[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Jak lepiej zrobic?TAXI czy TAKSI? - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 cze 2009, 10:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7070820

Witam
Mam nastepujace pytanie i licze na podpowiedzi.
Pracuje na stale w panstwowej firmie i mam sporo czasu wolnego wiec planuje zakupic marcedesa vito 7 lub 8 osobowego i otworzyc wlasna firme przewozowa.Moze sie ktos orientuje jakie sa wymagania?Posiadam kurs na przewoz osob i prawo jazdy kat ABCDE.Ale zastanawiam sie czy zarejestrowac dzialalnosc jako TAXI czy moze cos na zasadzie TAKSI i od czego mam zaczac?Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi.Bartek.

Post Wysłano: 09 cze 2009, 11:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

http://www.sawataxi.fora.pl/
Tutaj się lepiej znają na takich rzeczach, tylko uważaj bo za bardzo nie lubią dorobkiewiczów.
Ja powiem tak, co jak zarejestrujesz to głównie będzie zależało od tego gdzie chcesz jeździć, czy po mieście, czy pomiędzy miastami, czy w trasy.

Post Wysłano: 09 cze 2009, 11:43

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: honda

Cytuj:
Witam
Mam nastepujace pytanie i licze na podpowiedzi.
Pracuje na stale w panstwowej firmie i mam sporo czasu wolnego wiec planuje zakupic marcedesa vito 7 lub 8 osobowego i otworzyc wlasna firme przewozowa.Moze sie ktos orientuje jakie sa wymagania?Posiadam kurs na przewoz osob i prawo jazdy kat ABCDE.Ale zastanawiam sie czy zarejestrowac dzialalnosc jako TAXI czy moze cos na zasadzie TAKSI i od czego mam zaczac?Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi.Bartek.

Siema.Jeśli chodzi o TAXI to uderzasz do swego Urzędu Miasta i orientujesz się czy są jeszcze wolne licencje na ten rok.Jeśli są to szybko robisz kurs taxi,zdajesz egzamin(co nie jest rzeczą łatwą),zakładasz działalność i otrzymujesz licencje,potem wybierasz koroporacje dla której chcesz śmigać "uzbrajasz" autko w szprzęt i jezdzisz do woli,dodam tylko ,że w większych miastacj o licencje nie jest łatwo(długie kolejki)

W TAKSI sie nie orientuje jak wygląda sprawa,dla mnie to przekręt za który mozna dostać sporą kare finansową.

Post Wysłano: 09 cze 2009, 12:31

Całkiem niedawno głośno było o TAKI. Bodajże w Warszawie.

Dla zwykłego człowieka będącego w ciągłym pośpiechu na pierwszy rzut oka TAXI i TAKI wygląda prawie identycznie. Niestety kurs takim TAKI kosztował kilkaset złotych, a nieświadomy niczego pasażer myśląc, że jedzie zwykłym TAXI, musiał później bulić ogromne pieniądze.

Post Wysłano: 09 cze 2009, 12:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7070820

Nie nastawiam sie na klientow indywidualnych.Bardziej chodzi mi o to zebym mogl legalnie wystawiac faktury i rozliczac paliwo.Poniewaz mysle o przewozie osob z punktu A do punktu B.np.wesela,male wycieczki lub delegacje z firm.

Post Wysłano: 09 cze 2009, 13:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

No to sprawa jest prosta - rejestrujesz jako przewóz osób.

Post Wysłano: 09 cze 2009, 13:35

Cytuj:
No to sprawa jest prosta - rejestrujesz jako przewóz osób.
Dokładnie. Poza tym dla mnie byłoby podejrzane korzystać z usług firmy TAKSI :>

Post Wysłano: 10 cze 2009, 20:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Mitsubishi Galant 2.4l

A jaka jest różnica między TAXI a TAKSI ?
To jest różnica tylko w pisowni i fonetycznyj wymowie.
Jest jakieś drugie dno ?

Post Wysłano: 11 cze 2009, 14:52

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
A jaka jest różnica między TAXI a TAKSI ?
To jest różnica tylko w pisowni i fonetycznyj wymowie.
Jest jakieś drugie dno ?
Cześć no ta różnica to nie tylko w pisowni.Boirąc przykładowo kurs w Wawie 10 km w Sawa-Taxi zapłacisz powiedzmy 35 zł a za taki sam kurs w TAKSI możesz dostać rachunek nawet 200 zł. :twisted: Więc od TAKSI trzymac się lepiej z daleka
pozdro

Post Wysłano: 12 cze 2009, 11:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Mitsubishi Galant 2.4l

Kolego ale dalej nie rozumiem czym różnica w cenie jest spowodowana ?
W pojazdach TAKSI są jakieś przystawki ssąco - obciągające, czy kursy są krajoznawcze, jakiś prawdziwy szmpan jest podawany czy jak to jest :roll: ? Pytam się na serio ponieważ nie widzę różnicy, nie licząc pisowni i ostatecznej ceny ?
TAKSI to legal czy raczej szara strefa ?
Osobiście robię tak jak wsiadam do taksówki. Mówię ile mam pieniążków na kurs i pytam się czy za taką kwotę dowiezie mnie do mojego celu. Jeżeli różnica jest względnie mała to można się targować. Natomiast jak ktoś za kurs powiedzmy 10km w mieście miałby wziąć ode mnie 200 zł to wtedy wezwałbym policję i chciałbym zobaczyć jaka stawka jest na taksometrze.

Post Wysłano: 12 cze 2009, 17:07

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Kolego ale dalej nie rozumiem czym różnica w cenie jest spowodowana ?
W pojazdach TAKSI są jakieś przystawki ssąco - obciągające, czy kursy są krajoznawcze, jakiś prawdziwy szmpan jest podawany czy jak to jest :roll: ? Pytam się na serio ponieważ nie widzę różnicy, nie licząc pisowni i ostatecznej ceny ?
TAKSI to legal czy raczej szara strefa ?
Osobiście robię tak jak wsiadam do taksówki. Mówię ile mam pieniążków na kurs i pytam się czy za taką kwotę dowiezie mnie do mojego celu. Jeżeli różnica jest względnie mała to można się targować. Natomiast jak ktoś za kurs powiedzmy 10km w mieście miałby wziąć ode mnie 200 zł to wtedy wezwałbym policję i chciałbym zobaczyć jaka stawka jest na taksometrze.
Taksi,taki i inne podobne nazwy to wyżej opisany przewóz osób,jest na legalu gdy "przedsiębiorca" ma zarejestrowaną działalność na przewóz osób,wtedy autko, odpowiedni cennik np 20 zeta za kilometr,interes się kręci i policja nic nie pomoże,bo skargi można składać tylko na kierowców taxi którzy mają licencję u których cena za 1 km nie może przekraczać 3 zł,gdzie tu sprawiedliwość???

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]