Jak w temacie... mianowicie. Jestem uczniem I klasy technikum spedycyjnego. Dostałem do napisania referat dotyczący przedsiębiorstw spedycyjnych mam wybrać 5 największych z całego grona(działających w Polsce) i tu pojawia się mój problem. Trzy mam wybrane jest to:
1.C.Hartwig
2.PEKAES
3.SKAT
Jakbyście mogli pomóc poprawiając mnie i doszukać mi jeszcze dwie, prosze...
nie gniewajcie się jak pomyliłem działy ale jestem nowy chociaż to nie jest żadne wytłumaczenie:)
BTW: Wymień te 5 największych firm w Polsce. Wątpię, żeby ktoś był w stanie to zrobić... Tak naprawdę "największych" firm jest sporo. Można wymienić nawet takie jak DHL, Schenker etc. Ale chyba nie w tym rzecz.
jeden oddział C. Hartwig nie płaci od co najmniej 5 lat. w jaki sposób jeszcze egzystuje i jest obecny na internetowych giełdach ładunków - nie wiadomo.
natomiast wierzytelności drugiego od 2 lat są obecne na rynku firm windykacyjnych.
w takiej sytuacji mówienie o kondycji C. Hartwig jest lekko zabawne.
GG: 8261240
W wolnym czasie mógłbyś jednak przepisać, choć trochę. Sam jestem ciekaw jak to opisałeś.
_________________ Ból z serca bliskich, a przesłanie dla Was.
Obudźcie się ludzie i przejrzyjcie na oczy jesteśmy tacy jak Wy i może to was zaskoczy ...
Witam mam podobny a wręcz identyczny problem jestem studentem budowy samochodów i ciągników wybrałem sobie temat pracy przejściowej przedsiębiorstwa transportowe przewozów międzynarodowych - analiza stanu istniejącego. Myślałem ze takie firmy będą się reklamować jaki duży tabor mają itp. a tu praktycznie nic, tak więc zwracam się do was z prośbą o podanie tak z 10 największych polskich firm transportowych i też z tyle największych firm działających na terenie polski ale nie koniecznie "naszych" chciałbym zaznaczyć że chodzi mi głównie o transport towarowy, samochodowy. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
jest kilka rankingow takich firm zarówno spedycyjnych jak i transportowych, logistycznych itd
Na pewno co roku taki ranking branz TSL prowadzi Rzeczpospolita. bede w biurze to Ci przekaże dane z ostatniego, zeszłorocznego rankingu.
Zalezy też wg jakiego parametru mają to byc największe firmy. czy wielkości obrotu, czy wilekości zysku, czy wielkości taboru itd. postaram sie jutro rano sprawdzić w dokuemntacji ostatni ranking
chciałbym aby koledzy zdali sobie sprawę, że transport drogowy jest niewielkim wycinkiem różnych rodzajów transportu.
najstarszy transport to transport lądowy drogowy, jednak prawdziwe spedycje powstały w transporcie wodnym - morskim. tutaj są największe przedsiębiorstwa. one wykupują udziały (są współwłaścicielami) w takich firmach jak LKW Walter, które stanowią niewielki procent działaności.
jakiś czas temu byłem na konferencji w Warszawie, gdzie prezentowały sie spedycje z Bremen Hafen.
większość z nich specjalizuje się w eksporcie samochodów na cały świat.
Niemcy jeden z potentatów motoryzacyjnych posiada fabryki VW, Mercedesa, Opla, Audi i Forda. w niektórych spedycjach tworzy się na terenie portu przedłużenie linii produkcyjnej.
samochody przychodzą koleją nieskończone i dopiero w porcie decyduje się do jakiego kraju pojadą. w porcie montuje się kierownicę z odpowiedniej strony i wyposażenie właściwe dla kraju przeznaczenia.
jedna spedycja posiada hale ze stanowiskami do montażu dla 20 000 pojazdów, a parkingi na 100 000 samochodów osobowych. takich spedycji w samym Bremen Hafe jest około 10. firmy te ponoszą koszty modernizacji nadbrzeży, gdzie trzeba wydać kilka mln euro na jeden kilometr.
a trzeba dodać spedycje z takich portów jak Rotterdam, Anwerpia, Marsylia, Kadyks, Londyn, czy St. Petersburg.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 3 gości