[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
cofanie-- przyczepa - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 13 sie 2009, 23:23

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Renault Magnum AE 390

Witam wszystkich driverów , mam pytanko odnośnie cofania z normalna przyczepa. Jeździłem na różnorakich naczepach, tandemach a teraz mi przyszło jeżdżenie na normalnych przyczepach ponieważ przesiadłem się na solówkę. Jak tym dziadostwem się cofa bo ja w lewo zaczep w prawo a przyczepa jeszcze gdzie indziej . czy wogole tym idzie cofnąć? pozdrawiam

Post Wysłano: 13 sie 2009, 23:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13717229

Przyczepa z osią skrętną <- Myślę, że w tym temacie znajdziesz odpowiedź na Swoje pytanie.

Post Wysłano: 14 sie 2009, 6:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Jak tym dziadostwem się cofa bo ja w lewo zaczep w prawo a przyczepa jeszcze gdzie indziej . czy wogole tym idzie cofnąć? pozdrawiam
siąść za kółkiem i jak najwięcej ćwiczyć. na własnych błędach i własną pracą.

Post Wysłano: 14 sie 2009, 12:00

Zasada jest odwrotna niż znaczepą: kręcisz w prawo - przyczepa pojedzie w prawo, kręcisz w lewo - przyczepa pojedzie w lewo. Manewry trzeba wykonywać bardzo powoli i uważać, żeby nie złamać dyszla.
Cytuj:
siąść za kółkiem i jak najwięcej ćwiczyć. na własnych błędach i własną pracą.
To będzie najlepsze rozwiązanie.

Post Wysłano: 14 sie 2009, 12:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13717229

Zestaw stoi wyprostowany i chcesz cofnąć na lewą stronę. Więc tak jak wolfzan napisał. Kręcisz tak jak byś chciał cofnąć samą solówką, kręcisz w lewo i koła w przyczepie też skręcą się w lewo. W tym momencie w prawym lusterku powinien ukazać się tego typu widok :D ;
Obrazek
A potem chcąc wyprostować zestaw, kręcisz w prawą stronę tak żeby tył solówki pokrył się z przodem przyczepy ( tak żeby w prawym lusterku nie widać było przyczepy). Ciężko to wytłumaczyć, trzeba po prostu samemu, metodą prób i błędów dojść do wprawy.

Post Wysłano: 14 sie 2009, 12:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: służbowy

naucz się cofać po prostej, utrzymuj przyczepę wzdłuż linii, krawężnika, a reszta przyjdzie sama. tak ja się uczyłem i pewnie nie tylko ja. Nie operuj kierownicą tak jak pod naczepą nie łam się ciągnikiem, i w sumie idealnie było by gdyby udało Ci się pozbyć wszelkich nawyków z naczepy

zabrali mi VOLVO dostałem "ROBURA" teraz mnie wszyscy wyprzedzają

Post Wysłano: 14 sie 2009, 20:03

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Renault Magnum AE 390

aha no to trza próbować muszę tyko znaleźć wystarczająca ilość miejsca do zabawy żeby kogoś nie przetracić . Dzisiaj probowalem cofnąć pod rampę tyłem jeszcze po luku :twisted: . w końcu rzuciłem kluczykami . I Zostawiłem to na poniedziałek

Post Wysłano: 15 sie 2009, 13:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Trenuj, trenuj i jeszcze raz trenuj. Ja się uczyłem cofać z przyczepą, jakieś 2-3 miesiące :roll: i na dzień dzisiejszy wjadę z nią niemalże wszędzie :roll:
Podstawa, to tak jak wcześniej wspomniał kolega, naucz się cofać po prostej, tylko wtedy opanujesz sztukę odpowiednio szybkiej kontry kierownicą, w odpowienim momencie.

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]