Strona 1 z 1 [ Posty: 17 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 06 sie 2009, 17:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: 124 CE

Witam

Mam takie pytanko, ojciec mojej dziewczyny od kilku lat pracuje w niemczech jako kierowca, wszystko oczywiście legalnie. Pracuje juz jakiś czas w niemczech ale wolałby być w PL tutaj cała jest rodzina, ostatnio z nim rozmawiałem i tak sie zastanawialiśmy nad jedną sprawą związaną z 10 września
Czy jeśli będzie chciał pracować w PL jako kierowca będzie musiał robić kurs na przewóz rzeczy na nowych zasadach ?
( obecnie z polskich uprawnień poza prawem jazdy ma stare świadectwo kwalifikacji w 1999 roku robił) z niemieckich ma Gip karte (nie wiem czy tak to się pisze).

Post Wysłano: 06 sie 2009, 17:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

O tym czy podpada się pod kwalifikacje wstępną decyduje tylko i wyłącznie data wydania prawa jazdy, a dokładnie chyba data zdobycia uprawnień.

Conajwyżej grozi mu kwalifikacja uzupełniająca, tak jak wszystkim.

O tym kiedy ma taką kwalifikacje zrobić decyduje data wydania prawka, czy tam uprawnien... Poszukaj na forum w temacie o kwalifikacji wstępnej.

Na tą chwile skoro ma dawne świadectwo kwalifikacji, to wg mojej wiedzy musi zrobić kurs dodatkowy w zakresie przewozu rzeczy (ok 300 zł)

Post Wysłano: 06 sie 2009, 17:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Nie grozi mu żadna kwalifikacja uzupełniająca kończąca się testem na ten moment w wymiarze 70 godzin :!: :!:
Jedyne co mu grozi to kwalifikacja okresowa. Jeżeli jednak do odpowiedniego czasu nie zrealizuje tego szkolenia które jest w zasadzie formalnością będzie musiał odbyć w świetle polskich przepisów kwalifikację wstępną w wymiarze na ten moment 280 h i oczywiście zdać egzamin.

Post Wysłano: 06 sie 2009, 17:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 124 CE

no to dobrze mu mówiłem żeby zrobił ten kurs przed wrzesniem

Post Wysłano: 06 sie 2009, 17:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Sorry pomyliłem pojęcia, chodziło o okresową.

Post Wysłano: 08 sie 2009, 16:15

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Jedyne co mu grozi to kwalifikacja okresowa. Jeżeli jednak do odpowiedniego czasu nie zrealizuje tego szkolenia które jest w zasadzie formalnością będzie musiał odbyć w świetle polskich przepisów kwalifikację wstępną w wymiarze na ten moment 280 h i oczywiście zdać egzamin.
Panowie o czym wy mowicie :I. Przeciez liczy sie tylko data wydania uprawnien(zwykle prawo jazdy, vocational license), a potem wszyscy beda przechodzic szkolenie okresowe, nawet ci, co zrobili przed 10 wrzesnia prawo jazdy. Mowiac wszyscy mam tez na mysli wszyscy w unii europejskiej!. Niemcy sa w unii wiec nie rozumiem, moze na szkoleniu okresowym zrobionym w niemczech jezdzic w polsce albo w portugali czy niemczech. Oto wlasnie w tym chodzi, ze ujednolicone zostana precedury w wszystkich krajach wspolnoty. Wszystko to po to zeby nie bylo takich syfow jak kurs na przewoz rzeczy, ktory byl tylko polskich wymyslem. Teraz wszyscy beda mieli to samo!!. Wszyscy w calej unii i wszedzie to bedzie wazne po unii!

Cytuj:
Jeżeli jednak do odpowiedniego czasu nie zrealizuje tego szkolenia które jest w zasadzie formalnością będzie musiał odbyć
Nic nie bedzie musial. Liczy sie zwykle prawo jazdy(data uprawnien). Jedyne co mu grozi to, gdyby nie przeszedl szkolenia okresowego(nie jest obowiazkowe) to nie bedzie mogl przez ten czasu, do poki nie zrobi tego szkolenia okresowego ponownie, jezdzic zawodowo.

Post Wysłano: 08 sie 2009, 16:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Przecież my to samo z Marixem powiedzieliśmy co ty.

Post Wysłano: 08 sie 2009, 17:24

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Jeżeli jednak do odpowiedniego czasu nie zrealizuje tego szkolenia które jest w zasadzie formalnością będzie musiał odbyć w świetle polskich przepisów kwalifikację wstępną w wymiarze na ten moment 280 h i oczywiście zdać egzamin.
Chodzi mi raczej o to. Jakiego szkolenia?? Nic mu nie grozi. Niech jezdzi sobie w niemczech i zrobi tam szkolenie okresowe(albo nie). Zadne 280h mu nie grozi(tak napisales o jakims 280 kursie). Moze nic nie robic w o ogole i nic mu nie grozi.

