołych świat dla ciebie.

Post Wysłano: 26 gru 2009, 16:06

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Man F2000

Kolego ale wydaje mnie sie jest taka mozliwosc podniesienia:) Mysmy przy manie mieli DMC 16T bo tak było w dowodzie i podnieslismy na 18T bo tak było na tabliczce znamionowej na drzwiach pasazera. wystarczylo tylko zaświadczenie rzeczoznawcy i poszezony przegląd techniczny. a Ty jaka masz DMC na tabliczce znamionowej?? i Jaką maksymanla nacisk na oś masz wbitą w dowodzie??

Post Wysłano: 26 gru 2009, 18:55

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Kolego ale wydaje mnie sie jest taka mozliwosc podniesienia:) Mysmy przy manie mieli DMC 16T bo tak było w dowodzie i podnieslismy na 18T bo tak było na tabliczce znamionowej na drzwiach pasazera. wystarczylo tylko zaświadczenie rzeczoznawcy i poszezony przegląd techniczny. a Ty jaka masz DMC na tabliczce znamionowej?? i Jaką maksymanla nacisk na oś masz wbitą w dowodzie??
Witaj no własnie mam dmc 8ton , a jeśli chodzi o naciski to 3 tony na przednią oś , i aż 5 ton na tylna oś , Moge załadowac max 2 tony!

Post Wysłano: 26 gru 2009, 19:57

Użytkownik

Użytkownik

Ja miałem 815 miała dmc 8600 kg

Post Wysłano: 26 gru 2009, 20:00

To jest skrzynia czy izoterma ?

Post Wysłano: 27 gru 2009, 18:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: midlum

Jedz na wagę i zważ samochód potem odejmij wagę od DMC i dowiesz się jaką realną ładownośc możesz miec, bo nie uwierzę że taki ptyś waży 5.5t ,no chyba że masz kontener z wagonu kolejowego. jeśli się okaże że waży mniej możesz zrobi przegląd z podwyższeniem DMC do 8t minus waga rzeczywista pojazdu i powinno wystarczyc.

Post Wysłano: 27 gru 2009, 18:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Pewnie ma windę, stąd taka niska ładowność. O takich rzeczach trzeba myśleć przy kupnie samochodu, bo to na pewno wyjdzie taniej niż późniejsze kombinowanie z 7,5-tonówką.

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]