Strona 1 z 1 [ Posty: 1 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 14 gru 2009, 13:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam.
Jako że jestem modym kierowcą bez jakiegoś wiekszego doświadczenia,nie ukończyłem żadnej szkoły miechaniczne. W sytuacjach (awariach, itp), które przydarzaja sie na drodze podczas jazdy nie zawsze człowiek potrafi sobie poradzić, tak żeby zjechać do bazy lub dalej jechać w trasę.

Temat ten ma służyc pomocy innym.Chodzi mi o to zeby,ci co mieli jakieś przygody z autem opisali je i napisali jak sobie poradzili, co zrobić a czego nie zrobic?

Ja zacznę pierwszy.

DYM SPOD OKŁADZIN - przyczyna za mocna podciągnięte hamulce trzeba popuścić grzechotkę klucz 17 lub 19. Jednocześnie ogądamy
czy rozpierak sie przekręca w lewo.

Wystrzał poduchy (w moim przypadku naczepa siadła i niechciała sie wypoziomować)- sprawdzamy każdą poduchę z każdej strony reką i szukamy dziury. Po zlokalizowaniu uszkodzonej poduchy. Odcinamy przewód zasilający powietrzem. Zaginamy go i sciskamy opaskami, tak żeby powietrze nie uchodziło, i dalej w drogę.

Awaria hamulca danego koła
- odcinamy przewód od powietrza i rownież go zaginami i na opaski.

Lokalizowanie nieszczelnego przewodu od powietrza
- odłaczenie przewodów od ciagnika,lub solówki. Bedzie napewno słychac.

Iskrzenie, dymienie w okolicach klem akumulatorowych w moim przypadku akurat łacznik - zdjęcia łacznika,położnie klucza np17, na (-)(-), przyciśniecie śrubokrętem i próbowanie odpalić.

Jeżeli temat się spodoba, wpisujcie swojem awarie i jak sobie poradziliście, jeżeli natomiast bedzie td d....y to "delete" go.

Strona 1 z 1 [ Posty: 1 ]