Post Wysłano: 08 sie 2009, 17:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Chodziło mi o okresowe.
Ale on chce wrócić do Polski. I tu jeśli nie zrobi do odpowiedniego czasu tego szkolenia straci uprawnienia na przewóz rzeczy. Będzie musiał robić całą Kwalifikację Wstępną.

Post Wysłano: 08 sie 2009, 18:01

Użytkownik

Użytkownik

no wlasnie chodzi o to ze straci uprawnienia tylko tymczasowo(jezeli nie zrobic skolenia okresowego do terminu jaki jest w ustawie). Jak znowu bedzie chcial wrocic do zawodu kierowcy to wystarczy zrobic tylko szkolenie okresowe i znow moze jezdzic :). Zadna kwalifickaja wstepna go juz nie obowiazuje bo prawo jazdy np. C ma przed 10 wrzesnia 2009 zrobione. On kwalifikacje wstepna juz ma. Tak samo jak ty i ja jezeli masz przwo jazdy danej kategorii wydane przed 2009 10 wrzesniem. Kwalifikacje wstepna te osoby (czyli my tez :)) maja na zasadzie praw nabytych "acquired rights". Czyli my kwalifikacje wstepna mam w drodze wyjatku zapisanego w ustawie. Czyli tak jakbysmy ja mieli.

Post Wysłano: 08 sie 2009, 18:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No właśnie w takim wypadku sprawa wygląda trochę inaczej. Jeżeli jakiś gość co ma prawko wydane 1981 i nie zrobi do określonego terminu szkolenia okresowego to będzie musiał robić cała kwalifikację. Dlatego w tym wszystkim ważne jest pilnowanie wydania swojego prawa jazdy D, czy C aby nie narażać się na niepotrzebne problemy.

Post Wysłano: 08 sie 2009, 18:26

Użytkownik

Użytkownik

Mi sie wydaje ze nie jest tak jak mowisz. Moim zdaniem jezeli nie zdarzy robic szkolenia okesowego to po prostu straci mozliwosc wykonywania zawodu kierowcy zawodowego ale tylko chwilowo(dopoki nie zrobi szkolenia okresowego na nowo). Jak by nie robil szkolenia okresowego(ktory przypomne beda przechodzic wszyscy co 5 lat) to zadnej kw stepnej nie musi robic. Czy jestes tego pewny na 100 procent? Bo ja na 90%(duzo czytalem o tym na irlandzkich i angielskich stronach), ze nie bedzie musiala zadna osoba, ktora przed wrzesniem 2009 zrobila prawko, robic kw wstepnej(bo ja po prostu mamy w drodze wyjatku).

Post Wysłano: 10 sie 2009, 23:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2099191
Samochód: autonogi ;D

To ja też mam pytanie jeżeli zdam prawko na kat.C przed 10 września 2009 to ile będę musiał zapłacić za przewóz rzeczy ? :roll: :oops:

MODLITWA KIEROWCY:

http://www.youtube.com/watch?v=tiTL0hul ... re=related

Post Wysłano: 10 sie 2009, 23:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tyle co obecnie czyli od 500 do 800 zl

Post Wysłano: 11 sie 2009, 21:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2099191
Samochód: autonogi ;D

"Marix" a co jeśli się nie wyrobie wiesz może ile puźniej będę musiał zpłacić żeby mieć wszystkie "papiery" do pracy np. na "solówce" :roll: :oops:

MODLITWA KIEROWCY:

http://www.youtube.com/watch?v=tiTL0hul ... re=related

Post Wysłano: 11 sie 2009, 21:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

bedziesz musial przejsc kwalifkacje wstepna za okolo 7000, ale mozliwe ze bedzie ona skrocona o polowe wiec okolo 3000

Post Wysłano: 24 sie 2009, 17:05

Użytkownik

Użytkownik

Witam. Panowie czytam ten temat i zastanawia mnie co będzie jeśli przykładowo ktoś teraz traci za procenty PJ, a podobno jest tak że po dwóch latach po oblaniu 1-egzaminu traci się uprawnienia i dalej zdaje jakby pierwszy raz robiło się prawko. Wtedy kierowca nawet z 15 letnim stażem ma datę uzyskania uprawnień np. 2010 rok, czy wtedy wszystkie pozostałe papiery np. kurs na przewoz rzeczy traci ważność i kierowca podlega pod kwalfikację wstępną?
Pytam czysto teoretycznie, gdyż niedawno znajomy stracił prawko i ma ten dylemat.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Strona 1 z 1 [ Posty: 17 ]