[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Szukanie pracy, a doświadczenie zdobyte za granicą - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Freightliner Century

Witam, czy ktos moze mi powiedziec jak potencjalni pracodawcy patrza na doswiadzczenie zdobyte za granica ? Chodzi mi konkretnie o cos takiego, pracuje jako kierowca w USA ale myslimy z zona o powrocie do polski. Czy przy szukaniu pracy, pracodawca bedzie bral pod uwage moje doswiadczenie z usa czy tez bedzie traktowal to tak jak bym nigdy nie jezdzil ?

Według mnie będzie miał to na uwadze, bo skoro wykonujesz pracę, o którą starasz się w innej firmie, to doświadczenie już masz :D

Użytkownik

Użytkownik

Niby tak ale sa jednak roznice miedzy USA a europa. Fakt, jezeli potrawisz jezdzic ciezarowka w europie to bedziesz potrafil w USA i odwrotnie ale jesli chodzi o sprawy dokumentow przewozowych, przepisow itd. to juz inna historia. Kierowca z europy nawet jezeli jezdzil tam cale zycie nie bedzie mial pojecia jak to wyglada w USA i odwrotnie, sama umiejetnosc prowadzenia ciezarowki to nie wszystko w tej pracy ... dlatego pytam :?

Cytuj:
Niby tak ale sa jednak roznice miedzy USA a europa. Fakt, jezeli potrawisz jezdzic ciezarowka w europie to bedziesz potrafil w USA i odwrotnie ale jesli chodzi o sprawy dokumentow przewozowych, przepisow itd. to juz inna historia. Kierowca z europy nawet jezeli jezdzil tam cale zycie nie bedzie mial pojecia jak to wyglada w USA i odwrotnie, sama umiejetnosc prowadzenia ciezarowki to nie wszystko w tej pracy ... dlatego pytam :?
Zgadza się. Jednak i tak jesteś w dobrej sytuacji, bo masz doświadczenie w prowadzeniu auta. Powiem Ci, że na dzień dzisiejszy jeżeli masz tam dobrą pracę, to nie ma co tu wracać, bo sytuacja w transporcie jest fatalna i nawet dla doświadczonego kierowcy jest trudno o pracę. Poczytaj trochę forum i wszystko powinno być jasne.

Użytkownik

Użytkownik

Sytuacja w transporcie fatalna jest nie tylko w poslce, kryzys jest na calym swiecie rowniez w USA. Ale nawet w kryzysie nie wszystko stoi i rowniez w polsce sa kierowcy ktorzy nadal maja prace i jezdza. Problem tylko w tym czy mozliwe jest jeszcze znalezienie pracy jesli sie jej nie ma.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Kolego mam nadzieje ze wiesz ze aby jeździć ciężarówką po Polsce i europie musisz posiadać Polskie prawo jazdy i wszystkie potrzebne dokumenty typu kurs na przewóz rzeczy.

Oczywiście szanse na zdobycie pracy będziesz miał większe niż np gość prosto po egzaminie

Użytkownik

Użytkownik

Tak, zdaje sobie z tego sprawe

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Cytuj:
musisz posiadać Polskie prawo jazdy
Cooo? A to na jakiej podstawie?

Użytkownik

Użytkownik

Moze nie tyle Polskie co Europejskie, nie sadze aby Amerykanskie prawo jazdy uprawnialo do prowdzenia ciezarowki w europie

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Moze się źle wyraziłem

Musisz posiadać prawo jazdy któregoś z krajów wspólnoty

Czyli jesli kolega bedzie w Polsce mieszkal i pracowal to chyba raczej Polskie

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3694165
Samochód: DAF XF SSC 106 + Wielton

Myślę że po raz drugi żle się wyraziłeś bo można mieć prawo jazdy nawet z Ukrainy (która nie należy do wspólnoty) i jeżeli np wracasz do polski i zostajesz dłużej niż 180 dni to musisz je tylko wymienić-a do tego czasu jest honorowane(nawet amerykańskie prawo jazdy-mam sąsiada który wrócił z takim PJ-zdy).Niedowiarków odsyłam do wydziałów komunikacji.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

180dni ?
A nie przypadkiem 3 miesiace bo po takim czasie znajoma z niemiec musiala wymienic

Użytkownik

Użytkownik

Ja sie o to dowiadywałem gdy pytałem o wymiane angielskiego prawka i było 180 dni.Wątpie aby dla każdego państwa okres ten był inny,ale nie będe sie sprzeczać być może masz racje.Faktem jest natomiast że takie prawko jest honorowane w polsce(nawet amerykańskie),a po upływie 3 miesięcy czy 180 dni(jak kto woli hehe) jest wymieniane bez dodatkowych egzaminów.Innym faktem jest to że gdybyś jeżdził w polsce na zagranicznym prawku nawet i dwa lata to póki co policja nie ma możliwości sprawdzenia jak jest naprawde.Ale może za jakiś czas się to zmieni.

