[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Firma transportowa a słaby wzrok - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 mar 2009, 14:33

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5676731

witam wszystkich
Mam takie pytanko. Obecnie siedze za granica i oszczedzam na swoj wymarzony samochodzik cieżarowy. Za okolo 2 lata zamierzam wrocic do polski i otworzyc swoja firme transportowa z tym że mam wade wzroku polegajacą na ty ze bardzo słabo widze na jedno oko. prawo jazdy kat.C "udało" mi sie zrobic.
Moje pytanie brzmi czy będąc włascicielem a jednoczesnie kierowca w swojej firmie transportowej musze przechodzic dodatkowo jakies badania lekarskie zezwalające na prowadzenie pojazdu??
Z góry dzieki za wszelkie odpowiedzi.
pozdrawiam

Post Wysłano: 26 mar 2009, 14:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 3793380

Kolego chcąc prowadzić pojazd ciężarowy w każdym przypadku musisz mieć aktualne badania tj. orzeczenie od lekarza, oraz orzeczenie że przeszedłeś psychotesty. Co do tego drugiego to będziesz miał problem.

Post Wysłano: 26 mar 2009, 15:57

Cytuj:
Kolego chcąc prowadzić pojazd ciężarowy w każdym przypadku musisz mieć aktualne badania tj. orzeczenie od lekarza, oraz orzeczenie że przeszedłeś psychotesty. Co do tego drugiego to będziesz miał problem.
Dlaczego ma mieć problem? Skoro będzie miał okulary, które będą odpowiednio korygowały wadę wzroku to ja nie widzę tutaj problemu, żeby je przejść. Przecież okulary nie dyskwalifikują od wykonywania zawodu kierowcy.

Post Wysłano: 26 mar 2009, 16:34

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: FSC Żuk A11B+Schmitz 1995r

A mam takie pytanie. Czy są jakieś granice wady wzroku? Że można badań nie przejść? Bo tata mówi że on raczej nie przejdzie. Więc pytam

Post Wysłano: 26 mar 2009, 19:32

Użytkownik

Użytkownik

O to to już musisz zapytac lekarza który bedzie ewentualnie podpisywał zdolność do wykonywania zawodu

Post Wysłano: 26 mar 2009, 20:22

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5676731

czyli zrozumialem tak:
jezeli mam słaby wzrok moge posiadać firme transportowa , lecz niestety nie moge jednoczesnie byc w niej kierowcą.
W takim razie mam jeszcze pytanie co ile musze przechodzic psychotesty??
dzieki za odpowiedzi

Post Wysłano: 26 mar 2009, 21:41

Użytkownik

Użytkownik

Firme transportową mozesz prowadzić będąc niewidomym i głuchoniemym. Tu nie ma przeciwwskazań.Za to pracownicy podlegają całkiem innym wymaganiom.

Post Wysłano: 27 mar 2009, 14:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 3793380

psychotesty co 5 lat

Post Wysłano: 27 mar 2009, 19:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Obecnie siedze za granica i oszczedzam na swoj wymarzony samochodzik cieżarowy. Za okolo 2 lata zamierzam wrocic do polski i otworzyc swoja firme transportowa z tym że mam wade wzroku polegajacą na ty ze bardzo słabo widze na jedno oko. prawo jazdy kat.C "udało" mi sie zrobic.
Moje pytanie brzmi czy będąc włascicielem a jednoczesnie kierowca w swojej firmie transportowej musze przechodzic dodatkowo jakies badania lekarskie zezwalające na prowadzenie pojazdu??
Z góry dzieki za wszelkie odpowiedzi.
Mam znajomego który ma prawko na kat. B wydane na okres 5lat z powodu wady wzroku-nosi okulary, inny kolega nie nosi okularów, tez ma prwo jazdy kat. B na okres 5lat. Do czego pije? jazda ciezarowka to nie jazda osobowka, skoro "udalo'' Ci sie zrobic prawko na kat. C, to jedna sprawa, ale druga to taka ze trzeba miec troche oliwy w glowie, a moim zdaniem badz co badz jestes w pewnym sensie nie zdolny do tego zawodu. Inna sprawa to, ze skoro zaczynasz od takich pytan, to wg mnie daleka droga do tej Twojej firmy. Pozdrawiam

Post Wysłano: 29 mar 2009, 21:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 31115452
Samochód: SCANIA R420

Hey skoro jest już taki temat to nie będę zakładał nowego...Mam takie pytanie czy niedosłyszący który nosi aparaty słychowe może jeździć samaochodem ciężarowym? Z góry dzięki za info :D

Post Wysłano: 09 kwie 2009, 9:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Cytuj:
Hey skoro jest już taki temat to nie będę zakładał nowego...Mam takie pytanie czy niedosłyszący który nosi aparaty słychowe może jeździć samaochodem ciężarowym? Z góry dzięki za info :D

Jeżeli aparat słuchowy działa dostatecznie dobrze, żeby słyszeć wszystkie dźwięki, które trzeba słyszeć na badaniach psychotechnicznych, to myślę że nie będzie przeciwskazań, jak w przypadku osób uzywających okularów. Zapewne będzie to się wiązało z odpowiednim wpisem w prawie jazdy, z tyłu w rubryce "ograniczenia"

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]