od którego momentu w XF nastąpiła zmiana modelu filtra osuszacza powietrza??? czy było to wraz z liftingiem w 2004r bodajże???bo występują dwa rodzaje i stąd moje pytanie
witam, jesli chodzi od filtr osuszacze do modelu DAF XF to wytepuje dwa rozne filtry ale roznica jest tylko w tym ze jeden jest nizszy powiedzmy ze standard a drugi jest wyzszy i posiada separator oleju tzn na dluzsze przebiegi. Do modelu XF mozesz stosowac oby dwa gwinty sa te same nizszy jest tanszy. Takze taka jest tylko roznica
Kolego ja kiedyś kupiłem filtr osuszacza ten do nowszego(2003r i nowsze) dafa i nie pasował bo różnił się grubością gwintu. (średnica otworu jest taka sama)
zamienniki filtrow osuszacza: gwint M41 x 1,5mm
KNORR BREMSE II41300F "niski" stosowany w DAF 85CF i 95XF
WABCO 432 410 222 7 "wysoki" stosowany w DAF 95XF
jak dotychczas spotkalem sie z roznica gwintu w filtrze osuszacza dla scanii, u reszty ciagnikow wymiary filtra os. sa znormalizowane od bardzo dawna powod jest prosty na rynku mamy praktycznie dwuch producentow tych filtrow i zaworow zespolu osuszacza KNORR BREMSE i WABCO, pzdr
Pamiętam że kiedyś kupiłem ten droższy filtr chyba od tych dafów po 2003r i nie pasował do mojego dafa z 2000r bo był inny gwint albo otwór innego rozmiaru.
Nie nie wszystko jest orginalne ale jak pojechałem odmienić ten filtr na dobry to sprzedawca powiedział że rzeczywiście jest różnica nawet w katalogu tylko nie zauważył.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 1 gość