PS:Kiedyś widziałem taką tabelkę tylko nie pamiętam gdzie i tam był wykaz wszystkich państw,których PJ Polska honoruje.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
...Faktem jest natomiast że takie prawko jest honorowane w polsce(nawet amerykańskie),a po upływie 3 miesięcy czy 180 dni(jak kto woli hehe) jest wymieniane bez dodatkowych egzaminów...
Czyli prawo jazdy na ciezarowke, nawet amerykanskie mozna wymienic na polskie bez koniecznosci brania kursow i zdawania egzaminow ?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Według mnie musisz posiadać prawo jazdy z kategoriami zdanymi w europie.

Tak jak jeśli jedziesz do USA i masz już wszystkie kat. zdane w Polsce to tam musisz zdać od nowa to tak samo chyba jest w druga stronę bynajmniej coś takiego kiedyś mówił Hiob

Użytkownik

Użytkownik

Tu sie z toba musze zgodzic,zeby jezdzic w usa musisz zdac tutaj prawo jazdy, dlatego zdziwilo mnie ze w polsce wystarczylo by wymienic :?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

I sadze ze w Polsce będzie tak samo ale reki nie dam sobie uciąć.
Pytałem o to inspektora ITD ale niestety nie wiedzial

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

z tym prawem jazdy nie jest tak do końca, bo przedsiębiorca zatrudniając kierowcę musi spełnić warunki stawiane w prawie transportowym w paragrafie 39a. tam powiedziane jest o uprawnieniach oraz kursie na przewóz rzeczy (od 10.09.09 będzie KW lub szkolenie okresowe). świadectwo kursu na przewóz rzeczy wypisuje się na podstawie prawa jazdy i wpisując numer tego dokumentu.
teraz: nie wiem jak zachowa się urzędnik, a z tym jak większość kolegów wie, bywa różnie.

jakie jest spojrzenie pracodawców?

w momencie kiedy brakowało kierowców, tacy co mieli za sobą karierę za granicą nie szukali pracy, a jak zdarzyło się to byli przyjmowani, jak każdy kto posiadał uprawnienia.

dzisiaj są niechętnie widziani. ponieważ jest ogólna bryndza w transporcie pożądany jest kierowca o minimalnych wymaganiach finansowych, więc trudno byłoby namówić gościa z UE lub USA na małą kasę, więc w większości przypadków rozmowa nawet nie jest podejmowana.
kierowców z doświadczeniem - dobrych, którzy stracili pracę w wyniku upadku firmy, których życie trochę przeczołgało i którzy zgodzą się na słabe warunki płacowe jest pod dostatkiem.

tak dzisiaj wygląda sytuacja.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: wypasione

marcinABCEuk wiem o jakie tabelce mówisz.
Jest to wykaz tzw. międzynarodowego prawa jazdy. Takie prawko nie obowiązuje m in. w Australii, USA i jeżeli dobrze pamiętam w Kanadzie oraz masie krajów których nie sposób wymienić :wink:
Sprawą jest związana z kierowcami zawodowymi w tych krajach którzy muszą zdawać tamtejsze uprawnienia.

Osobiście robiłem prawo jazdy na kategorię C + E na Ukrainie. Wiązało się to z czasowym wymeldowaniem z Polski i zameldowaniu się na Ukrainie. Po otrzymaniu tamtejszego uprawnienia znów sprawy z meldunkiem ale w odwrotną stronę i do wydziału komunikacji po polskie prawo jazdy z polskim adresem zameldowania.
Nawet czasowo otrzymałem takie prawo jazdy w formacie A4 na papierze świadczące o moich uprawnieniach.

Użytkownik

Użytkownik

Tak koledzy to jest prawda że Polskie prawko w USA jest nie ważne,ale Amerykańskie w Polsce jest ważne(cóż za niesprawiedliwość hehe).
Cyryl niestety żyjemy w takim kraju że wszystko jest możliwe,ale myśle że skoro np.Amerykańskie prawko jest ważne przez jakiś czas to co za problem wpisać jego numer na kursie na przewóz rzeczy??Tak jak już pisałem nic prostszego-telefon do odpowiedniego dla miejsca zamieszkania Urzędu Komunikacji i wszystko sie wyjaśni.
Niejednokrotnie bywało tak że w jednym województwie coś było możliwe,ale w innym już niekoniecznie ponieważ przepisy w polsce są niejednoznaczne i każdy interpretuje je jak chce (tak było np.z przekładkami "anglików").

PS:Co do znalezienia pracy to będe uparcie twierdzć że jeśli ktoś naprawde chce to znajdzie prace jako kierowca nawet w dobie kryzysu.